• Armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit de armament din Ucraina.
  • Rusia deţine rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon.
  • Rachetele hipersonice pot zbura cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul.

Ministerul rus al apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar.

„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk”, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.

Este prima dată când armata rusă utilizează rachete hipersonice într-un conflict militar. Rusia deţine rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon. Rachetele Kinjal au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, pot fi lansate din avioane de vânătoare de tip MiG-31 şi pot atinge viteze de peste 12.000 de kilometri pe oră. Rachetele Zircon au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteze de 11.000 de kilometri pe oră.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ministerul rus al apărării a declarat că racheta folosită pentru a lovi depozitul de arme din Ucraina este capabilă să atingă ţinte la o rază de peste 2.000 km.

Vineri au continuat bombardamentele la marginea Kievului, în timp ce o ploaie de rachete a fost lansată împotriva unei instalații de reparații de avioane de pe un aeroport din afara orașului Lviv, situat în vestul țării, aproape de granița cu Polonia.

Ce sunt armele hipersonice cu care ruşii au bombardat Ucraina

Rachetele hipersonice pot zbura cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul. Acestea sunt considerate mai uşor de manevrat decât rachetele convenţionale şi sunt mai capabile să evite interceptările din partea sistemelor de apărare aeriană. 

Capacitatea lor de a lansa arme nucleare ar putea spori amenințarea unei țări, sporind pericolul unui conflict nuclear.

În viitorul apropiat, Rusia urmăreşte să echipeze crucişătoarele şi submarinele ruseşti cu rachete hipersonice. Anul trecut, Rusia a declarat că a testat, cu succes, o rachetă hipersonică de pe o fregată din Marea Albă.

În prezent, Rusia, China, SUA şi cel puţin alte cinci ţări testează tehnologia rachetelor hipersonice.