• Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, sâmbătă, că autoritățile din Ucraina sunt îngrijorate că Rusia intenționează să preia controlul deplin al centralei nucleare Zaporijjea.
  • Federația Rusă a informat, sâmbătă, oficial, AIEA că „gestionarea și operarea centralelor nucleare Zaporijjea și Cernobîl sunt efectuate de către personalul de operare ucrainean. Un grup de mai mulți experți ruși le oferă asistență consultativă”.
  • Reprezentanții responsabili ai centralei nucleare Zaporijjea au informt anterior AIEA că forțele militare ruse au preluat la 4 martie cea mai mare centrală nucleară a țării, cu șase reactoare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, sâmbătă, că autoritățile din Ucraina sunt îngrijorate că Rusia intenționează să preia controlul deplin al centralei nucleare Zaporijjea. Federația Rusă a contestat acuzația și a transmis că, atât centrala nucleară de la Cernobîl, cât și centrala nucleară de la Zaporijjea sunt gestionate de personalul ucrainean.

Președintele centralei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, a declarat într-o scrisoare adresată directorului general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, că aproximativ 400 de soldați ruși „sunt prezenți cu normă întreagă la fața locului”. Acesta a confirmat, totodată, că centrala nucleară rămâne sub controlul comandantului forțelor militare ruse.

Kotin, de la Energoatom, a declarat că managementul centralei a fost obligat să se coordoneze cu forțele rusești în ceea ce privește toate aspectele operaționale, inclusiv cele tehnice. El a confirmat că personalul de la centrala nucleară se rotește în mod regulat și a adăugat că experții ruși au sosit la sit în urmă cu câteva zile pentru a evalua situația radiațiilor de acolo, potrivit unui comunicat al AIEA.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Într-o convorbire telefonică cu directorul general Grossi, la începutul zilei de sâmbătă, directorul general al companiei Rosatom, care conduce centrala Zaporijjea, Alexei Likhachev, a confirmat că un număr limitat de experți ai companiei sunt prezenți la centrala nucleară din sud-estul Ucrainei.

El a spus că Rosatom nu a preluat controlul operațional și că nici nu urmează ca centrala să fie sub „sistemul de management” al Rosatom.

În cadrul unei actualizări tehnice periodice de sâmbătă, autoritatea de reglementare ucraineană a informat AIEA că situația alimentării cu energie electrică a centralei nucleare Zaporijjea nu s-a schimbat în ultimele zile”, a transmis AIEA.

Directorul general al Rosatom, Likhachev, a confirmat situația alimentării cu energie electrică a amplasamentului și a declarat că se lucrează la restabilirea liniilor electrice pierdute, dar în așa fel încât să nu pună în pericol alimentarea existentă. Potrivit lui, au fost aduse rezerve suplimentare de combustibil pentru generatoarele diesel de rezervă, în cazul în care va fi nevoie de ele. El a adăugat că ar putea fi livrate și alte provizii pentru centrală.

Rusia numește prezența grupului de experți ruși la centralele nucleare ucrainene drept „asistență consutativă”

Federația Rusă a informat, sâmbătă, oficial, AIEA că „gestionarea și operarea centralelor nucleare Zaporijjea și Cernobîl sunt efectuate de către personalul de operare ucrainean. Un grup de mai mulți experți ruși le oferă asistență consultativă”.

În cadrul acordării de asistență tehnică, se stabilesc nevoile prioritare ale centralelor pentru a asigura funcționarea sigură și durabilă a unităților nucleare. Astfel, în special, cu ajutorul asistenței consultative a specialiștilor ruși, se realizează în prezent refacerea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a sistemului de protecție fizică a centralei nucleare de la Zaporijjea. În timpul punerii în aplicare a măsurilor luate pentru a asigura funcționarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare ucrainene, partea rusă menține un contact strâns cu AIEA„, a fost mesajul venit din partea Rusiei, conform AIEA.

Directorul general Grossi a reiterat faptul că situația actuală contravine în mod clar unuia dintre cei șapte piloni indispensabili, și anume: „Personalul de exploatare trebuie să fie în măsură să își îndeplinească sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără a fi supus unor presiuni nejustificate”.

Forțele rusești au preluat controlul asupra unui alt sit nuclear din Ucraina, centrala nucleară de la Cernobîl, la 24 februarie.

Reprezentanții responsabili ai centralei nucleare Zaporijjea au informt anterior AIEA că forțele militare ruse au preluat la 4 martie cea mai mare centrală nucleară a țării, cu șase reactoare. Personalul obișnuit al acesteia a continuat să opereze centrala nucleară și să își desfășoare activitatea zilnică, dar managementul acesteia se află sub controlul comandantului forțelor ruse de acolo.