UPDATE. Ministerul rus al Apărării a negat atacul asupra teatrului din Mariupol

Ministerul rus al Apărării a declarat, în legătură cu atacurile aeriene de miercuri asupra orașului Mariupol, că acestea nu au venit din partea aviației ruse.

Aviația rusă în ziua de 16 martie nu a îndeplinit nicio sarcină legată de lovituri împotriva țintelor terestre din orașul Mariupol. Militanții batalionului naționalist „Azov” au aruncat în aer clădirea teatrului minat de ei la Mariupol. Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat acuzațiile Kievului de atac aerian asupra clădirii teatrului din Mariupol, unde civilii ar putea fi ținuți ostatici”, se arată în declarația Ministerului rus al Apărării.

Teatrul Dramatic din Mariupol a fost, miercuri, bombardat de către trupele ruse, potrivit Consiliului Local al orașului Mariupol. Teatrul s-a transformat într-un adăpost în care peste 1.000 de civili s-au ascuns, iar la momentul bombardantelor, aceștia se aflau în interior.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Aviația militară rusă a aruncat o bombă asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, adăpostul antibombe al mai bine de 1000 de locuitori ai orașului, care se ascundeau de bombardamente, potrivit Consiliului orașului Mariupol.

„Astăzi, trupele ruse au distrus intenționat și cinic Teatrul Dramatic din chiar inima orașului Mariupol. Avionul a aruncat o bombă asupra clădirii în care se ascundeau sute de civili mariupoleni. Este încă imposibil de evaluat amploarea acestui act teribil și inuman, deoarece bombardarea zonelor rezidențiale continuă în oraș”, se arată în comunicat.

Șeful administrației regionale Donețk, Pavlo Kyrilenko, care include Mariupol, a declarat că forțele ruse încearcă să „distrugă fizic Mariupol și oamenii din Mariupol, care au fost un simbol al rezistenței noastre”, după ce un teatru a suferit pagube mari într-un aparent bombardament.

După datele preliminare, câteva sute de locuitori din Mariupol se ascundeau în Teatrul Dramatic. Soarta lor este necunoscută, întrucât intrarea în adăpostul antiaerestic este blocată de moloz. Rușii mint deja, [spun] că acolo era cartierul general al Regimentului Azov. Dar ei înșiși știu bine că erau doar civili”, a spus el pe Facebook.

Batalionul Azov este o miliție ultra-naționalistă care de atunci a fost integrată în forțele armate ucrainene.

Acum sunt femei însărcinate și femei cu copii sub dărâmături. Acesta este terorism pur! În prezent, este imposibil de determinat numărul victimelor acestor bombardamente și, de asemenea, amploarea distrugerii” el a scris.

Kyrilenko a spus că au lansat un atac aerian asupra Teatrului Dramatic și a piscinei Neptune.

Consiliul orăşenesc Mariupol a declarat că în urma bombardamentelor, partea centrală a teatrului a fost distrusă, iar intrarea în adăpostul anti-bombă situat în clădire a fost blocată de moloz.

Tot miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat într-o postare că Ucraina a reușit să câștige în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. Aceasta a ordonat încetarea invaziei în Ucraina.

„Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ). CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu în conformitate cu dreptul internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a scris Zelenski pe contul său de Twitter.

Ministrul de Extene al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris, miercuri seară, pe contul său de Twiter, că trupele adversare nu ar fi avut cum să nu cunoască că teatrul servea, în timpul bombardării orașului, drept adăpost.

O altă crimă de război îngrozitoare la Mariupol. Atacul masiv rusesc asupra Teatrului Dramatic, unde se ascundeau sute de civili nevinovați. Clădirea este acum complet distrusă. Rușii nu ar fi putut să nu știe că acesta este un adăpost civil. Salvați Mariupol! Opriți criminalii de război ruși!”, a scris, miercuri seară, ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba, pe contul său de Twitter.

Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că adăpostul din teatru a fost „cel mai mare adăpost ca număr şi dimensiune din centrul oraşului”.

Potrivit datelor preliminare, mai mult de 1.000 de persoane se ascundeau acolo. Numărul morţilor şi al răniţilor nu este cunoscut. Probabilitatea de a ajunge acolo pentru a căuta sub dărâmături este redusă din cauza bombardamentelor constante asupra oraşului„, a declarat el.

Oraşul Mariupol a fost încercuit de forţele ruseşti, iar aproximativ 300.000 de persoane sunt blocate, fără apă curentă, electricitate sau gaz. Alimentele şi proviziile medicale sunt limitate, iar Rusia nu ar fi permis livrarea de ajutoare umanitare, conform BBC.

Oraşul a fost bombardat constant de Rusia de la începutul conflictului. Săptămâna trecută, un atac asupra unui spital s-a soldat cu cinci morţi.