- Mai multe bănci rusești au declarat că vor încep să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri, UnionPay.
- Visa și Mastercard au anunțat, între timp, că își suspendă operațiunile pe teritoriul Rusiei.
- China și-a exprimat, în mod repetat, opoziția față de sancțiuni, Beijingul spunând că sunt ineficiente și insistând că va menține schimburile comerciale și economice normale cu Rusia.
Mai multe bănci rusești au declarat, duminică, că vor începe, în curând, să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay, combinat cu propria rețea Mir din Rusia, după ce Visa și MasterCard au anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia, potrivit Reuters.
Advertisment
Anunțurile privind trecerea la UnionPay au fost făcute, duminică, de Sberbank (SBER.MM), cel mai mare creditor din Rusia, precum și de Alfa Bank și Tinkoff.
Guvernele occidentale au tăiat economia Rusiei de la sistemul financiar global, împingând, astfel, companiile internaționale să-și oprească vânzările, să renunțe la legături și să vândă investiții de zeci de miliarde de dolari. În contextul în care un număr tot mai mare de companii occidentale abandonează Rusia, dorința giganților economici cu piețe emergente, precum China, de a susține relațiile economice cu Moscova, subliniază prăpastia adâncă privind cea mai mare criză europeană de la Al Doilea Război Mondial.
Recomandări
China și-a exprimat, în mod repetat, opoziția față de sancțiuni, Beijingul spunând că sunt ineficiente și insistând că va menține schimburile comerciale și economice normale cu Rusia.
Printre băncile de stat chineze care operează în Moscova se numără Industrial & Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China și China Construction Bank.
Rubla rusească a căzut, miercuri, la un nivel record de peste 17 ruble pentru un yuan, pierzând, astfel, aproape 40% din valoare față de moneda chineză în ultima săptămână. Micii exportatori chinezi suferă din cauza căderii rublei, iar mulți își suspendă livrările pentru a evita potențialele pierderi, susține Șen Muhui, care conduce o organizație comercială ce promovează legăturile dintre Rusia și China.
Acesta mai spune că cererea Rusiei pentru bunuri din China va crește pe termen lung.
Nu este clar cât de răspândită este cererea rușilor pentru noi conturi la băncile chineze, însă o sursă din domeniul bancar a spus pentru Reuters că multe companii caută să deschidă noi conturi pentru a face afaceri cu China. De asemenea, acesta a precizat că se așteaptă ca tranzacțiile făcute de astfel de firme în yuani să crească.
Partenerii noștri