• Ministerul britanic al Apărării face o nouă „analiză” succintă a prezenţei invadatorilor ruşi în Ucraina.
  • Instituţia compară pierderile umane suferite de Rusia cu cele suferite de URSS: trei luni, comparativ cu nouă ani, dând de înţeles că Putin eşuează ca strateg şi ca om politic.
  • Marţi, 24 mai, se împlinesc trei luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

În cele trei luni de război în Ucraina, Rusia ar fi suferit probabil un număr de victime similar cu cel înregistrat de Uniunea Sovietică în timpul conflictului de nouă ani din Afganistan, a afirmat Ministerul britanic al Apărării (MoD).

Ministerul Apărării a enumerat o serie de eșecuri care au dus la faptul că Rusia s-a confruntat cu pierderi grele în Ucraina, al căror număr a continuat să crească în ofensiva sa din estul țării.

Într-o informare zilnică pe Twitter, luni, Ministerul Apărării a declarat: „În primele trei luni ale”operațiunii sale militare speciale, Rusia a suferit probabil un număr de morți similar cu cel înregistrat de Uniunea Sovietică în timpul războiului său de nouă ani din Afganistan. O combinație de tactici slabe la nivel scăzut, o acoperire aeriană limitată, o lipsă de flexibilitate și o abordare de comandă pregătită să consolideze eșecul și să repete greșelile a dus la această rată ridicată a victimelor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas.”

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Aproximativ 15.000 de soldați din Uniunea Sovietică au fost uciși în Afganistan între 1979 și 1989, iar alte mii au fost răniți.

Potrivit forțelor armate ucrainene, aproximativ 29.200 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie. Într-o actualizare a informațiilor postată luni pe pagina sa de Facebook, statul major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că Rusia a mai pierdut 150 de oameni în ultima zi.

De mai multe săptămâni, Rusia nu a anunțat public câte pierderi a suferit în Ucraina, ultima actualizare din martie confirmând aproximativ 1.300 de morți. Ministerul Apărării a adăugat: „Publicul rus s-a dovedit, în trecut, sensibil la pierderile suferite în timpul războaielor alese”

„Pe măsură ce pierderile suferite în Ucraina vor continua să crească, acestea vor deveni mai evidente, iar nemulțumirea publică față de război și dorința de a o exprima ar putea crește.”

La jumătatea lunii mai, Ministerul Apărării a estimat că Rusia a pierdut probabil o treime din forțele sale de luptă terestre din februarie, în urma unei serii de eșecuri militare.