Boris Johnson crede că lipsa de resurse ar putea încetini ofensiva Rusiei în Ucraina

  • Premierul britanic a repetat prognoza făcută de către Serviciul britanic de informații al apărării potrivit căreia dinamica Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni.
  • Boris Johnson a spus că forţele preşedintelui Vladimir Putin avansează în regiunea Donbas din estul ţării, provocând distrugeri.
  • Premierul britanic a asigurat că va pleda pentru o contraofensivă a ucrainenilor la summitul G7 care va avea loc în Germania.

Serviciul britanic de informaţii al apărării consideră că dinamica Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, pe măsură ce armata sa îşi va epuiza resursele, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

În comentariile publicate miercuri de cotidianul german „Sueddeutsche Zeitung”, Johnson a declarat că forţele preşedintelui Vladimir Putin avansează în regiunea Donbas din estul ţării, provocând distrugeri, dar cu un cost ridicat în soldaţi şi arme, conform Reuters.

„Serviciul nostru de informaţii în domeniul apărării crede, totuşi, că în următoarele câteva luni, Rusia ar putea ajunge la un punct în care nu mai există niciun impuls de înaintare deoarece şi-a epuizat resursele”, a declarat Johnson în interviu.

„Atunci trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să inverseze dinamica. Voi pleda pentru acest lucru la summitul G7 (care va avea loc în Germania)”, a mai spus el.

„În măsura în care ucrainenii sunt în poziţia de a începe o contraofensivă, aceasta ar trebui să fie sprijinită. Cu echipamente pe care ei le cer de la noi”, a mai spus el. Întrebat cum ar arăta o victorie a Ucrainei sau un eşec al lui Putin, Johnson a spus: „Să recâştigăm cel puţin status quo-ul de dinainte de 24 februarie şi ca trupele Rusiei să fie respinse din zonele pe care le-au invadat”.

Autor: Iulian Moșneagu