• Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat duminică pe președintele rus Vladimir Putin să nu subestimeze determinarea Occidentului.
  • Scholz l-a acuzat pe Putin că vrea să „construiască un imperiu rusesc” și să reorganizeze radical Europa conform ideilor sale, pentru care nu se teme să folosească violența militară, a avertizat el.
  • Cancelarul a vorbit, de asemenea, despre o „nouă eră”, ceea ce înseamnă, a spus el, „că lumea de după nu va mai fi la fel ca cea de dinainte”.


Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat duminică pe președintele rus Vladimir Putin să nu subestimeze determinarea Occidentului, referindu-se în același timp la „marea provocare” de a împiedica ca războiul purtat de șeful Kremlinului în Ucraina să se extindă și în alte țări din Europa, relatează EFE.

„Ne menținem datoria de a avea grijă de NATO. Le-am spus acest lucru și aliaților noștri din Europa Centrală și de Est, care se tem pentru securitatea lor. Putin nu ar trebui să subestimeze determinarea noastră de a apăra fiecare metru pătrat de teritoriu al Alianței împreună cu aliații noștri”, a spus el.

Printre provocările majore se numără „împiedicarea ca războiul lui Putin să se extindă și în alte țări din Europa”, a spus el, adăugând că, prin invadarea Ucrainei, președintele rus „nu vrea doar să șteargă de pe hartă o țară independentă”, ci și să „distrugă ordinea europeană de securitate” care a fost cimentată timp de aproape o jumătate de secol prin Actul final de la Helsinki.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Scholz l-a acuzat pe Putin că vrea să „construiască un imperiu rusesc” și să reorganizeze radical Europa conform ideilor sale, pentru care nu se teme să folosească violența militară, a avertizat el.

Cancelarul a vorbit, de asemenea, despre o „nouă eră”, ceea ce înseamnă, a spus el, „că lumea de după nu va mai fi la fel ca cea de dinainte”.

„În centrul întrebării se află dacă puterea poate încălca legea, dacă îi permitem lui Putin să dea ceasul înapoi la vremurile marilor puteri din secolul al XIX-lea sau dacă avem puterea de a pune limite unor belicoși ca Putin”, a adăugat el.

El a subliniat că președintele rus vrea să împartă continentul cu arme de foc în „zone de influență bine cunoscute”, cu consecințe pentru securitatea Europei, amenințată de Putin. „Acceptăm această provocare a vremurilor, în mod sobru și hotărât”, a spus el.