• Analiștii se așteptau ca armata rusă să încerce să distrugă forțele aeriene și apărarea aeriană a Ucrainei.
  • Avioanele de vânătoare ale forțelor ucrainene continuă să efectueze ieșiri de contraatac aerian și terestru.
  • Capacitatea Ucrainei de a continua să facă să zboare avioanele forțelor aeriene este o demonstrație vizibilă a rezilienței țării în fața atacului.

Ce s-a întâmplat cu Forțele Aeriene ale Rusiei? Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, serviciile de informații americane au prezis un atac fulminant al Moscovei care ar fi mobilizat rapid vasta putere aeriană rusă pe care armata sa a adunat-o pentru a domina cerul Ucrainei. Dar primele șase zile au zădărnicit aceste așteptări și, în schimb, Moscova a acționat mult mai delicat cu puterea sa aeriană, atât de mult încât oficialii americani nu pot explica cu exactitate ce determină comportamentul aparent aversiv la risc al Rusiei.

„Nu sunt neapărat dispuși să își asume riscuri mari cu propriile avioane și cu proprii piloți„, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, vorbind sub protecția anonimatului.

Depășită cu mult de armata rusă, în ceea ce privește numărul brut și puterea de foc, forța aeriană a Ucrainei încă mai zboară și apărarea sa aeriană este încă considerată viabilă – un fapt care îi nedumerește pe experții militari.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

După salvele de deschidere a războiului din 24 februarie, analiștii se așteptau ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forțele aeriene și apărarea aeriană a Ucrainei. Acesta ar fi fost „următorul pas logic și anticipat pe scară largă, așa cum s-a văzut în aproape toate conflictele militare din 1938 încoace”, a scris think-tank-ul RUSI din Londra, într-un articol intitulat „Misteriosul caz al dispariției forțelor aeriene rusești„.

În schimb, avioanele de vânătoare ale forțelor aeriene ucrainene continuă să efectueze ieșiri de contraatac aerian și terestru la joasă înălțime, cu caracter defensiv. Rusia continuă să zboare prin spațiul aerian contestat. Trupele ucrainene cu rachete sol-aer sunt capabile să amenințe avioanele rusești și să creeze riscuri pentru piloții ruși care încearcă să sprijine forțele terestre.

„Sunt multe lucruri pe care le fac și care lasă perplecși„, a declarat Rob Lee, specialist militar rus la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. El credea că începutul războiului va fi „utilizarea maximă a forței”. „Pentru că în fiecare zi care trece există un cost și riscul crește. Iar ei nu fac acest lucru și este foarte greu de explicat dintr-un motiv realist„.

Confuzia cu privire la modul în care Rusia și-a folosit forțele aeriene vine în contextul în care administrația președintelui Joe Biden respinge apelurile Kievului pentru o zonă de interdicție aeriană care ar putea atrage Statele Unite direct într-un conflict cu Rusia, ale cărei planuri pentru forțele sale aeriene sunt neclare.

Experții militari au văzut dovezi ale lipsei de coordonare a forțelor aeriene rusești cu formațiunile de trupe terestre, mai multe coloane de trupe rusești fiind trimise în față dincolo de raza de acoperire a propriei apărări aeriene. Acest lucru îi lasă pe soldații ruși vulnerabili la atacurile forțelor ucrainene, inclusiv cele nou echipate cu drone turcești și rachete antitanc americane și britanice.

David Deptula, un general în retragere cu trei stele al Forțelor Aeriene ale SUA, care a comandat cândva zona de interdicție aeriană din nordul Irakului, a declarat că a fost surprins că Rusia nu a depus mai multe eforturi pentru a stabili de la început o dominație aeriană. Rușii descoperă că nu este ușor să coordonezi operațiuni multidomeniu”, a declarat Deptula pentru Reuters.

În schimb, forțele Rusiei au dobândit experiență de luptă în Siria, unde au intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad, și au demonstrat o anumită capacitate de a sincroniza manevrele terestre cu atacurile aeriene și cu drone.

Capacitatea Ucrainei de a continua să facă să zboare avioanele forțelor aeriene este o demonstrație vizibilă a rezilienței țării în fața atacului și a fost un stimulent moral, atât pentru propria armată, cât și pentru poporul ucrainean, spun experții. De asemenea, a dus la o mitizare a forțelor aeriene ucrainene, inclusiv o poveste despre un avion de vânătoare ucrainean care ar fi doborât de unul singur șase avioane rusești, supranumit online „Fantoma din Kiev”.