• Rinat Akhmetov s-a angajat să ajute la reconstruirea orașului Mariupol, unde deține două mari oțelării despre care spune că vor fi din nou competitive la nivel mondial.
  • Rinat Akhmetov, mult timp cel mai bogat om din Ucraina, și-a văzut imperiul de afaceri micșorându-se în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră.
  • Rinat Akhmetov a mai spus că se va reîntoarce în Mariupol după război.

Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, s-a angajat să ajute la reconstruirea orașului Mariupol, unde deține două mari oțelării despre care spune că vor fi din nou competitive la nivel mondial.

„Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”, a declarat Akhmetov pentru Reuters.

Rinat Akhmetov, mult timp cel mai bogat om din Ucraina, și-a văzut imperiul de afaceri micșorându-se în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră. Ulterior, două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, și-au proclamat independența față de Kiev, lovind, din nou, în afacerile lui Akhmetov.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Potrivit revistei Forbes, averea netă a lui Akhmetov era, în 2013, de peste 15 miliarde de dolari. În prezent, aceasta se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

„Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Ne-am pierdut toate bunurile atât în Crimeea, cât și în teritoriul ocupat temporar din Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut mai duri și mai puternici”, a spus el.

Rinat Akhmetov a mai spus că se va reîntoarce în Mariupol după război.

„Ambiția mea este să mă întorc într-un Mariupol ucrainean și să pun în aplicare planurile noastre (de nouă producție), astfel încât oțelul produs la Mariupol să poată concura pe piețele globale ca înainte”, a spus omul de afaceri.

Rinat Akhmetov a anunțat că va contribui la refacerea orașului Mariupol și a Ucrainei după război.

„Sunt încrezător că, în calitate de cea mai mare afacere privată din țară, SCM va juca un rol-cheie în reconstrucția postbelică a Ucrainei”, a mai spus el, citând oficialii care au declarat că pagubele provocate de război au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.

Omul de afaceri a vorbit și despre ajutorul internațional.

„Cu siguranță vom avea nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent, un Plan Marshall pentru Ucraina”, a spus el, făcând referire la ajutorul american care a ajutat la reconstrucția Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am încredere că vom reconstrui cu toții o Ucraină liberă, europeană, democratică și de succes după victoria noastră în acest război”, a precizat Rinat Akhmetov.