• Unii dintre oficialii guvernamentali ai Israelului au comentat comparațiile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu privire la războiului actual din Ucraina și Holocaust.
  • Preşedintele Ucrainei a notat că invazia militară rusă a fost lansată pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care era înfiinţat, în 1920, Partidul Naţional Socialist din Germania.
  • Deputatul israelian Yuval Steinitz, membru al formaţiunii de dreapta Likud, a avertizat că discursul lui Zelenski „pare să se apropie de o negare a Holocaustului”.

Numeroşi deputaţi şi oficiali guvernamentali israelieni au criticat comparaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu Holocaustul, după discursul rostit duminică de către acesta în Knesset (n.red. Parlamentul israelian), prin videoconferinţă.

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul rostit duminică în faţa membrilor Parlamentului israelian (Knesset), că Ucraina şi Israelul se confruntă cu ameninţări similare.

„Sunt ameninţări referitoare la distrugerea totală a popoarelor noastre, a statelor, culturii şi chiar numelor, Ucraina şi Israel”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul prin videoconferinţă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Preşedintele Ucrainei a notat că invazia militară rusă a fost lansată pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care era înfiinţat, în 1920, Partidul Naţional Socialist din Germania.

Acest partid a distrus state întregi şi a încercat să comită genocid. La 102 ani după crearea partidului nazist, a fost dat ordinul lansării invaziei ruse în Ucraina, care s-a soldat deja cu mii de morţi, iar milioane de oameni şi-au părăsit casele”, a afirmat Zelenski, citat de cotidianul The Times of Israel.

Însă numeroşi oficiali israelieni au criticat comparaţiile lui Zelenski cu Holocaustul.

„Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă”, a reacţionat imediat ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel, într-o postare publicată duminică pe contul său de Twitter.

Oficialul israelian a amintit că genocidul Germaniei naziste împotriva evreilor a fost comis „inclusiv pe teritoriul Ucrainei”.

„Războiul este teribil, dar comparaţia cu ororile Holocaustului şi cu soluţia finală este revoltătoare”, a atras atenţia Hendel.

Deputatul israelian Yuval Steinitz, membru al formaţiunii de dreapta Likud, a avertizat că discursul lui Zelenski „pare să se apropie de o negare a Holocaustului”.

Războiul este mereu un lucru teribil, dar orice comparaţie între un război clasic, oricât de greu ar fi, şi distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul structurilor soluţiei finale reprezintă o distorsionare a istoriei„, a avertizat Yuval Steinitz.

Conform presei israeliene, numeroşi membri ai Knessetului au exprimat nemulţumire privind comparaţiile făcute de Volodimir Zelenski cu Holocaustul.