• Conflictul din Ucraina atinge și alte granițe în ceea ce privește atacurile cu rachete.
  • 35 de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite după ce mai multe rachete rusești au lovit o bază din apropierea graniței cu Polonia.
  • Marea Britanie consideră acest atac ca fiind o escaladare semnificativă a conflictului.

 Rachete ruseşti au lovit duminică o mare bază ucraineană în apropierea graniţei cu Polonia, membră NATO, ucigând 35 de persoane şi rănind 134, a declarat un oficial ucrainean local, într-o escaladare a războiului în vestul ţării.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul aerian a distrus o cantitate mare de arme furnizate de naţiuni străine care erau depozitate în baza respectivă şi că a ucis „până la 180 de mercenari străini„, anunţă Reuters. Reuters nu a putut verifica victimele raportate de ambele părţi.

Atacul asupra Centrului internaţional de menţinere a păcii şi securităţii din Yavoriv, o bază de antrenament situată la doar 25 de kilometri de graniţa cu Polonia, care a găzduit anterior instructori militari NATO, a adus conflictul la uşa NATO.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministrul adjunct de externe al Rusiei avertizase sâmbătă că unele convoaie de transporturi de arme occidentale către Ucraina ar putea fi considerate ţinte legitime. Marea Britanie a declarat că incidentul marchează o „escaladare semnificativă” a conflictului.

Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus, la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, că orice atac pe teritoriul NATO va declanşa un răspuns din partea Alianţei.

Guvernatorul regional Maksym Kozytskyy a declarat că avioanele ruseşti au tras aproximativ 30 de rachete asupra bazei din Yavoriv, adăugând că unele au fost interceptate înainte de a ajunge la sol.

Dacă Rusia reușește să spargă rezistența Ucrainei, Departamentul de Stat, Pentagonul și alte agenții se pregătesc să-l evacueze pe președintele Volodimir Zelenski în Polonia, unde guvernul său în exil va conduce un război de gherilă.