• Preţul gazelor naturale a ajuns la un nou maxim istoric pe piaţa europeană – 345 de euro pentru un Megawatt-oră.
  • Catherine MacGregor, directorul general al companiei Engie, spune că în momentul în care Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele probleme vor apărea iarna viitoare.
  • Virgil Popescu dă asigurări că România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.

Preţul gazelor naturale a ajuns la un nou maxim istoric pe piaţa europeană – 345 de euro pentru un Megawatt-oră.

Catherine MacGregor, directorul general al companiei Engie, spune că în momentul în care Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele probleme vor apărea iarna viitoare. În același timp, liderul PSD Marcel Ciolacu îți dă asigurări că nu avem nicio problemă în acest moment. Însă, trebuie să găsim soluții alternative.

„În acest moment, nu avem nici cea mai mică problemă și avem un an de zile ca să rezolvăm și să ne pregătim pentru anul viitor. Eu sper, în primul rând, să fie înlocuit gazul rusesc, proporția cea mai mare, de gazul românesc. Știți că dependența noastră de Rusia este cred cea mai mică din Europa. Este vorba de 10%”, a transmis președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că România nu va avea probleme cu aprovizionarea gazelor naturale pentru că depozitele vor fi pline pentru iarna viitoare.

„Europa și România, evident, se uită pentru diversificarea atât a resurselor cât și a rutelor de aprovizionare. Azerbaidjan este o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria, pentru a operaționaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces și la gazul azer pe coridorul vertical și la terminalele de energie din Grecia”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În schimb, expertul în energie Dumitru Chisăliță, spune că soluțile guvernanților nu sunt deloc fezabile. Mai ales că oficialii nu cunosc nici măcar datele reale care arată dependența României de gazele rusești. Ion Purica, expert în energie, confirmă totuși una dintre afirmațiile președintelui PSD, gazul românesc ar putea fi o soluție dacă vom face pașii necesari pentru a-l putea accesa.