• Tradiția de scurtă durată nu a continuat după invazia rusă, dar imaginea unui pepene ca mascotă a orașului a fost ridicată pentru a reprezenta lupta pentru libertate a orașului Herson sub ocupație.
  • Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși ținând în mână un pepene roșu.
  • Diverse organizații, inclusiv echipa de fotbal Dinamo Kiev și poșta națională a Ucrainei, și-au modificat temporar logo-urile pentru a include fructul.

Când președintele Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson, recent eliberat, a glumit spunând că se afla acolo pentru că voia un pepene roșu”. Președintele se referea la fructul care a devenit un meme pe internet în ultimele zile – un fruct care este un simbol al regiunii din sudul Ucrainei. Majoritatea pepenilor roșii din Ucraina provin din Herson, un oraș agricol de la Marea Neagră. Clima sa umedă permite fructelor să crească.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, exporturile de pepeni au fost blocate. După cum arată monumentele dedicate pepenelui de acolo, statutul său simbolic este anterior invaziei. Fructul a fost asociat de mult timp cu regiunea, a declarat pentru BBC bucătarul și scriitorul culinar de origine ucraineană Olia Hercules. Ea a crescut în regiune și are amintiri despre bunicul ei care fermenta un pepene roșu într-o cadă din grădină.

Se spune că pepenii roșii ar fi fost introduși în regiunea Kherson de către tătarii din Crimeea cu secole în urmă. În anii ’40 și ’50, în anii săraci de după cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii din regiune fierbeau pepenele roșu pentru a obține melasă sau gem atunci când zahărul era greu de găsit, a spus doamna Hercules.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vizitând Herson în timpul verii, ea a spus: Întotdeauna știam că sunt acasă văzând camioanele de pe marginea drumului cu oameni care vând pepeni”. Înainte de războiul actual, o tradiție anuală televizată care marca începutul sezonului de recoltare vedea o barjă plină de pepeni verzi pleca din Herson spre Kiev prin râul Dnipro.

Potrivit ziarului ucrainean de limbă engleză Kyiv Post, călătoria anuală cu barja cu pepeni roșii a reînceput chiar în 2017, după o pauză de 14 ani. Entuziasmul legat de pepeni la acea vreme a fost atât de puternic încât a fost deschis un cont de Twitter neoficial de parodie în numele unui pepene pe barjă”.

Tradiția de scurtă durată nu a continuat după invazia rusă, dar imaginea unui pepene ca mascotă a orașului a fost ridicată pentru a reprezenta lupta pentru libertate a orașului Herson sub ocupație.

Acesta este probabil motivul pentru care meme-ul cu pepenele verde a explodat în popularitate odată ce trupele rusești s-au retras peste râu.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși ținând în mână un pepene roșu. Diverse organizații, inclusiv echipa de fotbal Dinamo Kiev și poșta națională a Ucrainei, și-au modificat temporar logo-urile pentru a include fructul.