• Există semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie.
  • O astfel de decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
  • Directorul AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit la Istanbul pe 23 noiembrie cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a preveni un posibil dezastru nuclear.

Directorul companiei Energoatom susţine că a observat semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, scrie Reuters.

O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare majoră pe câmpul de luptă în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, parțial ocupată de ruși, unde linia frontului nu s-a schimbat aproape deloc timp de mai multe luni de zile.

Bombardamentele repetate din jurul centralei nucleară au stârnit de nenumărate ori îngrijorări privind riscul producerii unei catastrofe nucleare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În ultimele săptămâni am primit efectiv informaţii despre semne că (trupele ruse) s-ar putea să se pregătească să plece de la centrala situată în zona oraşului Energodar, a spus la televiziunea ucraineană Petro Kotin, şeful Energoatom.

În primul rând, în mass-media ruse sunt foarte multe relatări conform cărora ar fi mai bine să părăsească (centrala) şi să încredinţeze controlul (acesteia către AIEA). Impresia creată este că (ruşii) îşi fac bagajele şi fură tot ce pot  , a adăugat responsabilul ucrainean.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit la Istanbul pe 23 noiembrie cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a preveni un posibil dezastru nuclear.

În ziua următoare acestei întâlniri, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că o decizie asupra creării unei asemenea zone trebuie luată foarte rapid” .

Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, și o porțiune de teren de pe malul drept al râului Dnipro, în regiunea Herson, care se află la est de provincia Zaporojie.

Vineri, organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a anunțat că cele trei centrale nucleare ucrainene de pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev au fost reconectate la rețea, la două zile după ce un val masiv de atacuri cu rachete rusești le-a obligat să se închidă pentru prima dată în ultimii 40 de ani.