• Imaginile din postarea unui deputat ucrainean au fost văzute de The Guardian, înainte de a fi cenzurate, însă ruşii spun că este un fals.
  • A fost un subiect de discuţie, stârnind o mare indignare. Dacă anchetatorii ar declara autenticitatea acesteia, ar dovedi o altă crimă de război comisă de ruşi.
  • Videoclipul care arată o presupusă castrare a unui soldat ucrainean captiv durează câteva minute.

Imaginile din postarea unui deputat ucrainean au fost văzute de The Guardian, înainte de a fi cenzurate, însă ruşii spun că este un fals, potrivit Mediafax.

A fost un subiect de discuţie, stârnind o mare indignare. Dacă anchetatorii ar declara autenticitatea acesteia, ar dovedi o altă crimă de război comisă de ruşi.

Videoclipul care arată o presupusă castrare a unui soldat ucrainean captiv durează câteva minute.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Imaginile sunt neclare, iar versiunea este în mare parte pixelată. Atât The Guardian, cât şi Moscow Times nu au putut verifica în mod independent autenticitatea sa.

Totuşi, Mikhail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter: „Lumea trebuie să realizeze: „Rusia este o ţară a canibalilor care iubesc tortura şi crima”, citat de Mediafax.

„Un soldat rus din batalionul cecen Ahmat a tăiat organele genitale unui prizonier de război ucrainean”, scrie online parlamentarul ucrainean Inna Sovsun, într-o postare care a fost ulterior cenzurată de reţelele de socializare, având imaginile sângeroase ale episodului de violenţă, citată de aceeași sursă.

Călăul face parte din batalionul cecen Akhmat

Imaginile arată un soldat legat şi căluşat, castrat cu un cuţit utilitar de către un alt soldat sau mercenar, ambii purtând costume de camuflaj. De asemenea, călăii sunt auziţi rostind insulte la adresa victimei. Nu este clar când şi unde au fost făcute imaginile şi nici care a fost soarta bărbatului torturat.

Potrivit lui Aric Toler, din grupul de jurnalism de investigaţie Bellingcat, care a fost implicat în investigarea crimelor de război comise de Moscova, unul dintre soldaţii ruşi poartă pălăria neagră şi brăţara caracteristică, văzute deja într-un videoclip la uzina Azot din Severodoneţk.

Alţi analişti merg apoi mai departe şi susţin că au identificat identitatea călăului şi susţin că soldatul face parte din batalionul cecen Akhmat prezentat într-un videoclip Ria-Novosti. Alte surse susţin că este un soldat Kalmyk.

Potrivit contului de Twitter de geolocalizare Geolitics, videoclipul castrării a fost filmat în Severodoneţk, oraş ucrainean capturat de ruşi la sfârşitul lunii iunie.