• Bombardamentele au izbucnit joi, atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni confirmând că orașul Enerhodar, aflat în apropiere, a suferit o serie de bombardamente.
  • Scopul echipei este de a stabili o prezență permanentă la uzină.
  • O prezență prelungită a AIEA la centrala nucleară ar contribui probabil la evitarea posibilității unui accident nuclear periculos.

O echipă internațională de experți nucleari a ajuns joi la centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, potrivit operatorului nuclear ucrainean Energoatom, după o întârziere de câteva ore și un drum în condiții înșelătoare, deoarece au traversat o zonă de război activă pentru a ajunge la instalație.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a confirmat încă în mod independent sosirea misiunii sale, care, potrivit agenției, a fost întârziată joi timp de trei ore pe partea controlată de Ucraina a liniei frontului. Vizita echipei de 14 experți ai AIEA, printre care se numără și șeful acesteia, Rafael Grossi, are loc într-un moment crucial pentru centrală, care a suportat bombardamente constante și a generat temeri privind un accident nuclear.

Bombardamentele au izbucnit joi, atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni confirmând că orașul Enerhodar, aflat în apropiere, a suferit o dimineață de bombardamente. Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a declarat că bombardamentele cu mortiere efectuate de ruși au forțat unul dintre cele două reactoare funcționale ale centralei să se oprească în aceeași zi, în timp ce oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești că au bombardat traseul prestabilit al misiunii AIEA către centrală.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Joi, Grossi le-a spus jurnaliștilor, înainte de ceea ce ar fi trebuit să fie un drum de două ore până la centrală, că misiunea urma să înceapă imediat o evaluare a securității și a situației de siguranță.

Scopul echipei este de a stabili o prezență permanentă la uzina Zaporojie, care credem că este indispensabilă pentru a stabiliza situația și pentru a obține actualizări regulate, fiabile, imparțiale și neutre cu privire la situația de acolo.

Potrivit AIEA, misiunea a fost întârziată joi cu aproximativ trei ore pe partea de front controlată de Ucraina. Rămâne neclar ce fel de acces le va fi acordat inspectorilor AIEA la sosire sau cât timp exact va dura vizita lor.

Un oficial local numit de Rusia a declarat pentru agenția de știri Interfax că vizita va dura doar o zi, ceea ce ar putea să nu fie suficient timp pentru a inspecta complet cea mai mare centrală nucleară din Europa.
O prezență prelungită a AIEA la centrala nucleară ar contribui probabil la evitarea posibilității unui accident nuclear periculos. Rusia ar saluta o prezență permanentă a AIEA la instalația Zaporojie, a declarat miercuri diplomatul său pe lângă agenție și alte organizații internaționale de la Viena.