• De la începutul războiului, multe persoane au folosit steagul ucrainean și culorile acestuia pentru a-și arăta solidaritatea cu țara.
  • Trei cosmonauți ruși au ajuns pe Stația Spațială Internațională purtând costume de zbor galbene cu accente albastre.
  • „A venit rândul nostru să alegem o culoare. Dar, de fapt, acumulasem o mulțime de materiale galbene, așa că trebuia să le folosim”, a spus unul din cosmonauți.

Echipajul a declarat că îmbrăcămintea lor spațială a fost confecționată în culorile steagului ucrainean deoarece au fost nevoiți să folosească materialul galben de rezervă. Cosmonauții ruși au urcat la bordul Stației Spațiale Internaționale purtând costume spațiale galbene neobișnuite, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora gestul este un gest discret de sfidare în sprijinul Ucrainei.

Cei trei bărbați din echipajul rus, Serghei Korsakov, Oleg Artemyev și Denis Matveyev, sunt primii care au fost primiți la bordul ISS de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie.

O înregistrare video cu unul dintre bărbați în timp ce capsula lor spațială se andoca la stație îl arăta pe acesta într-un costum tradițional albastru deschis, dar acesta a fost schimbat cu un altul care se potrivește cu culorile steagului ucrainean înainte ca el și colegii săi să intre efectiv. Întrebat despre semnificația costumului spațial, Artemyev a explicat că fiecare echipaj își alege propriul costum de zbor pentru a se diferenția de ceilalți.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

A venit rândul nostru să alegem o culoare. Dar, de fapt, acumulasem o mulțime de material galben, așa că trebuia să-l folosim. Așa că de aceea a trebuit să purtăm galben”, a spus el.

Dar unii au speculat că negarea poate fi o calitate importantă pentru un astfel de protest, având în vedere represiunea disidenței în interiorul Rusiei. Serviciul de presă al Roscosmos a declarat pe canalul său Telegram: „Uneori, galbenul este doar galben”.

„Costumele de zbor pe care le poartă echipajul rus sunt realizate în culorile emblemei Universității Tehnice de Stat Bauman din Moscova, pe care au absolvit-o toți cei trei cosmonauți. Să vezi steagul ucrainean peste tot și în toate este o nebunie”.

Bărbații au sosit pe ISS pentru a se alătura celor doi compatrioți ruși, patru americani și un german – dar există temeri că repercusiunile diplomatice ale războiului din Ucraina ar putea submina cooperarea internațională necesară pentru a o menține pe orbită și pentru a-i menține pe astronauți în siguranță.