• Emmanuel Macron a spus că Occidentul nu este în război cu Rusia.
  • Președintele francez a declarat că președintele Vladimir Putin a ales singur și în mod deliberat războiul.
  • Macron a exprimat solidaritate față de poporul ucrainean și aliații din cadrul NATO.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat solidaritate, miercuri seară, cu poporul ucrainean şi cu aliaţii din cadrul NATO, inclusiv prin trimiterea de trupe în România, dar a subliniat că Occidentul nu este în război cu Rusia.

ÎI adresez preşedintelui Volodimir Zelenski susţinerea fraternă a Franţei, în contextul în care trupele ruse asediază cele mai importante oraşe ucrainene şi sunt sute de mii de refugiaţi fugiţi în ţările vecine. Comunitatea internaţională şi-a demonstrat unitatea. În această după-amiază, Adunarea Generală ONU a condamnat această agresiune”, a declarat miercuri seară Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde, într-un discurs televizat.

Preşedintele Vladimir Putin „a ales singur şi în mod deliberat războiul. Nu există trupe sau baze militare NATO în Ucraina. Rusia nu este agresată, ea este agresorul. Acest război este rezultatul unui spirit revanşard, născut din interpretarea revizionistă a istoriei Europei”, a adăugat Emmanuel Macron.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sute de militari francezi au ajuns ieri pe teritoriul României. Noi nu suntem în război cu Rusia, ştim ce ne leagă de acest mare popor european care este poporul rus. Eu am ales să menţin contactele şi le voi menţine cât pot şi cât este necesar cu preşedintele Putin, pentru a evita extinderea şi escaladarea conflictului„, a subliniat Emmanuel Macron.

„Actualale evenimente sunt un semnal de schimbare a unei epoci. Democraţia este contestată sub ochii noştri. Libertatea noastră, cea a copiilor noştri, nu mai sunt garantate. Este necesar curaj, este necesară luptă în orice moment. De aceea, ţara noastră va intensifica investiţiile în apărare”, a continuat preşedintele Franţei, anunţând şi măsuri de susţinere economică, acţiuni de stimulare a cercetării şi inovării, în cadrul unei „strategii pentru independenţă”.

Nu mai putem fi dependenţi de alţii, mai ales de gazul rus. Voi pleda pentru o strategie europeană de independenţă energetică”, a subliniat Macron.