• Deşi Rusia s-a retras din acordul privind cerealele negociat de Turcia şi ONU, 12 nave încărcate cu cereale au părăsit luni Ucraine, anunţă ministrul ucrainean al Infrastructurii.
  • ONU, NATO, UE şi SUA au îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord.
  • Centrul Comun de Coordonare din Istanbul a precizat că au convenit ca luni să fie asigurate inspecţii pentru 40 de nave care sunt programate să plece.

Deşi Rusia s-a retras din acordul privind cerealele negociat de Turcia şi ONU, 12 nave încărcate cu cereale au părăsit luni Ucraine, anunţă ministrul ucrainean al Infrastructurii.

Oleksandr Kubrakov a transmis un mesaj pe Twitter: „Astăzi, 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi turceşti pun la dispoziţie zece echipe de inspecţie pentru a verifica 40 de nave care vizează îndeplinirea iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră.

Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată” .

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

ONU, NATO, UE şi SUA au îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord.

Într-o declaraţie, Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc şi al ONU, a precizat că cele trei delegaţii au convenit, de asemenea, ca luni să fie asigurate inspecţii pentru 40 de nave care sunt programate să plece.

În urma atacului de la Sevastopol, Kremlinul a declarat că se retrage din acordul privind cerealele negociat de ONU, care permite navelor civile să exporte cereale şi îngrăşăminte din porturile din Marea Neagră. Rusia a afirmat că nu poate garanta siguranţa navelor civile” care călătoresc în cadrul pactului după atacul asupra flotei sale din Marea Neagră.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat că Moscova caută un pretext pentru a pune capăt iniţiativei. Aceasta a agravat în mod deliberat” criza alimentară încă din septembrie, a spus acesta într-un video.