Femeile ucrainene se înrolează în armată pe fondul invaziei Rusiei. Aproape 50.000 servesc forțele armate

Pe un câmp cu iarbă udat de ploaie la un centru de pregătire militară, o duzină de recruți ai armatei ucrainene sunt aliniați în formație eșalonată, cu armele îndreptate în față, în poziția de a apăsa rapid pe trăgaci. Femeile ucrainene servesc forțele armate.

Aceștia exersează exerciții în formație despre cum să ia cu asalt o poziție inamică. Sergentul de instrucție care strigă comenzile este Diana, în vârstă de 23 de ani, care este poreclită Sledgehammer. Ea s-a înrolat în armată cu șase luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie. Nu credeam că voi fi în armată când eram mică, a spus Diana. Ca orice fetiță, îmi doream doar să trăiesc o viață fericită, să muncesc pentru a putea călători și a vedea lumea.

În timp ce tancurile rusești se îndreptau spre Kiev în primele zile ale războiului, fratele Dianei s-a înrolat pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare. Diana a decis, de asemenea, să i se alăture și a cerut să fie mutat într-o divizie de luptă a armatei ucrainene.

Nu puteam să stau deoparte, așa că m-am alăturat lui, a spus ea. De la invazia rusă în Ucraina, numărul femeilor care s-au alăturat voluntar armatei ucrainene a crescut vertiginos. Există aproximativ 50.000 de femei care servesc în cadrul forțelor armate ucrainene în roluri de luptă și non-combat, dintre care aproximativ 10.000 se află în prezent fie pe frontul de război, fie în posturi care le-ar putea trimite pe front, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Serviciul militar în Ucraina pentru femei este voluntar, dar guvernul ia în considerare posibilitatea de a-l face obligatoriu pentru femeile cu anumite aptitudini. Acesta spune că o decizie nu va fi luată până anul viitor. Ucraina nu a făcut niciun secret despre faptul că are nevoie de mai mulți soldați pentru a lupta într-un război potențial lung împotriva unui adversar cu efective mai mari.

În 2021, armata ucraineană avea 196.600 de soldați, a doua ca mărime din regiune, dar eclipsată de armata Rusiei, care numără 900.000 de soldați, potrivit statisticilor Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

Exit mobile version