• În timpul interacțiunii cu Putin, șeful statului francez a respins, de asemenea, propunerea Moscovei privind plățile pentru livrările de gaze naturale în ruble rusești.
  • Macron urma să-l informeze pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la întrevederea sa cu Putin.
  • Emmanuel Macron anunțase anterior că Franța este pregătită să conducă o operațiune umanitară excepțională pentru a evacua civilii.

Biroul președintelui francez afirmă că nu sunt posibile în acest stadiu condițiile pentru lansarea unei operațiuni de ajutorare a civililor din orașul ucrainean. Franța a anulat o operațiune umanitară mult așteptată în orașul ucrainean asediat Mariupol, în urma unui apel telefonic între președintele Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin, a relatat marți postul de televiziune BFMTV.

Biroul președintelui a anunțat că operațiunea nu a fost posibilă „în acest stadiu” în urma reacției lui Putin. Convorbirea, care a durat o oră, a ajuns într-un punct mort și nu a reușit să producă niciun progres, a precizat biroul.

„Condițiile de lansare a operațiunii umanitare pentru a-i ajuta pe civilii din Mariupol, care sunt asediați de armata rusă, nu sunt îndeplinite în acest stadiu”, a declarat Palatul Elysee după convorbirea telefonică, potrivit raportului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Putin i-ar fi spus lui Macron că se va gândi la această operațiune înainte de a da un răspuns, a adăugat raportul, citând surse de la Elysee. O declarație a Kremlinului a precizat că Putin l-a informat pe Macron „despre măsurile luate de armata rusă pentru a oferi asistență umanitară de urgență și pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor, inclusiv din Mariupol”, a relatat agenția rusă de știri TASS.

Putin a mai spus că „militanții naționaliști ucraineni trebuie să înceteze rezistența și să predea armele pentru a rezolva situația umanitară dificilă din acel oraș”, a adăugat acesta.

Președinția franceză a menționat că ostilitățile și încălcările dreptului umanitar continuă în Mariupol.

Săptămâna trecută, Macron a declarat că Franța este pregătită să conducă o „operațiune umanitară excepțională” împreună cu Turcia și Grecia pentru a evacua civilii. Convorbirea telefonică de marți cu Putin a fost programată pentru a discuta modalitățile operațiunii, pe care Parisul a dorit să le elaboreze cât mai curând posibil pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 150.000 de locuitori rămași blocați într-o stare critică.

Din decembrie 2021, Macron a avut cel puțin 17 interacțiuni telefonice cu Putin și o întâlnire personală cu acesta la Moscova. Președintele francez a menținut un canal de comunicare între Moscova și Kiev pentru a intermedia negocieri între cele două țări aflate în conflict.