• În timpul interacțiunii cu Putin, șeful statului francez a respins, de asemenea, propunerea Moscovei privind plățile pentru livrările de gaze naturale în ruble rusești.
  • Macron urma să-l informeze pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la întrevederea sa cu Putin.
  • Emmanuel Macron anunțase anterior că Franța este pregătită să conducă o operațiune umanitară excepțională pentru a evacua civilii.

Biroul președintelui francez afirmă că nu sunt posibile în acest stadiu condițiile pentru lansarea unei operațiuni de ajutorare a civililor din orașul ucrainean. Franța a anulat o operațiune umanitară mult așteptată în orașul ucrainean asediat Mariupol, în urma unui apel telefonic între președintele Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin, a relatat marți postul de televiziune BFMTV.

Biroul președintelui a anunțat că operațiunea nu a fost posibilă „în acest stadiu” în urma reacției lui Putin. Convorbirea, care a durat o oră, a ajuns într-un punct mort și nu a reușit să producă niciun progres, a precizat biroul.

„Condițiile de lansare a operațiunii umanitare pentru a-i ajuta pe civilii din Mariupol, care sunt asediați de armata rusă, nu sunt îndeplinite în acest stadiu”, a declarat Palatul Elysee după convorbirea telefonică, potrivit raportului.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Putin i-ar fi spus lui Macron că se va gândi la această operațiune înainte de a da un răspuns, a adăugat raportul, citând surse de la Elysee. O declarație a Kremlinului a precizat că Putin l-a informat pe Macron „despre măsurile luate de armata rusă pentru a oferi asistență umanitară de urgență și pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor, inclusiv din Mariupol”, a relatat agenția rusă de știri TASS.

Putin a mai spus că „militanții naționaliști ucraineni trebuie să înceteze rezistența și să predea armele pentru a rezolva situația umanitară dificilă din acel oraș”, a adăugat acesta.

Președinția franceză a menționat că ostilitățile și încălcările dreptului umanitar continuă în Mariupol.

Săptămâna trecută, Macron a declarat că Franța este pregătită să conducă o „operațiune umanitară excepțională” împreună cu Turcia și Grecia pentru a evacua civilii. Convorbirea telefonică de marți cu Putin a fost programată pentru a discuta modalitățile operațiunii, pe care Parisul a dorit să le elaboreze cât mai curând posibil pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 150.000 de locuitori rămași blocați într-o stare critică.

Din decembrie 2021, Macron a avut cel puțin 17 interacțiuni telefonice cu Putin și o întâlnire personală cu acesta la Moscova. Președintele francez a menținut un canal de comunicare între Moscova și Kiev pentru a intermedia negocieri între cele două țări aflate în conflict.