G7 va continua presiunea economică asupra Rusiei și va aborda „războiul grâului” dus de Moscova

Lideri G7

Lideri G7

Miniștrii de externe din G7 au promis sâmbătă să consolideze izolarea economică și politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei și să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al grâului” purtat de Moscova.

După ce s-au întâlnit în stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică,oficialii de rang înalt din G7 din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat, de asemenea, să continue asistența militară și de apărare „atât timp cât va fi necesar”. De asemenea, aceștia vor aborda ceea ce au numit dezinformarea rusă care vizează să dea vina pe Occident pentru problemele de aprovizionare cu alimente din întreaga lume din cauza sancțiunilor economice impuse Moscovei și au îndemnat China să nu ajute Moscova sau să justifice războiul Rusiei, potrivit unei declarații comune.

„Am făcut suficient pentru a atenua consecințele acestui război? Nu este războiul nostru. Este un război al președintelui Rusiei, dar avem o responsabilitate globală”, a declarat presei ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a respins reuniunea, în special insistența grupului G7 de a recunoaște integritatea frontierelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional.

„Să o spunem pe șleau: țării noastre nu-i pasă deloc de faptul că G7 nu recunoaște noile frontiere. Ceea ce este important este adevărata voință a oamenilor care trăiesc acolo”, a declarat el într-o postare online. Forțele rusești controlează mari părți din estul Ucrainei.

Miniștrii din G7 au declarat că vor adăuga sancțiuni suplimentare pentru elitele rusești, inclusiv pentru actorii economici, instituțiile guvernamentale centrale și armata, care îi permit lui Putin „să conducă războiul pe care l-a ales”. Reuniunea, la care au participat miniștrii de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, a evidențiat, de asemenea, preocupările legate de securitatea alimentară și temerile că războiul s-ar putea extinde asupra vecinului mai mic, Republica Moldova.

Exit mobile version