• Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) susține că a interceptat conversații între soldații ruși în Ucraina.
  • Aceste comunicații ar putea constitui o dovadă că împușcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei în Ucraina.
  • Soldații ruși au descris modul în care interoghează soldați, precum și civili și apoi procedează la împușcarea acestora, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informații.

Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) susține că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși discută despre uciderea civililor în Ucraina. Unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cazuri de civili găsiţi morţi pe străzile din Bucha, de lângă Kiev, potrivit revistei germane „Der Spiegel”.

Scenele de la Bucha, în apropiere de capitala ucraineană, au devenit un simbol al atrocităților războiului. O persoană a declarat că mesajele radio sunt susceptibile de a oferi o mai mare înțelegere a presupuselor atrocități din alte orașe de la nord de Kiev, care au fost ocupate de către soldații ruși.

În două conversații separate, soldații ruși au descris modul în care interoghează soldați, precum și civili și apoi procedează la împușcarea acestora, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de informații, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Potrivit „Der Spiegel”, respectivele înregistrări au fost prezentate, miercuri, în parlamentul german, iar din materialul BND s-a dedus că membri ai Grupului Wagner – care „s-au remarcat, deja, în intervenţia din Siria pentru cruzimea lor deosebită”, ar fi implicaţi în moartea unor civili în Ucraina.

„Cruzimile raportate i-au afectat foarte puternic pe membrii comisiilor respective”, a declarat una dintre persoanele informate.

De asemenea, membrii Grupului Wagner, unitatea militară privată cu legături strânse cu președintele rus, Vladimir Putin și aliații săi, au jucat un rol în atacurile asupra civililor, în timp ce forțele rusești controlau orașul.

„Der Spiegel” mai relatează că interceptările telefonice ale BND arată că împuşcarea civililor nu a fost o acţiune izolată a unor soldaţi, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.

Faptul că trupele rusești se bazează pe dispozitive de comunicare nesecurizate, inclusiv smartphone-uri, a făcut ca unitățile lor să fie vulnerabile în fața unor ținte, spun oficialii occidentali din domeniul apărării și al informațiilor.