Germania anunță progrese în ce privește renunțarea la combustibilii fosili ruși, până la sfârșitul verii

Germania

Germania

Germania a declarat că face progrese în ceea ce privește renunțarea la combustibilii fosili ruși și se așteaptă să fie complet independentă de importurile de țiței rusesc până la sfârșitul verii, relatează publicația Irish Examiner.

Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a declarat duminică că cea mai mare economie europeană a redus ponderea importurilor de energie din Rusia la 12% pentru petrol, 8% pentru cărbune și 35% pentru gaze naturale.

Germania a fost supusă unor presiuni puternice din partea Ucrainei și a altor națiuni din Europa pentru a reduce importurile de energie din Rusia, care valorează miliarde de euro.

Toate aceste măsuri pe care le luăm necesită un efort comun enorm din partea tuturor actorilor și înseamnă, de asemenea, costuri care sunt resimțite atât de economie, cât și de consumatori. Dar ele sunt necesare dacă nu mai vrem să fim șantajați de Rusia”, a spus Habeck într-o declarație.

Anunțul vine în contextul în care întreaga Uniune Europeană ia în considerare un embargo asupra petrolului rusesc, în urma unei decizii de interzicere a importurilor de cărbune rusesc începând cu luna august.

Germania a reușit să treacă la importurile de petrol și cărbune din alte țări într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că „sfârșitul dependenței de importurile de țiței rusesc până la sfârșitul verii este realist”, a potrivit ministerului german al economiei.

Renunțarea Germaniei la gazele naturale rusești reprezintă o provocare mult mai mare.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la 24 februarie, Germania primea mai mult de jumătate din importurile sale de gaze naturale din Rusia. Această cotă a scăzut acum la 35%, parțial datorită creșterii achizițiilor din Norvegia și Olanda, a declarat ministerul.

Pentru a reduce și mai mult importurile din Rusia, Germania intenționează să accelereze construcția de terminale pentru gaz natural lichefiat (GNL).

Ministerul Energiei și Climei a declarat că Germania intenționează să pună în funcțiune mai multe terminale plutitoare de GNL încă din acest an sau de anul viitor.

Acesta a fost un calendar ambițios, care, potrivit ministerului, „necesită un angajament enorm din partea tuturor celor implicați”.

Germania a rezistat apelurilor pentru un boicot al UE la gazele naturale rusești. De asemenea, săptămâna trecută a urmărit cu îngrijorare cum Moscova a oprit imediat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au respins cererile rusești de a plăti gazul în ruble.

Oficialii europeni au numit aceste acțiuni ale Rusiei „șantaj energetic”.

Banca centrală a Germaniei a declarat că o întrerupere totală a gazului rusesc ar putea însemna cinci puncte procentuale de pierdere a producției economice și o inflație mai mare.

Exit mobile version