• Oamenii din întreaga lume sunt solidari dramei cu care se confruntă Ucraina.
  • În semn de protest față de bombardarea orașelor și uciderea copiilor nevinovați, oamenii au intonat imnul Ucrainei.
  • În București, mai multe asociaţii civice au participat la o manifestaţie de solidaritate cu poporul ucrainean în faţa Ambasadei Ucrainei.

Drama Ucrainei s-a transformat rapid într-un manifest global pentru libertate și un strigăt planetar de condamnare a agresiunii militare împotriva civililor. În semn de protest față de bombardarea orașelor și uciderea copiilor nevinovați, oameni din întreaga lume au intonat imnul Ucrainei și au manifestat împotriva principalului vinovat pentru distrugerea a milioane de destine ucrainene, președintele rus, Vladimir Putin.

În România, mai multe asociaţii civice au participat la o manifestaţie de solidaritate cu poporul ucrainean în faţa Ambasadei Ucrainei, scandând „Ucraina” şi Zelenski” și intonând imnul ţării vecine. Manifestările de solidaritate au avut loc în mai multe orașe ale țării. La Braşov, aproximativ 300 de persoane au recitat lozinci de susţinere a poporului ucrainean, dar şi împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Vrem pace, nu război”, „Uniţi pentru Ucraina” şi „Putin criminalul”, au strigat oamenii. 

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Oamenii îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean şi cer preşedintelui rus, Vladimir Putin, să oprească războiul. Între participanţi s-au numărat și etnici ucraineni, iar multe dintre lozinci au fost scandate în limba natală.

Ucrainenii au cântat imnul țării printre tancurile rusești, în orașul ocupat de forțele militare conduse de Putin. Multe videoclipuri îi arată pe ucrainenii care își găsesc alinare în imnul lor național. Rețelele de socializare sunt inundate de fotografii și videoclipuri care arată curajul și suferința din rândul civililor, dar și al armatei.

În unul dintre ele, o tânără cântă la vioară, în fața Kievului amenințat de bombardamentele rușilor. Un alt videoclip arată o femeie ucraineană care mătura cioburi de sticlă din casa ei bombardată din Kiev, în timp ce cânta, cu lacrimi în ochi și vocea tremurândă, imnul național.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat ziua de 16 februarie, „ziua unității” și a cerut ca întreaga națiune să cânte imnul național la ora 10:00. Într-un discurs video de la acea vreme, Zelenski declara că „(ziua) de 16 februarie va fi ziua atacului. Noi vom face din ea o zi a unității. În acea zi, ne vom agăța steagurile naționale, vom purta banderole galbene și albastre și vom arăta întregii lumi unitatea noastră”.