• Grecia a sechestrat un petrolier rusesc în largul insulei Evia, a anunțat marți paza de coastă elenă, ca parte a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucrain.
  • Nava Pegas, cu un tonaj de 115.500 de tone, sub pavilion rusesc, cu 19 membri ai echipajului rus la bord, a fost capturată în apropiere de Karystos.
  • La începutul acestei luni, UE a interzis accesul navelor sub pavilion rusesc în porturile blocului celor 27 de state membre, cu unele excepții.

Grecia a capturat un petrolier rusesc în largul insulei Evia, a anunțat marți paza de coastă elenă, ca parte a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, UE a interzis accesul navelor sub pavilion rusesc în porturile blocului celor 27 de state membre, cu unele excepții, în timp ce a adoptat noi sancțiuni radicale împotriva Rusiei pentru ceea ce Kremlinul descrie ca fiind o „operațiune militară specială”.

Nava Pegas, cu un tonaj de 115.500 de tone, sub pavilion rusesc, cu 19 membri ai echipajului rus la bord, a fost capturată în apropiere de Karystos, pe coasta sudică a insulei Evia, care se află chiar în largul Greciei continentale, în apropiere de Atena.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Ambasada Rusiei la Atena, capitala Greciei, a declarat pe Twitter că analizează cazul și că este în contact cu autoritățile elene.

A fost confiscat ca parte a sancțiunilor UE”, a declarat un oficial al Ministerului grec al Transporturilor Maritime.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Statele Unite au salutat eforturile Greciei de a pune în aplicare sancțiunile „inițiate ca răspuns la invazia brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina”.

Suntem la curent cu rapoartele potrivit cărora petrolierul este încărcat cu țiței iranian”, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a lua poziție cu privire la veridicitatea acestor rapoarte.

Un oficial al pazei de coastă grecești a declarat că încărcătura de petrol a navei nu a fost confiscată. Nu a fost clar cine a fost navlositorul încărcăturii, dar nava era administrată de Transmorflot, cu sediul în Rusia.

Transmorflot nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Pegas, care a fost redenumit Lana în martie, a raportat anterior o problemă la motor. Aceasta se îndrepta spre sudul peninsulei Peloponez pentru a-și descărca încărcătura pe un alt petrolier, dar marea agitată a forțat-o să acosteze chiar lângă Karystos, unde a fost sechestrată, a relatat Athens News Agency, conform Reuters.

Marți după-amiază, nava era încă ancorată în golful Karystos, au declarat martorii Reuters.

Grupul de advocacy american United Against Nuclear Iran (UANI), care monitorizează traficul de petroliere legate de Iran prin urmărirea navelor și prin satelit, a declarat că Pegas a încărcat aproximativ 700.000 de barili de țiței din insula iraniană Sirri pe 19 august 2021.

Ulterior, a încercat să descarce încărcătura într-un port turcesc înainte de a se îndrepta spre Grecia, a precizat UANI, potrivit analizei sale.