• Human Rights Watch cere Ucrainei să nu mai posteze clipuri cu prizonieri.
  • Clipurile cu prizonieri le-ar „încălca drepturile”.
  • Articolul 13 din Convenția de la Geneva cere protejarea prizonierilor.

Prizonierii ruși au și ei drepturile lor. Acest lucru nu o confirmă doar articolul 13 din Convenția de la Geneva, ci o cere, acum, și organizația pentru drepturile omului, Human Rights Watch.

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch a cerut Ucrainei să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor de război ruşi, întrucât acest lucru este contrar convenţiilor de la Geneva, transmite, joi, AFP, citând un comunicat al HRW.

Aceasta i-a cerut Ucrainei să nu mai posteze pe rețelele de socializare clipuri cu prizonierii, pe motiv că le încalcă drepturile. De la începutul războiului, ucrainenii au postat multe imagini cu militari ruși capturați și care admiteau că nu au idee de ce se află în Ucraina, de ce sunt cele două țări în război.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Autorităţile ucrainene ar trebui să înceteze să mai posteze pe reţelele de socializare şi de mesagerie filmări cu soldaţi ruşi luaţi prizonieri pentru a-i expune public, în special, cele în care aceştia sunt umiliţi sau ameninţaţi”, se arată în comunicat.

Astfel de tratamente aplicate prizonierilor de război încalcă protecţiile prevăzute de convenţiile de la Geneva privind dreptul umanitar internaţional”, adaugă organizaţia.

Ucraina a făcut o amplă mediatizare a înregistrărilor video cu prizonieri ruşi în care aceştia sunt forţaţi să se căiască, mijloc de propagandă denunţat, de altfel, şi de Comitetul Internaţional al Crucii Ruşii, care a amintit Kievului că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu „demnitate”.

HRW a menționat că le-a scris autorităţilor ucrainene în legătură cu acest subiect din zece martie şi încă aşteaptă un răspuns.