• Ilya Yashin a fost unul dintre puținii lideri ai opoziției încă în libertate în Rusia care nu părăsiseră țara după începerea campaniei militare din Ucraina.
  • Aliat al lui Alexei Navalnîi, Yashin a fost o figură proeminentă a opoziției rusești de la protestele din 2011 și 2012.
  • Înainte de arestarea sa, Yashin a fost unul dintre ultimii lideri ai opoziției ruse care a rămas în libertate în interiorul țării.

Ilya Yashin, una dintre puținele personalități din opoziția rusă care se află încă în libertate în Rusia și care nu a părăsit țara, a fost arestat preventiv pentru două luni de către un tribunal din Moscova, relatează Forbes.

Judecătorii au dat curs cererii Comitetului de anchetă, care îl acuză de răspândirea de „informații false” despre acțiunile armatei ruse în Ucraina, infracțiune pentru care o nouă lege adoptată în martie prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

În cadrul unei audieri pe care judecătoarea Natalia Dudar a ordonat să se desfășoare cu ușile închise pentru a evita dezvăluirea unor „secrete de stat”, tribunalul Basmanni din Moscova a decis că Iașin este suspectat că a răspândit informații vădit false despre forțele armate ale Rusiei din ură politică.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Din acest motiv, a dispus ca acesta să fie privat de libertate cel puțin până la 12 septembrie.

Aliat al lui Alexei Navalnîi, Yashin a fost o figură proeminentă a opoziției rusești de la protestele din 2011 și 2012.

Înainte de arestarea sa, Yashin a fost unul dintre ultimii lideri ai opoziției ruse care a rămas în libertate în interiorul țării.

Săptămâna trecută, colegul deputatului municipal Alexei Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare, cea mai aspră sentință pronunțată până în prezent în temeiul noilor legi.
Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cazul lui Yashin este al 71-lea deschis împotriva armatei în temeiul legii „fake news”.