În discursul său nocturn, Zelenski a vorbit despre Mariupol, un atac asupra unui muzeu şi Odesa

Zelenski
  • Armata ucraineană a raportat, de asemenea, lupte în jurul Insulei Șarpelui, dar nu a comentat cu privire la eventuale pierderi.
  • Insula Șarpelui este locul unde, la începutul războiului, soldații ucraineni au reacționat sfidător la avertismentele atacatorilor ruși.
  • Vorbind despre atacul rusesc asupra Muzeului Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov, Zelenski a spus că a fost folosită o rachetă pentru a distruge muzeul.

La Mariupol se fac eforturi pentru a evacua „toţi eroii care apără” oraşul, a declarat preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski în discursul său din această noapte.

„Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Sunt sigur că toată lumea înţelege cauza principală a acestei complicaţii, precum şi unde se află cauza. Dar nu ne pierdem speranţa. Nu ne oprim. În fiecare zi căutăm o opţiune diplomatică care poate funcţiona. Mâine, echipa noastră pregăteşte continuarea activităţii coridoarelor umanitare pentru toţi locuitorii din Mariupol şi din aşezările din jur”, a spus preşedintele Zelenski.

Vorbind despre atacul rusesc asupra Muzeului Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov, Zelenski a spus: „O rachetă. Pentru a distruge muzeul. Muzeul filosofului şi poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea, care i-a învăţat pe oameni ce este o atitudine creştină faţă de viaţă şi cum o persoană se poate cunoaşte pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă – muzeele, atitudinea creştină faţă de viaţă şi cunoaşterea de sine a oamenilor.”

Zelenski a adăugat că armata rusă a distrus sau deteriorat aproape 200 de situri de patrimoniu cultural. El a menţionat, de asemenea, atacul cu rachete asupra oraşului Odesa, spunând că a vizat „un oraş în care aproape fiecare stradă are ceva memorabil, ceva istoric. Dar pentru armata rusă, nu contează. Ei doar ar ucide şi ar distruge. Odesa? Regiunea Harkov? Donbas? Lor nu le pasă”.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale din zona Insulei Șerpilor, în largul coastelor Ucrainei, au doborât mai multe avioane și drone ucrainene, conform CNN.

Într-un briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenție și două drone de atac de fabricație turcească au fost doborâte.

„O barcă de asalt amfibie ucraineană Stanislav a fost, de asemenea, distrusă”, a spus el.