• O coloană de evacuare din oraşul asediat Mariupol, situat în sud-estul ţării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol.
  • La rândul său, vicepremierul ucrainean a anunțat un coridor de evacuare din orașul asediat Mariupol, avertizând, în același timp, că trupele rusești ar putea deschide un „coridor paralel” pentru a-i duce pe locuitori în teritoriile controlate de Rusia în schimb.
  • Ucraina a evacuat civilii în orașul Zaporizhzhia, aflat sub controlul guvernului, dar convoaiele trebuie să treacă printr-o serie de orașe controlate de Rusia și de puncte de control militare.

O coloană de evacuare din oraşul asediat Mariupol, situat în sud-estul ţării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol.

„Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial ‘Port City'”, a declarat el pe Telegram.

„Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseu: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia”, mai spune Petro Andriuşcenko.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Andriuşcenko a precizat că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii şi persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

La rândul său, vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a anunțat, sâmbătă, un coridor de evacuare din orașul asediat Mariupol, după o scurtă întrerupere anterioară din cauza unor probleme de securitate.

„Încercăm să evacuăm, din nou, astăzi femeile, copiii și bătrânii”, a declarat ea.

„Începem să ne adunăm în jurul centrului comercial Port City. Dacă totul decurge conform planului, evacuările vor începe la prânz”, a precizat Vereshchuk într-o declarație pe Telegram.

Ea a avertizat, totuși, că trupele rusești ar putea deschide un „coridor paralel” pentru a-i duce pe locuitori în teritoriile controlate de Rusia în schimb. Ea i-a îndemnat pe rezidenți să fie vigilenți și „să nu urmeze nicio înșelăciune și provocare” din partea Rusiei.

„Coridoarele noastre vor avea loc numai pe următorul itinerar spre Zaporizhzhia: Manhush, Berdiansk, Tokmak, Orihiv”, a declarat Vereshchuk.

Oficiali americani și europeni au afirmat că forțele rusești au deportat, cu forța, locuitorii din Mariupol în teritoriile controlate de separatiști în Ucraina și, în unele cazuri, chiar în Rusia, după ce i-au deposedat de telefoane și acte de identitate și i-au trecut printr-un așa-numit proces de „filtrare”.

Ucraina a evacuat civilii în orașul Zaporizhzhia, aflat sub controlul guvernului, dar convoaiele trebuie să treacă printr-o serie de orașe controlate de Rusia și de puncte de control militare.

Oficialii ucraineni au declarat că peste 100.000 de persoane au rămas, în continuare, în orașul Mariupol din sudul țării. Guvernul rus susține că deține controlul asupra portului strategic, dar luptătorii ucraineni continuă să reziste în uriașa fabrică de oțel Azovstal din oraș.

De asemenea, liderii ucraineni au făcut apel la partea rusă să garanteze o trecere sigură pentru civili, dar mai multe încercări anterioare de evacuare au eşuat din cauza bombardamentelor şi a pericolului de pe rute.