• Soarta Europei depinde de „cum se termină acest război”, a afirmat ministrul de externe din Moldova.
  • Mai multe incidente au avut loc în ultimele zile în Transnistria, ceea ce a alimentat teoriile potrivit cărora Rusia ar încerca să destabilizeze regiunea.
  • Viitorul întregului continent depinde de capacitatea Ucrainei de a-şi menţine sistemul politic, de capacitatea de rezistenţă a ţării sale”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Vorbind la Chișinău, Nicu Popescu a declarat că recentele declarații ale Rusiei sunt „foarte îngrijorătoare” pentru țara sa. Ministrul de externe al Republicii Moldova a spus că viitorul țării sale și al Europei depinde de modul în care se va încheia războiul din Ucraina.

În ceea ce privește importanța unei victorii ucrainene asupra Rusiei, Popescu a declarat: „Viitorul întregului continent se bazează pe capacitatea Ucrainei de a-și menține sistemul politic, țara, rezistența sa. Și, în acest sens, soarta și viitorul fiecărei țări din această parte a lumii, al întregii Europe, depinde de modul în care se termină acest război; de unde se termină și când se termină”.

Nicu Popescu a declarat că atacurile inexplicabile de săptămâna trecută din regiunea separatistă Transnistria au sporit riscurile pentru Republica Moldova.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Moldova s-a aflat într-o regiune foarte dificilă, într-un moment foarte dificil. Suntem cel mai fragil vecin al Ucrainei, bineînțeles, am fost afectați în multiple moduri. Și acum, desigur, vedem că situația se înrăutățește… în ultimele zile, cu unele explozii care au avut loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, suntem și noi tot mai afectați de această destabilizare regională”, a spus el.

Luni, trei bărbați au tras cu grenade propulsate de rachete asupra unui birou de securitate de stat din regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, care este aliniată cu Rusia și se învecinează cu Ucraina.

Ministrul de externe a declarat că atacurile au fost o provocare pusă în scenă”, dar nu a vrut să spună cine anume crede că este responsabil.

„Nu știm. Din punct de vedere legal, regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, [dar] de facto autoritățile noastre nu au controlul. Deci nu controlăm, nu avem acces la camerele de supraveghere, la criminalistică. Avem niște ipoteze de lucru, dar nu suntem în situația de a atribui o responsabilitate clară pentru aceste atacuri”.

Ministrul de externe, care este și viceprim-ministru, a declarat: „Înțelegerea noastră este că, în timp ce majoritatea absolută a locuitorilor din Transnistria doresc să trăiască într-un mediu pașnic și nu vor să ajungă într-o zonă de război, există totuși forțe în interiorul Transnistriei care speră să profite de pe urma creșterii tensiunilor și au pus în scenă această provocare, care a fost atacul de la Tiraspol”.