• Premierul japonez a pretestat față de decizia Rusiei de a suspenda discuțiile pentru un tratat de pace care să pună capăt, în mod oficial, ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo.
  • Comentariile liderului japonez au fost făcute după ce Ministerul rus de externe a declarat că Moscova nu intenționează să continue negocierile pentru un tratat de pace cu un stat care are o „poziție neprietenoasă”.
  • Contextul disputei privind tratatul din al Doilea Război Mondial este legat de insulele care au fost capturate de forțele sovietice în urma capitulării Japoniei în fața forțelor aliate în 1945.

Premierul japonez, Fumio Kishida, a protestat, marți, față de decizia Rusiei de a suspenda discuțiile pentru un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo.

„Toată această situație a fost creată de invazia Rusiei în Ucraina, iar răspunsul Rusiei, de a transfera acest lucru asupra relațiilor dintre Japonia și Rusia, este extrem de nejustificat și absolut inacceptabil. Japonia ar dori să protesteze față de această mișcare”, a declarat Kishida în timpul unei sesiuni parlamentare.

„Ne vom uni cu comunitatea internațională și vom lua măsuri de rezoluție, astfel încât Japonia să poată continua să urmeze fundamentul ordinii internaționale”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Comentariile liderului japonez au fost făcute după ce Ministerul rus de externe a declarat, luni, că Moscova nu intenționează să continue negocierile pentru un tratat de pace cu un stat care are o „poziție neprietenoasă”.

Ministerul a precizat că Moscova se va retrage din dialogul cu Japonia privind activitățile economice comune pe patru insule disputate, denumite „Kurili de Sud” de către Rusia și „Teritoriile de Nord” de către Japonia. De asemenea, Moscova va suspenda vizitele fără vize între cetățenii și rezidenții japonezi către și dinspre insulele disputate, a precizat acesta.

Japonia a luat măsuri pentru a revoca statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”, a declarat Kishida săptămâna trecută. De asemenea, el a calificat invazia din Ucraina drept o „atrocitate istorică” și a declarat că Japonia va continua să colaboreze, îndeaproape, cu națiunile G7 pentru a consolida sancțiunile financiare împotriva Rusiei.

Contextul disputei privind tratatul din al Doilea Război Mondial este legat de insulele care au fost capturate de forțele sovietice în urma capitulării Japoniei în fața forțelor aliate în 1945.

Dezacordul care a rezultat cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra insulelor a deteriorat relațiile dintre cele două țări, contribuind la eșecul lor continuu de a semna un tratat de pace din al Doilea Război Mondial.