• Ministrul de externe se află în vizită în Golf, în timp ce UE crește presiunea sancțiunilor.
  • Națiunile din Orientul Mijlociu nu s-au alăturat SUA și aliaților în privința Ucrainei.
  • Uniunea Europeană încearcă să aprobe un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Rusia pentru invazia sa în Ucraina, dar dezbaterea continuă deoarece Ungaria solicită modificări suplimentare.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că țările Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) nu se vor alătura Occidentului în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

„Aspecte ale situației internaționale, care sunt legate de evenimentele desfășurate de Occident în jurul Ucrainei, sunt bine înțelese de partenerii noștri din statele Consiliului de Cooperare al Golfului”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă în timpul vizitei sale în Arabia Saudită.

„Apreciem și am reafirmat astăzi încă o dată [că le suntem recunoscători pentru] poziția echilibrată pe care o adoptă față de această problemă în cadrul forumurilor internaționale și în practică, refuzând să se alăture sancțiunilor occidentale unilaterale și ilegitime care au fost introduse împotriva Rusiei”, a adăugat Lavrov.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Rusia a fost lovită de sancțiuni grele din partea SUA și UE după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie. Între timp, țările din Golf au făcut apel la o soluție politică. Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan, i-a declarat lui Lavrov că Regatul este dispus să facă eforturi diplomatice pentru a ajuta la rezolvarea conflictului.

Lavrov s-a întâlnit la Riyadh cu oficiali ai ministerelor de externe din Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrain și Oman. Diplomatul rus a declarat că Moscova și țările din Golf intenționează să își dezvolte în continuare parteneriatul, în contrast cu tensiunile tot mai mari dintre Rusia și SUA și aliații săi europeni din cauza războiului din Ucraina.

„Ne-am reafirmat concentrarea asupra dezvoltării cuprinzătoare a parteneriatului nostru, inclusiv în noile condiții care apar în economia mondială în contextul politicilor colegilor noștri occidentali”, a declarat acesta, citat de agenția de presă de stat TASS.