• Ucraina afirmă că ideile lui Lavrov ridică posibilitatea folosirii armelor nucleare și le condamnă ca fiind total inacceptabile.
  • Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să spună clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol și nu va fi tolerată, a scris Kuleba pe Twitter.
  • Putin se angajase anterior să folosească toate mijloacele de care dispunem, inclusiv armele nucleare.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că regiunile din Ucraina în care se desfășoară referendumuri criticate pe scară largă vor fi sub protecția deplină a Moscovei dacă vor fi anexate, ridicând perspectiva utilizării armelor nucleare dacă Kievul va încerca să recucerească aceste teritorii.

Comentariile lui Lavrov la o conferință de presă desfășurată sâmbătă la New York au fost făcute în timp ce locuitorii din patru regiuni ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei continuau să voteze dacă vor să se alăture Rusiei. Moscova a descris referendumurile de patru zile, care au început vineri, ca fiind un vot pentru autodeterminare, dar Ucraina și aliații săi occidentali consideră scrutinul drept o făcătură orchestrată de Kremlin cu o concluzie anticipată.

Kievul spune că mulți dintre locuitorii regiunilor sunt constrânși să voteze. În urma acestor referendumuri, Rusia va respecta, bineînțeles, exprimarea voinței acelor oameni care, de mulți ani lungi, suferă de pe urma abuzurilor regimului neonazist, a declarat Lavrov reporterilor după ce s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate din Ucraina, Lavrov a declarat că teritoriul rus, inclusiv teritoriul consacrat în continuare în Constituția Rusiei în viitor, se află sub protecția deplină a statului.

Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu, a spus el, referindu-se, de asemenea, în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.
Comentariile ministrului urmează unui avertisment explicit lansat joi de fostul președinte Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosit pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia.

De asemenea, Putin se angajase anterior să folosească toate mijloacele de care dispunem, inclusiv armele nucleare, pentru a-și proteja țara dacă integritatea sa teritorială ar fi amenințată. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că comentariile lui Lavrov, precum și declarația anterioară a lui Putin, când acesta a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare, sunt iresponsabile și absolut inacceptabile.

Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să spună clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol și nu va fi tolerată, a scris Kuleba pe Twitter.