• Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se află într-un turneu asiatic în țările cu care Moscova negociază sprijin pe fondul sancțiunilor totale din partea Occidentului.
  • Ministrul rus de externe și ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-au întâlnit, astăzi, la Tunxi, în China.
  • Tot astăzi, diplomatul rus de rang înalt a avut o serie de discuții cu omologii săi prezenți la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor vecine Afganistanului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se află într-un turneu asiatic în țările cu care Moscova negociază sprijin pe fondul sancțiunilor totale din partea Occidentului.

„Rusia și China au convenit să își extindă cooperarea în cadrul unei reuniuni a miniștrilor lor de externe”, care a avut loc, în China, a declarat ministerul rus de externe, pe fondul a ceea ce Moscova a descris drept „condiții internaționale dificile”, transmite Reuters.

UPDATE

„După vizita din China, Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, ajunge, joi, la New Delhi, pentru o vizită de două zile”, a transmis Ministerul indian de externe, în contextul în care cele două state caută modalităţi de a menţine relaţiile comerciale şi în alte domenii, pe fondul crizei din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vizita va fi a treia a lui Lavrov, în străinătate, de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie şi urmează după o deplasare în Turcia, pentru discuţii cu omologul său ucrainean şi după întâlnirea cu China, începută azi.

Deşi atât India, cât şi China au făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina, au refuzat să condamne explicit invazia rusă. Totodată, au continuat să cumpere materii prime din Rusia, lovită puternic de ample sancţiuni occidentale.

Înaintea vizitei lui Lavrov, oficiali indieni vor avea convorbiri cu diplomaţi din SUA şi Marea Britanie, la New Delhi, conform unor anunţuri oficiale din aceste două ţări. Ambele doresc ca India să se îndepărteze, treptat, de Rusia.

UPDATE – Ministerul de Externe al Chinei: „China-Rusia a rezistat testului de schimbare a peisajului internațional”

În urma întâlnirii dintre miniștrii de externe chinez și rus, China a declarat că relațiile dintre cele două țări „au rezistat la noul test al schimbării peisajului internațional”.

„China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru a duce relațiile dintre China și Rusia la un nivel mai înalt în noua eră”, a declarat, miercuri, ministrul chinez de externe, Wang Yi, după întâlnirea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Într-o declarație, Wang Yi și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Rusia și Ucraina „în depășirea dificultăților și continuarea negocierilor de pace”, precum și pentru „eforturile depuse de Rusia și de alte părți pentru a preveni o criză umanitară pe scară largă”.

„Pe termen lung, ar trebui să tragem învățăminte din criza ucraineană, să răspundem preocupărilor legitime de securitate ale tuturor părților pe baza principiului respectului reciproc și al indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă prin dialog și negociere”, a adăugat Wang Yi.

UPDATE – Lavrov în cursul discuțiilor cu Ministrul afacerilor externe al Republicii Iran, H. Amir Abdollahian, în Tunxi

Suntem interesați să construim parteneriate cu Iranul, prietenii și vecinii noștri în toate domeniile: în afaceri bilaterale, în Marea Caspică și în alte probleme regionale.”

Vedem încercări de a revizui bazele stabilite în Carta ONU. În primul rând, eforturile colegilor noștri occidentali de a submina principiul egalității suverane a statelor și al neamestecului în treburile interne ale altor țări.”

„Unul dintre instrumentele unei astfel de politici inacceptabile este mecanismul sancțiunilor unilaterale ilegitime.”

„În relațiile noastre cu Iranul, cu alți parteneri apropiați, ne vom strădui să condamnăm acest fenomen inacceptabil în relațiile internaționale. Vom construi, de asemenea, pași practici care ne vor permite să eludăm aceste acțiuni ilegale.”

„Miniștrii de externe ai Rusiei și Iranului și-au confirmat intenția de a consolida cooperarea în toate domeniile, în ciuda sancțiunilor occidentale”, a declarat Ministerul rus de externe.

UPDATE – Declarație de deschidere a ministrului rus de externe în timpul discuțiilor cu ministrul chinez de externe

„Suntem încântați să vizităm China. Aceasta este a doua noastră întâlnire din 2022 și subliniază intensitatea și încrederea dialogului nostru bilateral regulat.”

„Trăim o etapă serioasă în istoria relațiilor internaționale. Sunt convins că rezultatul acestei etape va clarifica substanțial situația internațională. Ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, echitabilă și democratică cu dumneavoastră și cu alte națiuni care au aceleași opinii.”

„Suntem interesați să asigurăm dezvoltarea durabilă și consecventă a relațiilor noastre cu Republica Populară Chineză, așa cum au convenit președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.”

„Astăzi, vom revizui pașii specifici pentru a ne asigura că toate aceste acorduri sunt implementate.”

UPDATE

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că războiul din Ucraina „a fost o explozie a contradicțiilor de securitate de lungă durată din Europa”.

„Cooperarea în domeniul securității dintre China și Rusia și măsurile comune pentru contracararea hegemoniei [SUA] nu au granițe”, a spus ministerul chinez de externe.

„China va colabora cu Rusia pentru a contribui la democratizarea relațiilor internaționale”, a adăugat ministrul chinez de externe.

China nu a dat un răspuns direct cu privire la posibilitatea de a acționa în calitate de garant de securitate pentru Ucraina.

„China este pregătită să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor Rusia-Ucraina”, a declarat ministrul chinez de externe.

UPDATE ORA 10:00

Discuțiile dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și omologul său chinez, Wang Yi au început în China, a scris, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, pe contul său de Telegram.

„Negocierile dintre Serghei Lavrov și Wang Yi au început în China”, a scris Zakharova.

Știre inițială:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-au întâlnit, miercuri, la Tunxi, în China.

Lavrov a sosit, miercuri, în orașul chinez Tunxi pentru a participa la cea de-a treia întrunire a miniștrilor de externe ai țărilor vecine Afganistanului, care are loc pe 31 martie.

Tot astăzi, diplomatul rus de rang înalt va avea o serie de discuții cu omologii săi prezenți la reuniune.