• UE și China au participat virtual la primul summit din ultimii doi ani.
  • Liderii UE au cerut Chinei să nu ajute Rusia să evite sancțiunile.
  • Xi Jinping: Relația UE-China poate fi o sursă de stabilitate globală.

Primul summit din ultimii doi ani dintre China și UE nu a adus nimic nou.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au discutat, vineri, prin video, cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul chinez Li Keqiang.

Discuțiile au durat mai puțin de o oră. Europenii au cerut ca Beijingul să nu ajute Rusia să fenteze sancțiunile, dacă nu are de gând să pună umărul la oprirea războiului. Apelul vine în condițiile în care 14% din totalul schimburilor comerciale ale Chinei este cu UE, 12% cu Statele Unite și doar 2,4 procente cu Rusia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

China nu poate închide ochii la încălcarea dreptului internațional de către Rusia, iar aceste principii sunt consacrate în Carta ONU și în principiile sacre pentru China”, a spus președintele Consiliului European Charles Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că europenii nu ar putea înțelege motivele pentru care Rusia ar fi ajutată în a duce războiul în continuare.

Niciun cetățean european nu ar înțelege vreun sprijin pentru capacitatea Rusiei de a duce război. Mai mult, ar duce la o daună majoră reputației Chinei aici, în Europa”, a sublinit Ursula von der Leyen.