• Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al a peste 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, a atacat sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru campania militară din Ucraina.
  • Într-un interviu difuzat de televiziunea de stat greacă ERT, Patriarhul a spus că se aștepta ca Patriarhul Ortodox Rus Kirill să se opună deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a trimite forțe în Ucraina și de a demisiona, dacă este necesar, într-un act de sfidare.
  • Nu ar fi posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu am vrut ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kirill să fie această excepție tragică. Nu știu cum se poate justifica în conștiința lui această decizie”, a spus el.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al a peste 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, a atacat sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru campania militară din Ucraina.

Aproximativ 100 de milioane de creștini ortodocși sunt în Rusia. Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși.

Deși se consideră apărătorii religiei creștin ortodoxe, Vladimir Putin și Patriarhul Kiril au fost condamnați de întreaga lume creștină, de la Papa Francisc la Patriarhul Daniel, șef al Bisericii Ortodoxe Române.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Nu ar fi posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu am vrut ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kirill să fie această excepție tragică. Nu știu cum se poate justifica în conștiința lui această decizie”, a declarat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Într-un mesaj preluat de Basilica.ro, Patriarhul Daniel a condamnat dur războiul rușilor și a cerut oamenilor să fie uniți.

„Încă de la început, Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”, a explicat Patriarhul Daniel.

Violența militară din război nu trebuie imitată prin violență verbală, prin atac la persoană sau denigrare. Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea ‘Pace tuturor’, este necesar ca această pace să o facem prezentă și roditoare în Biserică, în familie, în societate și în relațiile dintre popoare, spre slava Preafintei Treimi și binele Omenirii”, s-a arătat în mesajul afișat de Patriarh.

Patriarhul moscovit Kiril consideră războiul lui Vladimir Putin drept un „război sfânt”, îmbrățișând propaganda rusească fără nicio problemă de conștiință.