• Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a emis luni un decret prin care a dispus retragerea ambasadorului de la Moscova de la 1 iunie.
  • Lituania l-a expulzat pe ambasadorul Rusiei de la Vilnius pe 4 aprilie, ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.
  • Letonia a anunțat la rândul ei că va lua măsuri în ceea ce privește legăturile sale diplomatice cu Rusia, fără a oferi însă detalii specifice.

Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a emis luni un decret prin care a dispus retragerea ambasadorului de la Moscova de la 1 iunie. Nu a fost numit niciun alt ambasador, astfel că este posibil ca această situaţie să fie menţinută pe termen nedeterminat.

Lituania l-a expulzat pe ambasadorul Rusiei de la Vilnius pe 4 aprilie, ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernul lituanian a anunţat atunci că va reduce nivelul relaţiilor diplomatice cu Rusia.

Ambasadorul rus „va trebui să părăsească țara. Lituania este pe deplin solidară cu Ucraina și poporul ucrainean care sunt victime ale agresiunii fără precedent a Rusiei”, a anunțat Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, într-un comunicat remis presei.

Aceste crime de război și crime împotriva umanității nu vor fi uitate”, a mai spus el, anunțând de asemenea că Lituania va închide de asemenea consulatul rus din orașul-port Klapeida și că ambasadorul lituanian la Moscova „se va întoarce în țară în viitorul apropiat”.

Letonia a anunțat la rândul ei că va lua măsuri în ceea ce privește legăturile sale diplomatice cu Rusia, fără a oferi însă detalii specifice.