- Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU.
- O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online.
- Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor.
UPDATE 22:00
Ucraina restabileşte conexiunea la internet între Centrala Nucleară Zaporojie şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Advertisment
Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunţat, sâmbătă, că a contribuit la restabilirea conexiunii la internet între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi serverele de la Centrala Nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruseşti, transmite Le Figaro.
Conexiunea la internet a fost pierdută la 30 mai, dar a fost restabilită la 10 iunie, permiţând AIEA să reia monitorizarea datelor de la centrală, a anunţat Energoatom, sâmbătă, într-o declaraţie de presă.
Recomandări
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) ”acţionează activ” în vederea organizării unei vizite la Centrala Nucleară Zaporojie, căreia Ucraina i s-a opus din nou joi, atât timp cât instalaţia este ocupată de către Rusia.
Bombardarea unei uzine chimice din Severodoneţk de către forţele ruse a cauzat un incendiu puternic
Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.
Gaidai nu a precizat dacă incendiul a fost stins. În uzina respectivă se adăpostesc sute de civili.
Serhii Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. ″Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi″, a spus el.
Rusia neagă că acţiunile sale au drept ţinte civili.
UPDATE ORA 20:00
Summitul de Securitate din Asia a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este departe de a fi doar Europa
În timpul Dialogului Shangri-La, Summitul de Securitate din Asia a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este departe de a fi doar Europa. Este vorba despre lucruri importante la nivel global. Conducerea rusă vrea să respingă toate realizările istoriei omenirii, inclusiv sistemul de drept internațional pe care îl avem astăzi, și să revină la viață ca în secolul al XIX-lea sau chiar mai devreme. Când tot ceea ce a oferit miliardelor de oameni șansa de dezvoltare armonioasă și prosperitate era imposibil.
UPDATE ORA 18:00
Ursula von der Leyen: Decizia cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este aşteptată săptămâna viitoare
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene cu privire la cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar este aşteptat până la sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.
Într-o conferinţă de presă comună la Kiev, von der Leyen a afirmat că discuţiile de sâmbătă cu Zelenski „ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârşitul săptămânii viitoare”, cu privire la recomandarea Ucrainei cu statutul de candidat la aderare.
Decizia, a cărei dată era aşteptată pe scară largă, ar fi doar un pas preliminar într-un proces lung de aderare.
Von der Leyen, aflată în cea de-a doua călătorie la Kiev de la începutul războiului în februarie, i-a reamintit liderului ucrainean că, în pofida progreselor înregistrate în privinţa reformelor administrative şi în alte domenii, mai rămân multe de făcut.
„Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus ea în conferinţa de presă comună.
UPDATE ORA 16:00
Reacţia Kievului la declaraţiile lui Biden potrivit cărora Zelenski ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA referitoare la invazia Rusiei
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean „nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”, relatează BBC.
Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu.
„Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el pentru publicaţia de ştiri ucraineană LIGA.net.
Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta – întrebarea era care este amploarea atacului
UPDATE ORA 15:00
Rusia a pierdut 32.050 de soldați în timpul invaziei, susține Ucraina
Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare a numărului de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.
Aceasta susține că 32.050 de soldați ruși au fost uciși și 1.419 tancuri au fost distruse.
Alte echipamente militare care au fost distruse includ 178 de elicoptere și 712 sisteme de artilerie.
Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmații.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of June 11, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/TX0iWyZUj3— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) June 11, 2022
UPDATE ORA 14:00
Monumentul de bun venit în Mariupol, rescris în limba rusă
Monumentul de bun venit în Mariupol a fost rescris în limba rusă. Ortografia ucraineană a fost schimbată și culorile au fost înlocuite cu cele rusești.
Rușii au demontat inscripția cu numele Mariupol care întâmpină vizitatorii la intrarea în oraș și au înlocuit-o cu una în limba rusă, conform presei din Ucraina.
Astfel, ocupanții au înlocuit monumentul, pictat inițial în culorile steagului ucrainean, galben și albastru, cu unul care poartă ortografia rusă a numelui Mariupol și culorile steagului rusesc, alb, roșu și albastru.
În ultimele zile, scrie „Ukrainska Pravda”, într-o înregistrare video difuzată pe Telegram de către primăria din Mariupol, un bărbat rus a putut fi auzit spunând că inscripția „va fi corectată cu numele rusesc normal al orașului rusesc”.
UPDATE ORA 13:00
Zelenski: Oprirea invaziei rusești este crucială pentru întreaga lume
Oprirea invaziei rusești este crucială pentru întreaga lume, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, printr-o legătură video la o reuniune asiatică.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la dialogul Shangri-La din Singapore, că rezultatul războiului din țara sa nu afectează doar Ucraina, ci și viitorul ordinii internaționale.
Ucraina încearcă să îi alunge pe ruși din zonele pe care le controlează de la începutul războiului și se apără împotriva atacurilor rusești feroce în estul țării, în special în jurul orașului Severodonețk.
Luând act de sprijinul acordat până acum de Occident și de aliații săi asiatici, Zelenski a declarat că este crucial ca națiunile care trimit ajutor să nu se lase mai prejos.
„Sunt recunoscător pentru sprijinul dumneavoastră… dar acest sprijin nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru dumneavoastră”, a spus el. „Pe câmpurile de luptă din Ucraina se decid viitoarele reguli ale acestei lumi, alături de limitele posibilului”.
El a menționat că Rusia blochează porturile din Marea Neagră și Marea Azov, ținând exporturile de alimente ucrainene departe de piața mondială. Acest lucru îi afectează nu doar pe ucraineni, ci întreaga lume, a spus el.
„Dacă … din cauza blocajelor rusești nu vom putea exporta produsele noastre alimentare, lumea se va confrunta cu o criză alimentară acută și severă și cu foamete în multe țări din Asia și Africa”, a spus el.
Zelenski a legat în mod direct acțiunile Rusiei de creșterea prețurilor la produsele de bază, spunând că a blocat mai întâi energia pentru a face ca prețurile să crească, iar acum face același lucru cu alimentele.
Zelenski a adăugat că armata sa nu are ambiția de a se deplasa pe teritoriul rusesc: „Vă rog să vă amintiți că războiul se desfășoară pe teritoriul nostru. Oamenii din Ucraina mor. … Nu vrem să mergem pe teritoriul rusesc”.
Ambasadorul Ucrainei la Singapore, Katerina Zelenko, a insistat asupra urgenței unui ajutor suplimentar.
„Înțelegem că va dura ceva timp, dar timp este ceea ce nu avem”, a spus ea
UPDATE ORA 12:00
Ursula von der Leyen s-a întors sâmbătă la Kiev
Ursula von der Leyen s-a întors sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întors sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski și a declarat că vor discuta despre reconstrucția Ucrainei și despre progresele înregistrate în vederea aderării la Uniunea Europeană.
„Împreună cu președintele Zelenski voi face un bilanț al muncii comune necesare pentru reconstrucție și al progreselor făcute de Ucraina pe calea sa europeană”, a declarat ea într-o postare pe Twitter.
Aceasta este a doua vizită a Ursulei von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei ruse.
🇺🇦 Good to be back in Kyiv.
With President @ZelenskyyUa I will take stock of the joint work needed for reconstruction and of the progress made by Ukraine on its European path.
Європа з вами! pic.twitter.com/JqtXvgamkV— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 11, 2022
UPDATE ORA 11:00
Zelenski răspunde la petiția de abrogare a interdicției de călătorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani din Ucraina.
Președintele ucrainean a precizat că ordinea de plecare în timpul legii marțiale este stabilită de Cabinetul de Miniștri. Acesta l-a însărcinat pe prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, să se ocupe de problemele ridicate în petiție.
„I-am cerut Prim-ministrului să elaboreze propunerile exprimate în petiție într-o manieră cuprinzătoare, acordând o atenție deosebită respectării drepturilor constituționale ale cetățenilor, prevenirii și depistării eventualelor infracțiuni legate de corupție, în special în rândul angajaților punctelor de control la frontieră și a centrelor teritoriale de recrutare și asistență socială. Autorul petiției va fi informat cu privire la rezultatele examinării problemelor ridicate”, a răspuns Zelenski.
UPDATE ORA 10:00
În Mariupol, ocupanții ruși folosesc camioane cu ecrane gigant pentru a răspândi propaganda oficială a Moscovei și pentru a justifica agresiunea împotriva Ucrainei.
Programe pseudo-istorice ale postului Rossiya 24 despre Petru cel Mare și despre politica de „recuperare a pământurilor rusești” rulează pe străzile orașului.
Forțele de ocupație din Ucraina se pregătesc pentru a celebra Ziua Națională a Federației Ruse, în 12 iunie.
UPDATE ORA 08:00
Rusia transformă în mod deliberat foamea într-o armă prin blocarea porturilor ucrainene pentru o perioadă lungă de timp
„Este un război deosebit de brutal cel în care este implicată Rusia”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Ozdemir, în timpul unei vizite la Kiev
Ministrul a discutat cu economiștii ucraineni și despre modalități alternative de a exporta cereale din Ucraina.
UPDATE ORA 07:00
Premierul ordonă miniștrilor să facă „tot ce le stă în putință” pentru eliberarea britanicilor condamnați la moarte în Rusia
Premierul Boris Johnson le-a ordonat miniștrilor săi să facă „tot ce le stă în putință” pentru a asigura eliberarea celor doi britanici capturați de forțele ruse în timp ce luptau în Ucraina și condamnați la moarte.
Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost capturați în Mariupol în aprilie, în timpul luptei pentru controlul orașului-port.
UPDATE ORA 05:00
Președintele Ucrainei „nu a vrut să audă” când a fost avertizat în legătură cu Rusia
Președintele american Joe Biden a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu a vrut să audă” atunci când serviciile secrete americane au adunat informații potrivit cărora Rusia se pregătește să invadeze.
Vorbind la un eveniment de strângere de fonduri al Partidului Democrat din Los Angeles, Biden a spus că știa că „mulți oameni au crezut că exagerează”, atunci când a transmis că rapoartele au dezvăluit că Vladimir Putin „avea de gând să intre, în afara graniței”.
„Nu a existat nicio îndoială”, a spus Biden. „Iar Zelenski nu a vrut să audă asta”.
În săptămânile de dinaintea începerii războiului, la 24 februarie, unii comentatori spun că Zelenski s-a enervat public în timp ce oficialii administrației Biden au avertizat în mod repetat că o invazie rusă era foarte probabilă.
UPDATE ORA 4:00
Organismul mondial de supraveghere a armelor chimice spune că urmărește îndeaproape Ucraina de la invazia Rusiei, monitorizând „amenințările de utilizare a substanțelor chimice toxice ca arme”. Șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Fernando Arias, s-a întâlnit cu președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănescuk, pentru a discuta despre „punerea în aplicare a convenției privind armele chimice”, a anunțat vineri organizația cu sediul la Haga.
Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte din orașul Mariupol fără a îndepărta cadavrele locuitorilor, potrivit lui Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol. El a declarat că holera și alte boli mortale ar putea ucide mii de oameni în orașul din sudul Ucrainei, deoarece cadavrele zac necolectate și vara aduce vreme mai caldă.
Forțele ucrainene și-au menținut pozițiile în lupte intense de stradă și sub bombardamente de zi și de noapte în Sievierodonetsk, au declarat oficialii. Aceasta a avut loc pe fondul apelurilor ucrainene pentru mai mult ajutor din partea Occidentului, în timp ce Rusia face presiuni pentru a controla orașul-cheie de pe linia frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Rusia a catalogat drept „agent străin” o organizație neguvernamentală care luptă pentru anchete privind acuzațiile de tortură. Vineri, ministerul rus al justiției și-a actualizat lista de pe site-ul său de internet a entităților de pe lista neagră pentru a include Comitetul împotriva torturii, un organism de tratat privind drepturile omului legat de ONU.
Moscova și-a anunțat vineri retragerea din Organizația Mondială a Turismului a ONU, după ce aceasta a suspendat Rusia în aprilie, ca urmare a invaziei sale militare din Ucraina. Guvernul rus a declarat că „a acceptat o propunere din partea Ministerului de Externe … privind retragerea Rusiei” din organizație, potrivit unui decret semnat de premierul Mihail Mișușin.
Treizeci și șapte de mii de femei sunt în armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți, a declarat vineri prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenskam. „Cei mai mulți dintre medicii noștri sunt femei, precum și 50% dintre antreprenorii noștri care lucrează pentru a susține economia în război.”
Ihor Zhovka, consilierul diplomatic al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat că Ucraina nu va „ceda niciun centimetru” de teritoriu Rusiei. Vorbind pentru Bloomberg, Zhovka a declarat: „Nu vom ceda teritoriu, nu vom ceda niciun centimetru – mai ales în Donbas. Rusia a aruncat totul în ea – nu voi obosi să spun că Ucraina are nevoie de aprovizionare imediată cu arme grele”.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a părut vineri să respingă apelurile cancelarului german, Olaf Scholz, ca Serbia să se alăture Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Vučić a declarat că nu crede că sancțiunile sunt „eficiente” și că țara sa se află într-o poziție complicată, având în vedere relația specială de lungă durată dintre Serbia și Rusia.
O înregistrare video cu unul dintre numeroasele cimitire comune din Ucraina a apărut online, a transmis vineri pe Twitter Centrul ucrainean pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului Culturii și Politicii Informaționale.
Ucraina a efectuat cel de-al 11-lea schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei Moscovei în februarie, schimbând patru prizonieri ruși pentru cinci ucraineni, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaliy Kim. Potrivit Reuters, acesta a declarat că unul dintre ucrainenii eliberați este un șef de sat local care a fost „răpit” de forțele ruse pe 10 martie.
Ucraina a încercat vineri să respingă trupele rusești în est și în sud, în timp ce Franța s-a oferit să ajute la asigurarea accesului la portul ucrainean Odessa de la Marea Neagră și să atenueze criza globală a cerealelor. Un consilier al președintelui francez, Emmanuel Macron, a declarat că Franța este pregătită să ajute la o operațiune care să permită accesul în siguranță la Odesa.
Partenerii noștri