• De la începutul războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni.
  • Forţele ruse au distrus un pod care leagă Sievierodonetsk de Lysychansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. 
  • Șeful OVA Kievului, Oleksiy Kuleba, asigură că fortificațiile de frontieră ale regiunii Kiev sunt bine echipate și de încredere.

UPDATE ORA 22:00

Zelenski cere Germaniei să acorde sprijin Ucrainei, si să își facă mai puține griji pentru Rusia

Zelensky i-a cerut lui Olaf Scholz să arate sprijinul total pentru Kiev, acuzându-l pe cancelarul german că este prea îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar avea asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.

Comentariile lui Zelensky, făcute într-un interviu cu postul public german ZDF, vin pe fondul speculațiilor că Scholz ar putea face prima sa călătorie la Kiev de la începutul războiului, joi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Avem nevoie de la cancelarul Scholz certitudinea că Germania sprijină Ucraina”, a spus el. „El și guvernul său trebuie să decidă: nu poate exista un compromis între Ucraina și relațiile cu Rusia”.

UPDATE ORA 20:00

Președintele mexican critică politica NATO în Ucraina

Președintele Mexicului a criticat politica NATO cu privire la invazia rusă a Ucrainei, numind-o „imorală”.

Președintele Andrés Manuel López Obrador nu a menționat NATO sau Statele Unite pe nume, dar comentariile sale au fost cel mai recent exemplu al poziției ambigue a partidului său cu privire la invazie.

Mexic a votat la ONU pentru a condamna invazia, dar a refuzat să impună sancțiuni Rusiei.

López Obrador a spus că politica actuală a aliaților este echivalentă cu a spune „eu voi furniza armele, iar voi furnizați morții. Este imoral.”

„Cât de ușor este să spui: „Uite, îți voi trimite atât de mulți bani pentru arme. Nu ar fi putut fi evitat războiul din Ucraina? Desigur că s-ar putea”, a spus el, scrie aljazeera-com.

UPDATE ORA 18:00

Forțele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forțând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor. 

„Motivul este amenințarea cu răspândirea incendiului”, a declarat Serhii Boldyrev, directorul Departamentului de Apărare Civilă al Administrației Regionale de Stat Cernihiv, pentru postul public al Ucrainei.

Deși nu s-au anunțat victime, regiunea Cernihiv nu a fost recent o țintă regulată a loviturilor sau bombardamentelor rusești. 

UPDATE ORA 17:00

În prezent, în Marea Neagră se află 5 nave ale flotei rusești care transportă rachete brute.

Un submarin se află printre ele. Grupul include, de asemenea, 4 nave mari de debarcare, a declarat Serhiy Bratchuk, șeful administrației militare regionale din Odessa.

UPDATE ORA 16:00

Ministerul Ucrainean al Apărării a confirmat că centrul orașului Severodonetsk a căzut sub controlul inamicului.

Acest lucru a fost raportat, astăzi, în cadrul unui briefing, de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanik, menționând că inamicul are un avantaj serios în materie de artilerie.

”La Severodonetsk au loc acum bătălii de stradă”, a spus el, iar comandamentul inamic nu se zgârcește cu nimic pentru oamenii săi, folosind tactici din al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 15:00

Mâine, 14 iunie, Curtea Constituțională a Ucrainei intenționează să organizeze o sesiune specială pentru a alege un nou șef. Ukrainian News a fost informată despre acest lucru de către CCU.

CCU nu a precizat cine candidează pentru acest post.

Mandatul fostului șef al CCU, Oleksandr Tupitskyy, care este urmărit internațional și se află în Austria, a expirat la 15 mai.

UPDATE ORA 14:00

Putin are un nou termen limită pentru a „învinge Ucraina”. Dictatorul rus speră să își sincronizeze victoria asupra Ucrainei pentru a coincide cu centenarul creării Uniunii Sovietice – 30 decembrie.

Bombardamentul militanților ucraineni asupra cartierului Budennovskiy din Donețk ridică bilanțul la 3 morți și 4 răniți.

O explozie a fost raportată în regiunea Cernihiv.

UPDATE ORA 13:00

Pentru a pune capăt războiului, Ucraina are nevoie de arme grele la paritate cu forțele ruse:

  • 1.000 de tunuri, calibrul 155 mm;
  • 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS);
  • 500 de tancuri;
  • 2.000 de vehicule blindate;
  • 1.000 de drone.

Kievul așteaptă decizia de la reuniunea Grupului de contact al miniștrilor apărării, care se va desfășura la Bruxelles, în data de 15 iunie.

Acest format este coordonat de SUA și cuprinde aliații din NATO plus alte zece state partenere ale Alianței. Grupul de reunește lunar, pentru a evalua situația de război din Ucraina și pentru a stabili cele mai eficace măsuri de sprijin pentru autoritățile ucrainene.

UPDATE ORA 12:00

Armata rusă a atacat localitățile Zelenodolsk și Velyka Kostromka din regiunea Dnipropetrovsk, cu lansatoare de rachete multiple autopropulsate Uragan (MLRS).

Un civil a fost ucis, iar alți cinci au fost răniți în urma acestui atac efectuat în cursul nopții trecute.

UPDATE ORA 11:00

Rușii vor Donbasul cu orice preț

Pe frontul Donețk, Rusia își concentrează eforturile de a organiza o ofensivă pentru încercuirea forțelor ucrainene în Sievierodonetsk și în Lysychansk, precum și pentru a bloca ruta de aprovizionare de la Bakhmut, principala cale de aprovizionare a trupelor ucrainene din Lysychansk și din Sievierodonetsk, care este încă viabilă.

Rusia continuă să-și completeze efectivele în unitățile care au suferit pierderi. Peste 80 de echipamente militare au fost transferate la Kreminna și Starobilsk, inclusiv echipamente grele blindate și sisteme de artilerie.

Forțele ruse au continuat să lanseze un asalt sprijinit de artilerie asupra Sievierodonețk și au împins trupele ucrainene din cartierele centrale ale orașului, când Moscova a celebrat Ziua Națională a Federației Ruse.

Rușii au executat lovituri de artilerie și asupra pozițiilor trupelor ucrainene din jurul localităților Lysychansk și Toshkivka.

Eforturile Rusiei pe frontul din Slovyansk s-au concentrat pe asaltarea localităților Dolyna și Bohorodychne, fără succes, deși Rusia a înlocuit peste 100 de vehicule blindate și alte vehicule avariate, cu unele noi aduse din spatele frontului.

UPDATE ORA 10:00

Planul Rusiei nu funcționează

După cum a declarat ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, pentru The Economist, Rusia provoacă haos, panică și frică pentru a-i forța pe ucraineni să capituleze.

  • Rusia a vărsat prea mult sânge ucrainean, așa că nicio concesie, cu atât mai puțin cele teritoriale, nu intră în discuție.
  • Ucrainienii nu sunt nici pe departe într-o asemenea dispoziție de a renunța la teritoriile lor.

UPDATE ORA 09:00

Acesta este ultimul război al imperiului rus

Aceasta este opinia exprimată de opozantul rus, Garry Kasparov, în cadrul emisiunii proiectului #FREEDOM de pe canalul UA.

Kasparov crede că:

  • Acesta este ultimul război al imperiului rus și va fi sângeros și teribil.
  • Singura cale de ieșire este înfrângerea militară a Rusiei de astăzi, urmată de dezintegrarea și transformarea ei.
  • Nu există viitor pentru Rusia așa cum este ea astăzi.

UPDATE ORA 08:00

Aproape 7.000 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 26% faţă de ziua anterioară.

Potrivit Poliţiei de frontieră, duminică, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 94.905 de persoane, dintre care 6.897 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 26% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.385 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 34 %, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.033 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,6%.

De la începutul războiului din Ucraina până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.220.599 ucraineni.


Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie, interzise pe scară largă, potrivit unui nou studiu realizat de Amnesty International, citat de BBC.

Amnesty International a anunţat că a găsit dovezi că forţele ruseşti au folosit în mod repetat bombe şi muniţii cu dispersie – rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.

Jurnaliştii de la BBC susţin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidenţiale din Harkov şi au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.

„Aceste impacturi provin de la muniţiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămăşiţă a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniţii”, a spus el.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate, deoarece acestea detonează în aer şi eliberează un grup de bombe mai mici care cad fără discriminare pe o suprafaţă mare, punând în pericol civilii.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme – deşi nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt semnatare.

UPDATE ORA 06:00

Valentin Reznichenko, Dnipropetrovsk UDA:

Noaptea a fost cea mai intensă.

Inamicul a lovit zonele rezidențiale ale comunității Zelenodolsk cu uragane.

În Zelenodolsk, centrul orașului a fost lovit. O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite.

În Velikiy Kostromtsy, nicio victimă. Satul a rămas parțial fără lumină.

Casele din Zelenodolsk și Velikiy Kostromets au fost avariate și distruse. Zonele de bombardament au fost acoperite cu muniție cu dispersie.

Forţele ruse au distrus un pod care leagă Sievierodonetsk de Lysychansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. 

UPADATE ORA 05:00

Preşedintele turc Erdogan a anunţat posibilitatea unor noi discuţii cu Putin şi cu Zelenski

 „Poate că  săptămâna viitoare vom vorbi despre măsurile pe care le vom lua în cadrul unor discuţii  cu domnul Putin, cât şi cu Zelenski”, a spus el în ceea ce priveşte soluţiile pentru exporturile blocate ca urmare a războiului.

UPDATE ORA 04:00

UE va trebui să coexiste cu Rusia, în ciuda atrocităților pe care rușii le comit în Ucraina

Acest lucru a fost declarat de șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Rusia va continua să existe după discuțiile de pace și va fi necesar să definim clar modul în care intenționăm să coexistăm cu ea. Această conviețuire va fi foarte grea după ce a făcut Rusia în Ucraina. Această invazie, această agresiune, această distrugere a Ucrainei, am văzut totul la televizor în fiecare seară și am văzut-o chiar eu pe loc. Dar încă trebuie să încercăm să coexistăm cu rușii pe acest continent”, a spus Borrell.

UPDATE ORA 03:00

Invadatorii au distrus două poduri peste râul Doneț între Severodonețk și Lîsîchansk și efectuează un bombardament masiv în acea zonă.


Ukroboronprom a semnat contracte pentru achiziționarea a 500 de vehicule blindate de import, – declarație companie.

UPDATE ORA 02:00

Finlanda se va alătura NATO doar împreună cu Suedia

Acest lucru a fost declarat de președintele finlandez Saule Niinistö în timpul unei conferințe de presă comună cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Voi spune că cazul Suediei este cazul nostru. Înseamnă că vom merge mai departe împreună”, a spus el.

UPDATE ORA 01:00

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, la conferința anuală de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, a anunțat poziția Beijingului cu privire la relațiile cu Federația Rusă.

El a menționat că Beijingul nu a ajutat și nu ajută Rusia cu arme în războiul împotriva Ucrainei, iar relațiile chino-ruse sunt un „parteneriat, nu o alianță” care nu este îndreptată împotriva vreunei țări terțe.

Amenințarea unui atac repetat al invadatorilor ruși asupra regiunii Kiev există

Șeful OVA Kievului, Oleksiy Kuleba, asigură că fortificațiile de frontieră ale regiunii Kiev sunt bine echipate și de încredere.

Potrivit acestuia, amenințarea unui al doilea atac al Rusiei asupra regiunii Kiev există și va exista până când Ucraina va câștiga războiul început de Federația Rusă.