• Suedia „ar susține politica ușilor deschise a NATO”, a declarat luni premierul Magdalena Andersson în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.
  • „Politica ușilor deschise” a NATO se bazează pe articolul 10 din tratatul fondator, care prevede că orice decizie de a invita o țară să se alăture alianței trebuie să se bazeze pe un consens între toți aliații.
  • „Ceea ce pot să vă spun este că, atunci când vom deveni membri, vom susține politica ușilor deschise a NATO, a declarat Andersson alături de Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că intenționează să intensifice negocierile cu Rusia și Ucraina în speranța de a ajunge la un acord cu privire la un plan al Națiunilor Unite pentru exportul de cereale ucrainene pe piețele mondiale.

Turcia colaborează cu Organizația Națiunilor Unite, Ucraina și Rusia la un plan ONU care ar permite ca milioane de tone de cereale ucrainene care se află în silozuri să fie transportate prin coridoare sigure în Marea Neagră.

„Ne vom intensifica discuțiile în decurs de o săptămână sau 10 zile și vom încerca să ajungem la un rezultat”, a declarat el reporterilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Erdogan a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul Italiei, Mario Draghi.

UPDATE ORA 22:00

Guvernatorul administrației regionale din Donețk a declarat reporterilor că cetățenii trebuie să evacueze regiunea pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele.

„Odată ce vor fi mai puțini oameni, vom putea să ne concentrăm mai mult asupra inamicului nostru și să ne îndeplinim sarcinile principale”, a declarat Pavlo Kyrylenko, în timp ce vorbea la o conferință de presă în Kramatorsk.

Guvernatorul a precizat că în regiunea Donețk au rămas 350.000 de cetățeni; adăugând că populația din zonele controlate de guvernul ucrainean era de 1,6 milioane de locuitori pe timp de pace.

UPDATE ORA 21:00

Aproximativ două milioane de tone de cereale sunt recoltate de pe câmpurile din sudul regiunii Zaporizhzhia, controlată de forțele rusești, potrivit lui Evgheni Balitski, șeful militar al zonelor ocupate de Rusia în Zaporizhzhia.

„O campanie de recoltare este în curs de desfășurare în regiune”, a declarat Balitsky marți pe canalul său Telegram, adăugând că se așteaptă ca recolta din acest an din regiune să depășească recolta de anul trecut de 1,5 milioane de tone.

Balitsky a adăugat că 70% din recolta de cereale de anul trecut din zonele controlate de Rusia din Zaporizhzhia a fost deja vândută.


Cel mai tânăr parlamentar ucrainean a declarat că lumea ar putea face mult mai mult. Sviatoslav Iuraș s-a întors în Ucraina după ce a studiat relații internaționale la Universitatea din Calcutta, în India, pentru a se alătura la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de revoluția Euromaidan. Pe atunci în vârstă de doar 17 ani, Iuraș a devenit șeful de relații publice al grupului de activiști Euromaidan.

Guvernul susținut de Rusia al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a prăbușit în 2014, după ce ucrainenii au protestat împotriva deciziei acestuia de a nu semna un acord de asociere politică și de liber schimb cu Uniunea Europeană.

UPDATE ORA 20:00

Detenția arbitrară a civililor a devenit larg răspândită în părțile din Ucraina deținute de armata rusă și de grupurile armate afiliate, cu 270 de cazuri documentate, a declarat marți șeful ONU pentru drepturile omului, anunțând planuri de intensificare a monitorizării în această țară.

Constatările s-au bazat pe informațiile obținute în urma vizitelor pe teren ale monitorilor și a interviurilor realizate cu puțin peste 500 de victime și martori ai încălcărilor drepturilor omului, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului cu sediul la Geneva.

„În ciuda restricțiilor privind accesul, am documentat 270 de cazuri de detenție arbitrară și dispariție forțată. Opt dintre victime au fost găsite moarte”, a declarat Bachelet într-o actualizare a situației din Ucraina în perioada 24 februarie – 15 mai.

UPDATE ORA 19:00

Șefa ONU pentru drepturile omului a condamnat „războiul fără sens” purtat de Rusia în Ucraina, cerând încetarea suferințelor „insuportabile” provocate de invazia civililor.

Michelle Bachelet a cerut încetarea imediată a ostilităților și despăgubiri pentru victimele războiului, în ultima sa apariție în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

„Pe măsură ce intrăm în cea de-a cincea lună de ostilități, prețul insuportabil al conflictului din Ucraina continuă să crească”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

UPDATE ORA 18:00

Forțele rusești au lovit o piață din Sloviansk, omorând o femeie și rănind cel puțin alte trei persoane, a anunțat poliția. Poliția a declarat că piața fusese închisă pentru o zi, dar că unele magazine au rămas deschise.

UPDATE ORA 17:00

Președintele camerei inferioare a parlamentului rus i-a cerut unui legiuitor de rang înalt să analizeze posibilitatea de a renunța la un tratat care stabilește frontiera maritimă a țării cu Norvegia, membră a NATO.Ca răspuns la comentariile din parlament care acuză Norvegia că blochează livrările de alimente destinate așezărilor populate de ruși din arhipelagul Svalbard, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, i-a cerut șefului comisiei pentru afaceri internaționale a camerei să analizeze posibilitatea de a denunța tratatul.


Cerealele ucrainene, care reprezintă 10% din oferta mondială, au fost oprite în porturile din Ucraina. Șeful afacerilor externe al UE consideră că este vorba de o crimă de război din partea Rusiei – dar Rusia spune că Ucraina este de vină.

UPDATE ORA 16:00

Europa unită se desparte accelerat de Rusia lui Putin. De la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a introdus șase pachete de sancțiuni, țintind 1.200 de persoane fizice, 98 de companii și un număr semnificativ de sectoare economice din Federația Rusă.

UE se pregătește să își reducă importurile de petrol din Rusia, cu 90% până la finele anului curent. Un declin rapid se așteaptă și în privința importurilor de gaze naturale din Rusia.

Importurile Rusiei de tehnologie avansată depind 45% de UE, 21% de SUA și 11% de China. Datorită sancțiunilor, Rusia nu va mai putea să importe componente cu care altă dată fabrica rachete de înaltă precizie, precum Iskander sau KH101.

UPDATE ORA 15:00

️În regiunea Sumî, Forțele Armate Ruse au bombardat o școală. Două rachete au fost trase dintr-un elicopter. Clădirea școlii a fost avariată. Nu există pierderi în rândul personalului și al echipamentelor.


Parlamentul Rusiei a aprobat prima etapă a legilor care ar permite țării să treacă la o economie de război. Cele două proiecte de lege ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei cu bunuri, iar angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14:00

CUM ȘI-AU ÎMPARȚIT ȚĂRILE OCCIDENTALE RECONSTRUCȚIA UCRAINEI

Ucraina a invitat principalele țări ale lumii să își asume obligațiile de a reface anumite zone ale țării
O conferință continuă la Lugano, Elveția, la care delegația ucraineană a prezentat un plan pentru reconstrucția postbelică a țării.

Un plan preliminar pentru restaurarea Ucrainei este estimat la 750 de miliarde de dolari. Potrivit prim-ministrului Ucrainei, bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși ar putea deveni principalele surse de fonduri pentru recuperare.

Potrivit diverselor estimări, această sumă poate fi de la 300 la 500 de miliarde de dolari. În plus, este planificată atragerea de granturi și împrumuturi din partea organizațiilor internaționale și a țărilor partenere.

Alte surse de finanțare ar putea fi investițiile din sectorul privat, precum și contribuțiile extrabugetare din partea persoanelor fizice și a corporațiilor.

De asemenea, țările lider ale lumii au fost invitate să participe direct la restaurarea regiunilor individuale.

UPDATE ORA 13:00

Forțele armate ucrainene se află la un kilometru de periferia orașului Herson. Forțele armate ucrainene s-au apropiat deja de periferia orașului Herson la distanță de lunetist. Bătălia pentru orașul ocupat de ruși va fi extrem de dificilă, deoarece niciuna dintre părți nu se va preda.

The Economist relatează acest lucru, citând un ofițer de informații militare ucrainene neidentificat. Jurnaliștii îl citează, de asemenea, pe soldat spunând că următoarea săptămână sau două va fi și mai interesantă. Luptele se intensifică în timp ce Ucraina se pregătește pentru un contraatac dinspre vest, în apropiere de Nikolaev, și dinspre nord, în special dinspre Zelenodolsk.

UPDATE ORA 12:00

Forțele ruse primesc „pauză operațională”. Cel mai probabil, după capturarea Lysychansk de către forțele sale, Vladimir Putin a ordonat o pauză operațională, susțin experți americani ai Institutului pentru Studiul Războiului.

Putin a prezentat capturarea Lysychansk și a regiunii Luhansk drept o victorie majoră pentru forțele ruse din Ucraina și a spus că unitățile ruse care au participat la bătălia pentru Lysychansk ar trebui să se odihnească pentru a-și spori capacitățile de luptă.

UPDATE ORA 11:00

Nikolaev s-a deșteptat cu rachete. Rachetele rusești au lovit Nikolaev în această dimineață, a declarat Oleksandr Sienkevych, primarul orașului-port.

Salvatorii, medicii, echipajele de urgență și lucrătorii din serviciile de utilități sunt angrenați în operațiile de prim-ajutor. Momentan, nu sunt informații oficiale despre victime.


Lupta Rusiei pentru regiunea Donețk va fi aproape sigur similară bătăliei pentru Lugansk, caracterizată prin avansare lentă și utilizarea pe scară largă a artileriei. Așezările civile pe direcțiile ofensivei ruse riscă să fie rase, așa cum s-a petrecut în Lugansk, anticipează analiștii militari britanici.

Până acum, forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk în bună ordine, în conformitate cu planul, ceea ce le-a permis probabil să se poziționeze pe o linie de front mai ușor de apărat în adâncime.

UPDATE ORA 10:00

Guvernatorul regiunii Lugansk, acum ocupată de Rusia, afirmă că forțele rusești continuă să bombardeze zonele populate.

În teritoriile recent ocupate, rușii își stabilesc propriile reguli; spun prostii despre deschiderea școlilor de la 1 septembrie [și] despre restabilirea rapidă a comunicațiilor, a scris Haidai pe Telegram. El a spus că forțele ruse au început să caute activiști și familii de militari care să colaboreze cu ei împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 09:00

Ocupanții ruși au tras în zori două rachete spre Shostka, regiunea Sumî. Acest lucru a fost raportat de primarul orașului Mykola Noga.

În jurul orei 4 dimineața, asupra comunității au fost trase două rachete! Incendiul a fost ținut! Comisia lucrează la clarificarea pierderilor”. Nu se precizează dacă există victime.


Gruparea navelor ocupante rusești în partea de nord-vest a Mării Negre a crescut din cauza apariției unui submarin, a avertizat administrația militară regională din Odessa.

Douăzeci și opt de rachete de croazieră inamice de tip Kalibr sunt pregătite să fie lansate de pe nave, a adăugat OVA.

UPDATE ORA 08:00

Rusia continuă să terorizeze granița de est a Ucrainei”, afirmă Zelenski
Volodimir Zelenski a declarat că ofensiva rusă continuă să terorizeze frontierele țării asediate din estul Ucrainei, dar a adăugat că situația nu a cunoscut nici o schimbare drastică.

Situația de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei. Inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, orașul Harkov și regiunea Donbas”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de luni seara târziu.

El a adăugat: Forțele armate ale Ucrainei răspund, pun presiune și distrug potențialul ofensiv al ocupanților zi de zi. Trebuie să îi înfrângem.

Aceasta este o sarcină dificilă, necesită timp și eforturi supraomenești. Dar nu avem alternativă, este vorba despre independența noastră, despre viitorul nostru, despre soarta întregului popor ucrainean”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 07:00

OCDE va deschide un birou de coordonare la Kiev pentru a consolida politica de sprijinire
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat luni că a decis să înființeze un birou de coordonare în capitala ucraineană Kiev pentru a impulsiona politica de sprijinire a redresării Ucrainei.

Pentru a consolida și extinde politica noastră de sprijinire a Ucrainei, am înființat un birou de coordonare în cadrul OCDE, care a început mai întâi la Paris, dar pe care intenționăm să îl mutăm la Kiev cât mai curând posibil”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, în timp ce se adresa Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Lugano, Elveția, după cum a relatat Ukrinform.

El a subliniat necesitatea unei investiții „uriașe” în infrastructură, și că finanțele trebuie să formuleze un plan de acțiune coordonat. Cornman a subliniat că recuperarea orașelor ar trebui să se concentreze pe metoda reconstrucției ecologice”.

UPDATE ORA 06:00

Zelenski se întâlnește cu președintele CIO, Bach, la Kiev
Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a vizitat Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir și a discutat despre continuarea ajutorului și sprijinului acordat țării și sportivilor săi în domeniul sportului. De asemenea, președintele Bach s-a întâlnit cu aproximativ 100 de sportivi din echipa ucraineană la Centrul de pregătire olimpică și a ascultat relatările lor directe despre antrenamentele și competițiile din țara aflată în criză.

Din delegație au făcut parte Sergii Bubka, membru al CIO, care este, de asemenea, președintele Comitetului Olimpic Național Ucrainean, și ministrul ucrainean al sportului, Vadym Guttsait. Aceștia au vizitat o instalație sportivă grav avariată din Kiev, sala de baschet Avanhard, care a fost lovită de un atac cu rachete.

Președintele Bach s-a angajat să continue și să consolideze sprijinul CIO pentru sportivii ucraineni, în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 și a Jocurilor Olimpice de iarnă de la MIlano Cortina 2026. Ca urmare, fondul de ajutor pentru sportivi va fi triplat, ajungând la 7,5 milioane de dolari.

UPDATE ORA 05:00

Steagul ucrainean, transportat cu elicopterul pe Insula Șerpilor din Marea Neagră
O purtătoare de cuvânt a comandamentului militar din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat luni că drapelul ucrainean a fost transportat cu elicopterul pentru a fi instalat pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după ce forțele rusești s-au retras de pe insulă. „Steagul a fost transportat pe insulă cu elicopterul”, a declarat Humeniuk pentru postul american de televiziune CNN. „Va aștepta sosirea trupelor și apoi va fi arborat”.

UPDATE ORA 04:00

G7 ar putea folosi Dunărea pentru a transporta cereale din Ucraina
Premierul Boris Johnson a sugerat că G7 analizează posibilitatea de a folosi fluviul Dunărea pentru a scoate cereale din Ucraina „în cantități mai mici”.

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare adresată de parlamentarul laburist Stella Creasy, în care aceasta i-a cerut premierului să confirme dacă are în vedere încălcarea Convenției de la Montreux „cu privire la forțe mai mari în Marea Neagră”.

Dl Johnson a spus: „Ea are dreptate să ridice această problemă. Nu, nu avem în vedere acest lucru. Există soluții alternative care nu implică prezența navelor de război britanice sau a altor nave de război în Marea Neagră.

„Deși ar putea implica o abordare mai dură, dar ceea ce analizăm este și posibilitatea de a folosi râurile, în special Dunărea, pentru a încerca să folosim căile ferate, să scoatem cerealele în cantități mai mici decât am putea face cu un convoi maritim uriaș prin Marea Neagră. Așadar, analizăm toate opțiunile posibile, inclusiv pachete mai mici de cereale care să iasă pe această cale.”

UPDATE ORA 03:00

Zakharova: Rusia va răspunde întregii UE pentru diplomații expulzați din Sofia

Moscova a avertizat că răspunsul Rusiei la expulzarea a 70 de diplomați ruși din Bulgaria ar putea fi aplicat în întreaga UE. Despre acest lucru a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

„Decizia politizată a Sofiei de a reduce în mod nejustificat personalul nostru diplomatic din Bulgaria nu va rămâne cu siguranță fără un răspuns bilateral”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un comunicat.

UPDATE ORA 02:00

Rusia începe monitorizarea non-stop pentru a detecta exploziile nucleare

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a început monitorizarea non-stop pentru a detecta exploziile nucleare, a anunțat astăzi agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

„Începând cu 1 iulie 2022, în scopul consolidării potențialului de apărare al țării noastre, au început atribuțiile non-stop la Centrul Principal de Supraveghere Geofizică”, a precizat ministerul.

Centrul, inaugurat la 1 iunie, are misiunea de a identifica sursele „perturbărilor geofizice” provocate de om, precum și ale exploziilor nucleare.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, relațiile dintre Moscova și Occident au devenit foarte tensionate. Atât politicienii din Rusia, cât și cei din Statele Unite au vorbit deschis despre pericolul unui război nuclear.

UPDATE ORA 01:00

Belarusul a primit sancțiuni din partea Marii Britanii pentru susținerea invaziei rusești
Marea Britanie va introduce noi sancțiuni economice, comerciale și de transport împotriva Belarusului, din cauza sprijinului acordat de acesta pentru invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a declarat că a sancționat șase ruși care răspândesc dezinformări.

Pachetul de măsuri împotriva Belarusului va include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, inclusiv pentru exporturile de produse de rafinare a petrolului, componente de tehnologie avansată și bunuri de lux, precum și pentru importurile de fier și oțel din Belarus.

De asemenea, Marea Britanie va interzice mai multor companii belaruse să emită datorii și titluri de valoare la Londra.

„Regimul din Belarus a facilitat în mod activ invazia lui Putin, permițând Rusiei să folosească teritoriul său pentru a lovi Ucraina lansând trupe și rachete de la granița lor și făcând să zboare avioane rusești prin spațiul lor aerian”, a declarat FCDO într-un comunicat.

UPDATE ORA 00:00

Zelenski spune că reconstrucția Ucrainei merge dincolo de „refacerea zidurilor pe care le aveam”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său televizat de seară către națiune, a anunțat luni ca fiind o „zi foarte importantă”, în timp ce la Lugano, Elveția, a început o conferință dedicată refacerii țării sale.

Dar el spune că reconstrucția Ucrainei ar trebui să meargă dincolo de „refacerea zidurilor pe care le aveam și care au fost distruse de bombardamente”.

„Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă și mai sigură țară din Europa, în toate sensurile cuvântului, în special în ceea ce privește mediul nostru. Sunt sigur că vom reuși”, a spus el.

Zelenski a avertizat că eforturile de redresare nu trebuie să se concentreze doar pe următorii ani, ci și pe prezent.

Suedia „ar susține politica ușilor deschise a NATO”, a declarat luni premierul Magdalena Andersson în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

„Politica ușilor deschise” a NATO se bazează pe articolul 10 din tratatul fondator, care prevede că orice decizie de a invita o țară să se alăture alianței trebuie să se bazeze pe un consens între toți aliații.

Suedia și țara vecină, Finlanda, au finalizat luni negocierile de aderare la sediul NATO din Bruxelles. Ambele țări și-au confirmat în mod oficial dorința și capacitatea de a îndeplini obligațiile și angajamentele politice, juridice și militare ale aderării la NATO, a precizat alianța într-un comunicat.

Ambele țări au deținut statutul de neutralitate timp de ani de zile, dar sprijinul pentru aderarea la NATO în interiorul țărilor a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina.

Andersson a mai spus că Suedia rămâne „deschisă la noi sancțiuni” împotriva Rusiei

„Cred că există opinii diferite în cadrul Uniunii Europene dacă aceasta ar fi calea corectă de urmat în acest moment”, a spus Andersson. „Suntem deschiși pentru asta”, a adăugat ea.

Zelenski a declarat: „Desigur, vreau să felicit personal Suedia și pe premier pentru decizia istorică a summitului NATO de la Madrid privind aderarea Suediei la alianță în cadrul unei proceduri accelerate”.