• Boris Johnson i-a spus lui Volodimir Zelenski că el consideră că forțele ucrainene pot recuceri teritoriul capturat recent de forțele ruse, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
  • Rusia a făcut câștiguri în estul Ucrainei, iar Ministerul britanic al Apărării a concluzionat că armata lui Vladimir Putin a făcut „progrese substanțiale” odată cu capturarea rapidă a orașului Lisichansk duminică, ceea ce conferă Moscovei controlul total asupra regiunii Luhansk.
  • Ministerul Apărării prevede că forțele lui Putin vor continua să „niveleze orașele și localitățile” din regiunea Donețk.

UPDATE ORA 21:00

Aproximativ 7.000-8.000 de persoane au rămas în orașul Severodonetsk, situat în estul țării, dar în viitorul apropiat vor trăi în condiții îngrozitoare, fără apă, gaz sau energie electrică, a declarat miercuri Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonetsk.

Forțele rusești au distrus baza materială a locuințelor și a serviciilor de utilități din acest oraș-cheie din regiunea Donbas și caută personal pentru a ajuta la restabilirea acestora, dar aproape niciun membru al personalului nu a rămas în Severodonetsk, potrivit lui Striuk.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina a acuzat Rusia că răspândește informații false după ce Moscova a afirmat că a distrus două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de SUA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Propagandiștii ruși răspândesc în mod activ informații false despre presupusa distrugere a sistemului american de artilerie HIMARS”, a declarat miercuri, într-o declarație, Forța operativă a forțelor comune a Ucrainei. Subliniem faptul că acest mesaj nu corespunde realității și nu este altceva decât un fals”.

La începutul zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS în timpul unui atac aerian în regiunea Donețk.

UPDATE ORA 19:00

Portul Mariupol din teritoriul ucrainean controlat de Rusia funcționează la capacitate maximă, a anunțat agenția de presă TASS, citând oficiali portuari.

Rusia a capturat Mariupol, pe coasta sudică a Ucrainei, în luna mai, după luni de lupte aprige pentru controlul orașului.

UPDATE ORA 18:00

Locuitorilor li s-a cerut să părăsească orașul Slovyansk, din estul Ucrainei, la o zi după ce două persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei piețe. Civilii s-au urcat în microbuze miercuri, în timp ce forțele rusești avansau dinspre nord și est.

Serviciile de informații ale apărării din Marea Britanie au declarat că există o posibilitate reală ca bătălia pentru Slovyansk să fie următoarea competiție cheie în lupta pentru Donbas. Forțele rusești se aflau probabil la 16 km (10 mile) la nord de oraș, a precizat aceasta.

UPDATE 17:00

Armata rusă nu a ajuns la granița regiunii Lugansk. Potrivit lui Aleksey Arestovici, consilier al șefului OP, chiar dacă armata rusă capturează regiunea Lugansk, nu se schimbă nimic, deoarece pierderile lor sunt mari.

Conform celor mai conservatoare estimări, cel puțin 7.000 de ocupanți au fost uciși în bătăliile pentru Lysychansk și Severodonețk.

UPDATE 16:00

Ucraina se așteaptă să recolteze cel puțin 50 de milioane de tone de cereale în 2022 – mult sub cele 85 de milioane de tone pe care le-a produs în anul precedent, dar totuși peste așteptări, a declarat Taras Vysotskyi, primul ministru adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.


O dronă Bayraktar TB2 de fabricație turcească, obținută de Lituania pentru Ucraina în urma unei campanii locale de crowdfunding, este așteptată să fie trimisă la Kiev în următoarele ore.

UPDATE 15:00

Un incendiu de proporții a izbucnit într-un depozit de plastic din Herson. Înainte de asta, s-a auzit o explozie.


Ungaria nu furnizează arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să bombardeze ungurii care trăiesc în Transcarpatia, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjártó pentru CNN.

UPDATE 14:00

Reconstrucția orașului Mariupol va costa peste 14 miliarde de dolari și va dura 7-10 ani, a declarat primarul Vadym Boychenko.

Potrivit acestuia, 1.356 de clădiri înalte din oraș au fost distruse sau avariate din cauza războiului. De asemenea, 40% din casele private au fost bombardate. Majoritatea acestora nu pot fi reconstituite.

Experții estimează provizoriu costul reconstrucției infrastructurii la peste 14 miliarde de dolari pentru ca 220.000 de locuitori să trăiască acolo.

UPDATE 13:00

Rușii au tras rachete asupra orașului Torețk din regiunea Donețk.

Rachetele au lovit două clădiri din sectorul privat. Sunt oameni răniți. Trei persoane se află sub dărâmături. O altă rachetă a lovit o unitate socială, dar nu a explodat. O operațiune de căutare și recuperare este în curs de desfășurare.

UPDATE 12:00

Ofițerii de aplicare a legii investighează consecințele crimelor de război comise de militarii Federației Ruse. Au fost inițiate proceduri penale în temeiul articolului 438 din Codul penal al Ucrainei pentru fiecare încălcare a legilor și obiceiurilor de război, care este încă în curs de investigare.


Au fost lovite centrul regional și localitățile Bashtanka, Liman, Zasilya și Solonchaki. Au existat victime și răniți în rândul civililor. Au fost avariate două clădiri mari de apartamente, trei clădiri rezidențiale private, clădiri administrative, o școală și localități.

UPDATE 11:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților occidentali să furnizeze țării sale un sistem de apărare aeriană modern și eficient, după ce Rusia a lovit marți seară ținte din regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, făcând ca sirenele de raid aerian să sune în toată țara.


Pentru restul anului, polițiștii au procesat 541 de sesizări din partea cetățenilor și au identificat 7 persoane care au încălcat starea de asediu.

UPDATE 10:00

Lupte grele se dau în regiunea Donețk

Lupte grele se dau în Ucraina în timp ce trupele rusești se deplasează în Donețk, spune guvernatorul regional, potrivit Sky News.

Trupele rusești sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din regiunea vecină Lugansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Oficialul ucrainean a mai spus că rușii au suferit pierderi grele în lunga luptă pentru a captura orașele Severodonețk și Lisiciansk, dar că acum își canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.

„Lupte grele au loc la marginea regiunii Lugansk. Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo. Acestea suportă pierderi grele. O cantitate mare de echipament este trimisă spre regiunea Donețk. Bineînțeles, după regiunea Lugansk, Donețk este în capul listei lor”, a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE 09:00

Atacuri nocturne. Alertele aeriene au pornit în aproape toată Ucraina

Alertele aeriene au fost emise în aproape toată Ucraina în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Președintele Ucrainei a declarat că marți seară au fost emise alerte aeriene în aproape toată țara.

El a mai spus că acestea au venit după o perioadă lungă de calm relativ, ceea ce i-a surprins pe oameni.

„Nu ar trebui să căutați logica în acțiunile teroriștilor. Armata rusă nu ia nicio pauză. Are o singură sarcină, să ia viețile oamenilor, să intimideze oamenii, astfel încât chiar și câteva zile fără alarmă de aer să se simtă deja ca făcând parte din teroare”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Numeroase alerte au continuat pe tot parcursul nopții.

UPDATE 08:00

Un lider elvețian avertizează asupra utilizării activelor rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei
Președintele Elveției i-a avertizat pe aliații occidentali cu privire la complexitatea juridică a utilizării activelor rusești înghețate pentru a contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei, afirmând că dreptul de proprietate este un drept fundamental, este un drept al omului”.

Ignazio Cassis a făcut comentariile sale reporterilor la finalul Conferinței de redresare a Ucrainei, după ce premierul ucrainean Denys Shmyhal și-a exprimat speranța de a bloca și de a folosi aproximativ 300-500 de miliarde de dolari în active deținute de Rusia, care au fost înghețate în multe bănci occidentale, pentru a ajuta la plata reconstrucției Ucrainei.

Liderul elvețian a declarat că drepturile fundamentale pot fi uneori încălcate, așa cum s-a întâmplat în unele cazuri în timpul apogeului pandemiei COVID-19, dar trebuie să creăm mai întâi baza legală” pentru astfel de acțiuni. Trebuie să vă asigurați că cetățeanul este protejat împotriva puterii statului”, a spus Cassis.

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 6,3 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 6,5 miliarde de dolari).

UPDATE 07:00

SUA doresc să se concentreze asupra nevoilor urgente” ale Ucrainei la reuniunea din Elveția
Un diplomat american de rang înalt a îndemnat aliații Ucrainei să ajute țara afectată de război să își satisfacă nevoile urgente”, nu doar reconstrucția pe termen mai lung, în timp ce zeci de țări au încheiat o conferință de două zile menită să ajute Ucraina să se refacă din războiul cu Rusia, atunci când acesta se va încheia într-o zi.

Scott Miller, ambasadorul SUA în Elveția, a adăugat o doză de urgență la Conferința de redresare a Ucrainei de la Lugano, la care premierul ucrainean a prezentat cu o zi înainte un plan de 750 de miliarde de dolari pentru a ajuta țara sa atât să se refacă acum acolo unde este posibil, cât și în perioada imediat următoare războiului și pe termen lung.

Mulți participanți au subliniat că eforturile vor dura probabil mulți ani, iar reconstrucția va trebui să se desfășoare în mai multe etape. Unii au cerut sprijin pentru Ucraina după modelul Planului Marshall al SUA pentru Europa după cel de-al Doilea Război Mondial făcând aluzie la un proiect de anvergură pe termen lung.

UPDATE 06:00

Occidentul vrea să transforme Ucraina într-un stat neonazist
Occidentul încearcă să transforme Ucraina într-un stat deschis rusofob, neonazist, un punct de sprijin militar” care ar amenința securitatea Rusiei, a declarat ministrul de externe al Moscovei, citat de agenția de presă de stat TASS.

Tass a precizat că Lavrov i-a informat în detaliu” pe liderii mongoli despre ceea ce Kremlinul numește o operațiune militară specială” în Ucraina.

Suntem interesați să punem la dispoziția întregii comunități mondiale faptele despre modul în care reprezentanții regimului de la Kiev s-au comportat și continuă să se comporte în Ucraina”, a declarat Lavrov.

Din nefericire, Occidentul face totul pentru a bloca activitatea presei, care oferă informații obiective despre ceea ce se întâmplă”, a spus el, fără a oferi dovezi.

UPDATE 05:00

Ministrul de externe al Rusiei vizitează Mongolia în încercarea de a obține sprijin
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu liderii din Mongolia în timpul unei călătorii în Asia pentru a căuta sprijin în contextul izolării diplomatice a țării sale de către Occident și al sancțiunilor punitive.

Lavrov s-a întâlnit marți cu ministrul mongol de externe Battsetseg Batmunkh și a făcut o vizită de curtoazie președintelui Ukhnaagiin Khurelsukh, a relatat presa de stat mongolă.
Mongolia este o națiune fără ieșire la mare, situată între Rusia și China, și a încercat să mențină relații de prietenie cu ambii vecini, cultivând în același timp legături strânse cu SUA, ale căror relații cu Moscova și Beijing au devenit din ce în ce mai tensionate.

Presa de stat mongolă și cea rusă nu au oferit detalii despre nicio discuție specifică despre conflictul din Ucraina, subliniind în același timp relațiile bilaterale puternice. Cele două părți au semnat o serie de acorduri comerciale, iar un gazoduct care transportă gazele naturale rusești către China este în curs de construcție prin teritoriul mongol.

UPDATE 04:00

Acțiunile Mitsui și Mitsubishi scad după ce Medvedev amenință cu pierderea livrărilor de petrol și gaze rusești către Japonia
Acțiunile firmelor comerciale japoneze Mitsui & Co și Mitsubishi Corp au scăzut miercuri cu peste 4%, după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a făcut comentarii care amenință cu pierderea aprovizionării cu petrol și gaze a Japoniei.

Comentând o propunere raportată de premierul japonez Fumio Kishida la sfârșitul săptămânii de a limita prețul petrolului rusesc la aproximativ jumătate din nivelul actual, Medvedev a declarat pe rețelele de socializare că, în consecință, Japonia nu va avea nici petrol, nici gaze din Rusia, precum și nici participare la proiectul Sakhalin-2 LNG”.

Mitsui și Mitsubishi dețin participații de 12,5% și, respectiv, 10% în proiectul Sakhalin-2.

UPDATE 03:00

Biden a citit scrisoarea lui Griner în care cere ajutor

Apelul adresat de Brittney Griner președintelui Joe Biden într-o scrisoare scrisă de mână a continuat să stârnească reacții marți, după ce vedeta WNBA a recunoscut că se teme să nu se mai întoarcă niciodată acasă și i-a cerut lui Biden să nu uite de mine și de ceilalți deținuți americani”.

Scrisoarea lui Griner a fost transmisă prin reprezentanții ei la Casa Albă luni, iar oficialii spun că președintele a citit-o. Cu toate acestea, soția lui Griner, Cherelle, a declarat marți, în cadrul unei emisiuni matinale, că nu a primit nici o veste de la Biden.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a fost întrebat în repetate rânduri despre Griner marți, în timpul briefingului obișnuit. Ea a spus că Biden a citit scrisoarea, dar nu a detaliat reacția sa.

UPDATE 02:00

Guvernatorul ucrainean îndeamnă la evacuarea a 350.000 de locuitori

Guvernatorul ultimei provincii estice rămase parțial sub controlul Ucrainei a îndemnat cei peste 350.000 de locuitori ai săi să fugă, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva și au fost emise alerte aeriene în aproape toată țara.

Guvernatorul Pavlo Kyrylenko a declarat că scoaterea oamenilor din provincia Donețk este necesară pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele de avansul rusesc.

Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Kyrylenko reporterilor din Kramatrosk, centrul administrativ al provinciei și sediul cartierului general regional al armatei ucrainene.

Odată ce vor fi mai puțini oameni, vom putea să ne concentrăm mai mult asupra inamicului nostru și să ne îndeplinim sarcinile principale”, a mai spus Kyrylenko.

UPDATE 01:00

O persoană a fost rănită după ce Rusia a tras rachete asupra orașului Khmelnytskyi din vestul Ucrainei
O persoană a fost rănită după ce Rusia a tras rachete asupra orașului Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, a declarat marți Serhii Hamalii, șeful administrației militare regionale din Khmelnytskyi.

Patru rachete au fost lansate asupra zonei în urmă cu câteva ore, iar forțele de apărare aeriană au doborât una dintre ele, a spus el.

Hamalii a precizat că alte trei rachete au lovit o comunitate din district, adăugând că ținta a fost un turn de apă care alimentează comunitatea locală.

UPDATE 00:00

Rachetele rusești au lovit Nikolaev
Rachetele rusești au lovit orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat primarul Oleksandr Senkevych.

Orașul din sud, situat pe autostrada principală dintre Kherson și Odesa, a fost o țintă pentru forțele rusești pe tot parcursul războiului. Un raport din The Economist a afirmat că trupele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă lansată din Nikolaev pentru a recupera Khersonul de la Rusia.

După loviturile din această dimineață, Senkevych a declarat pe Telegram: Clădirile rezidențiale au fost din nou avariate de bombardamente. Mai mult de 200 de ferestre au fost aruncate în aer de valul de explozie și de moloz în șapte clădiri înalte, ușile de intrare au fost deteriorate la intrări, iar oamenii au fost nevoiți să taie încuietorile în unele apartamente pentru a putea ieși”.

Boris Johnson i-a spus lui Volodimir Zelenski că el consideră că forțele ucrainene pot recuceri teritoriul capturat recent de forțele ruse, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Rusia a înregistrat câștiguri progresive” în estul Ucrainei, iar Ministerul britanic al Apărării a concluzionat că armata lui Vladimir Putin a făcut „progrese substanțiale” odată cu capturarea rapidă a orașului Lisichansk duminică, ceea ce conferă Moscovei controlul total asupra regiunii Luhansk.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu Zelenski astăzi, Johnson l-a informat, de asemenea, pe președinte cu privire la cele mai recente echipamente militare britanice, inclusiv 10 sisteme de artilerie autopropulsate și muniții care vor sosi în zilele și săptămânile următoare.

Ministerul Apărării prevede că forțele lui Putin vor continua să niveleze orașele și localitățile” din regiunea Donețk, care se învecinează cu Luhansk în regiunea Donbas vizată de Rusia.

Într-o actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că bătălia pentru Donbas a fost caracterizată de ritmuri lente de avansare” și a implicat utilizarea masivă de artilerie de către Rusia, nivelând orașe și localități în acest proces”.

Acesta a adăugat că luptele din Donețk vor continua aproape sigur în același mod”.