• Oficialii americani estimează că numărul victimelor rusești în război este de mult timp de ordinul zecilor de mii.
  • Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, a respins cifrele ca fiind ,,false” și a afirmat că acestea sunt rapoarte ale presei, nu constatări ale guvernului american.
  • Richard Moore, șeful MI6, a declarat că, în opinia sa, invazia rusă va începe să piardă din avânt în următoarele săptămâni, deoarece trupele sale au fost diminuate semnificativ.

UPDATE ORA 22:00

Forțele ucrainene au reușit să respingă încercările rusești de a lua cu asalt districtele Soledar, Vershy și Smirhirya din regiunea Donețk

Forțele ucrainene au raportat bombardamente intense pe cea mai mare parte a liniei de front estice, dar niciun avans din partea forțelor rusești. Unele grupuri de recunoaștere rusești au fost neutralizate în zona Shchurivka și în apropiere de Verkhnokamyanske. În ambele cazuri, Statul Major General afirmă că forțele ucrainene au reușit să neutralizeze grupurile.

De asemenea, armata ucraineană a mai spus că, de-a lungul frontului nordic, în apropiere de Harkov, și pe flancul sudic, în Kherson și Zaphorizhzhia, forțele rusești s-au concentrat pe menținerea pozițiilor lor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 21:00

Secretarul de stat american Blinken a discutat cu ministrul rus de externe Lavrov despre propunerea de schimb de prizonieri

Am cerut ca Preşedinţia Rusiei să accepte oferta importantă făcută de noi, a adăugat secretarul de Stat american.De asemenea, secretarul de Stat american a afirmat că i-a atras atenţia lui Serghei Lavrov asupra consecinţelor internaţionale ale anexării de către Rusia a zonelor ocupate în Ucraina, subliniind că Statele Unite şi ţările aliate nu vor recunoaşte niciodată aceste teritorii ca fiind ruse.

Antony Blinken a declarat, conform agenţiei The Associated Press, că a avut o discuţie sinceră şi directă” cu Serghei Lavrov, axată în principal pe propunerea de eliberare a cetăţenilor americani Brittney Griner şi Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia. Secretarul de Stat american nu a precizat ce răspuns a primit din partea ministrului rus de Externe.

UPDATE ORA 20:00

Contrabanda cu aur din Rusia contribuie la alimentarea războiului lui Putin

O investigație CNN susține că Rusia a conlucrat cu conducerea militară asediată a Sudanului, permițând ca miliarde de dolari în aur să ocolească statul sudanez și să priveze țara săracă de sute de milioane de dolari din veniturile statului.

În schimb, Rusia a acordat un sprijin politic și militar puternic conducerii militare din ce în ce mai nepopulare a Sudanului, care înăbușă în mod violent mișcarea pro-democrație din țară.

UPDATE ORA 19:00

Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi din Rusia din cauza ingerinţelor electorale

Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri, sancţionarea a două persoane şi a patru entităţi din Rusia acuzate de implicare în campania Kremlinului de extindere a influenţei negative la nivel global şi în ingerinţe electorale, informează agenţia Reuters, citat de Mediafax.

„Persoanele şi entităţile sancţionate astăzi au jucat diverse roluri în tentativele Rusiei de a manipula şi a destabiliza Statele Unite şi naţiuni aliate şi partenere ale Statelor Unite, inclusiv Ucraina”, a comunicat Departamentul Trezoreriei de la Washington.

Cele două persoane sancţinate sunt Aleksandr Viktorovich Ionov şi Natalya Valeryevna Burlinova.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina. În plus, Washingtonul a sancţionat oficiali ruşi pentru acţiuni de influenţare a alegerilor din SUA.

Irlanda va găzdui 100 de refugiați pe stadionul Aviva din Dublin

Aproximativ 100 de refugiați ucraineni au fost găzduiți temporar pe stadionul Aviva din Dublin în această săptămână, în timp ce Irlanda se străduiește să găsească suficiente paturi de urgență pentru cei care fug de război.

Se pare că refugiații vor fi cazați pe paturi de tabără pe stadion timp de o săptămână, înainte de a fi mutați în altă parte vinerea viitoare.

Nu există planuri de prelungire a aranjamentului de la Aviva, dar se crede că facilități sportive similare de tip arenă vor fi luate în considerare pentru adăposturi de urgență în lunile următoare, dacă va fi nevoie.

La începutul acestei luni s-a aflat că Irlanda a rămas fără locuințe de stat pentru refugiații ucraineni care sosesc, ceea ce afăcut ca ucrainenii să fie cazați temporar în corturi în tabăra militară Gormanston din Co Meath.

Șaizeci de refugiați sunt cazați în tabăra militară în această săptămână.

Vechiul terminal al aeroportului din Dublin a fost, de asemenea, folosit pentru cazare de urgență până joi.

Până în prezent, Irlanda a primit aproximativ 42.000 de refugiați care fug de războiul din Ucraina – majoritatea sunt femei și copii.

Alți 130 sosesc în fiecare zi.

În prezent, aproximativ 32.000 de persoane sunt cazate, majoritatea dintre acestea fiind cazate în unități de cazare cu servicii, cum ar fi hoteluri, pensiuni și case de oaspeți.

În timpul verii, guvernul a folosit 5.000 de locuri de cazare pentru studenți pentru a caza o parte dintre refugiați.

Însă, în următoarele săptămâni, numărul acestor paturi folosite se va reduce pe măsură ce studenții se vor întoarce să le folosească pentru următorul an universitar.

UPDATE ORA 18:00

SUA emite noi sancțiuni împotriva Rusiei

Sancțiunile vizează două persoane și patru entități, potrivit site-ului Trezoreriei, citat de Sky News.

Sancțiunile, emise în temeiul unui ordin executiv, se referă la interferența în alegerile străine și la activități cibernetice rău intenționate.

UPDATE ORA 17:00

Ucraina deschide o anchetă în cazul atacului asupra unei închisori

Kievul a deschis o anchetă preliminară privind un atac care se crede că a ucis, vineri, aproximativ 40 de prizonieri de război ucraineni.

Acesta a declarat că „statul de ocupație a lovit teritoriul coloniei corecționale numărul 120″, într-un atac în care au fost rănite și 130 de persoane.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă de comiterea atacului pe teritoriul deținut de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00

Plângeri adresate Libanului cu privire la acostarea unei nave siriene care „transporta cereale furate

Libanul a fost avertizat în legătură cu o navă siriană despre care Ucraina susține că este încărcată cu făină și orz, care au fost furate de Rusia, potrivit Sky News.

Cargoul, sancționat de SUA în 2015, a sosit ieri în portul Tripoli.

De asemenea, nava – Laodicea – a trecut, recent, prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul, în nord-vestul Turciei.

Abdallah Bou Habib, ministrul de externe al țării, a declarat că a primit „o serie de proteste și avertismente” din partea națiunilor occidentale în urma sosirii.

Kievul susține că nava transportă până la 5.000 de tone de orz și 5.000 de tone de făină – toate furate din Ucraina.

Se pare că nava Laodicea se îndrepta, inițial, spre portul Tartus din Siria.

UPDATE ORA 15:00

Bombardamentul rușilor din Kramatorsk a ucis un om și a rănit alte 5 persoane, spune șeful OVA Pavlo Kyrylenko.

Bombardamentele au distrus, de asemenea, două case particulare și au avariat peste 20 de case.

Videoclipul prezintă urmările bombardamentelor din Sloviansk poate fi vizionat AICI.

UPDATE ORA 14:00

Macedonia de Nord transferă tancuri T-72 către Ucraina

Ministerul Apărării din Macedonia de Nord a confirmat transferul de tancuri T-72 către Ucraina. Potrivit postului sârb de radio și televiziune RTS, Skopje a confirmat informația după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu convoiul de echipament militar.

„Un convoi de tancuri macedonene s-a îndreptat joi spre Ucraina”, a citat RTS un extras dintr-un raport al Ministerului macedonean al Apărării.

Ministerul macedonean al Apărării nu a precizat câte tancuri au fost predate Ucrainei, dar se știe că Armata Macedoniei de Nord are în arsenal 31 de tancuri de acest tip. Aceste tancuri au fost predate Skopje de către Rusia în 2000.

UPDATE ORA 13:00

Armata rusă din Ucraina este paralizată de pierderi, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. El a numit tacticile de luptă ale lui Putin un tocător de carne: „Când spun măcinător de carne, ceea ce fac, înseamnă că recurg la un fel de tactică sovietică în care masivul măcinător de carne rusesc se mișcă foarte încet, cu câțiva metri (nu kilometri!) pe zi, în unele locuri. Inamicul operează în prezent la o capacitate de luptă de aproximativ 40-50%.”


Numărul răniților în urma bombardamentelor de la Mykolayiv a crescut la 13, anunță șefa guvernului regional din Mykolayiv, Hannah Zamazeva. Trupele rusești au bombardat ieri o stație de transport public, 5 persoane au fost ucise.

UPDATE ORA 12:00

Renault: 1,6 miliarde de euro de pierderi la șase luni după plecarea din Rusia

În urma deciziei de ieșire de pe piața rusă după invazia Ucrainei, gigantul auto francez Renault și-a văzut conturile scăzând în roșu intens în prima jumătate a anului 2022, cu pierderi de 1,6 miliarde de euro. Renault anunță asta într-un comunicat, în care spune că are încredere într-o revenire în viitorul apropiat favorizată de noile modele. Pierderile dintre ianuarie și iunie sunt și mai mari în comparație cu creșterea profiturilor grupului francez de 360 ​​de milioane de euro în aceeași perioadă a anului 2021.

Kiev, „40.500 de soldați ruși uciși, 1.749 de tancuri distruse”

Pierderile din rândurile ruse din ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 40.500. Despre acest lucru a anunțat buletinul zilnic al Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, tocmai lansat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent.

Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile rusești ar fi de aproximativ 40.500 de oameni, 1.749 de tancuri, 3.987 de vehicule blindate, 900 de sisteme de artilerie, 258 de lansatoare de rachete multiple, 117 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forțele ruse au pierdut și 222 de avioane, 190 de elicoptere, 2.870 de mașini, 15 unități navale și 731 de drone.

UPDATE ORA 11:00

Ambasada Ucrainei: o navă cu cereale furate a intrat în portul Tripoli

Ambasada Ucrainei în Liban a declarat că o navă cu grâu și orz „Laodicea” (Laodicea) a ancorat astăzi la Tripoli.

Ministerul de Externe ucrainean susține că marfa acestuia a fost furată de trupele ruse.

„Nava a sosit dintr-un port din Crimeea închis traficului internațional cu 5.000 de tone de orz și 5.000 de tone de grâu confiscate, după cum bănuim, din stocurile ucrainene”, a declarat pentru Reuters o sursă a ambasadei.

UPDATE ORA 10:00

Turcia și Ungaria, membre NATO, fac apel la discuții pentru încetarea focului în Ucraina

Turcia și Ungaria, cele mai favorabile membre NATO față de Rusia, au făcut apel la discuții de încetare a focului pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Mevlüt Çavușoğlu, ministrul turc de externe, și Viktor Orban, premierul ungar, au făcut aceste apeluri în declarații de presă joi.

Çavușoğlu, vorbind în capitala Turciei, Ankara, a declarat că un acord din această lună pentru exportul de cereale ucrainene ar putea ajuta la stabilirea încrederii între Rusia și Ucraina, oferind o bază pentru discuțiile de pace.

„Acum este timpul să ne concentrăm pe o încetare a focului”, a declarat Çavușoğlu la o conferință de presă cu ministrul georgian de externe Lia Darchiashvili, potrivit agenției de presă turce de stat Anadolu. „Ne vom continua eforturile pentru a face ca părțile să revină la masa diplomației cât mai curând posibil.”

UPDATE ORA 09:00

Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass: inamicul suferă pierderi şi se retrage în mai multe direcţii

În special, soldaţii ucraineni au respins un asalt în direcţia Vershina şi Semigorya şi au provocat pierderi ruşilor în apropiere de Vodyane, Peski şi Avdeevka.

În direcţia Bakhmut, asaltul inamicului şi acţiunile ofensive în direcţia Vershina şi Semigirya au fost respinse cu succes de soldaţii ucraineni.

UPDATE ORA 07:00

Organismul de stat pentru reglementare mass-media din Rusia a înaintat o acţiune în instanţă în vederea revocării licenţei oficiale a unuia dintre ultimele canale mass-media independente din această ţară, Novaia Gazeta, scrie BBC. Publicaţia de materiale de investigaţie şi-a suspendat activitatea în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, după ce a primit avertismente din partea agenţiei de reglementare şi a fost obligată să elimine articolele critice.

UPDATE ORA 06:00

Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană – despre care Ucraina susţine că transportă orz furat – a fost autorizată să acosteze la Tripoli.

UPDATE ORA 05:00

Se pare că Rusia a reușit să preia centrala de la Cernobîl atât de repede cu un motiv anume

Potrivit unei investigații Reuters, Rusia și-a trimis agenții acolo încă din noiembrie 2021 pentru a mitui oficialii și a pregăti terenul pentru o preluare fără vărsare de sânge.

,,O sursă cu cunoștințe directe despre planul de invazie a declarat că, în noiembrie 2021, Rusia a început să trimită agenți de informații sub acoperire in Ucraina, cu sarcina de a lua legătura cu oficialii responsabili de siguranța centralei nucleare de la Cernobîl. Scopul agenților era de a asigura absența rezistenței armate după sosirea trupelor rusești„, a scris săptămânalul, citând propria sursă.

Vă reamintim că armata rusă a pus stăpânire pe centrala nucleară de la Cernobîl pe 24 februarie, în prima zi a războiului. Aceștia au părăsit șantierul la sfârșitul lunii martie.

UPDATE ORA 04:00

Preşedintele Lituaniei, în vizită în Ucraina, a anunţat un nou pachet de ajutor militar.


Rușii au bombardat orașul Bakhmut: 3 morți și 3 răniți.

UPDATE ORA 03:00

ONU: primul transport de cereale din Ucraina ar putea avea loc chiar vineri

Griffiths a declarat că oficialii militari turci, ruşi şi ucraineni lucrează cu o echipă ONU la un centru comun de coordonare din Istanbul pentru a pune la punct procedurile standard de operare pentru acordul convenit de cele patru părţi la 22 iulie.

,,Sperăm… ca primele mişcări de nave să aibă loc în câteva zile, sperăm că mâine, din aceste porturi”, a spus Griffiths.


Timp de o zi, Forțele Armate ucrainene au distrus patru depozite de muniții ale ocupanților din sud

După cum se raportează în OK „Yug” , depozitele inamice au fost distruse în districtele Henicheskoy, Herson, Kakhovsky și Berislavsky.

„Forțele ucrainene au oprit înaintarea grupului tactic al companiei inamice pentru a efectua un contraatac în direcția Belogorka, trăgând două focuri în concentrația inamicului din zona lui Bruskinsky”, se spune în mesaj.

De asemenea, în cursul zilei în sudul Forțelor Armate au fost minate următoarele:

3 rezervoare
3 obuziere „Msta-B”
stația radar „Zoopark-1”
4 unități de vehicule blindate
7 unități de echipamente auto.

UPDATE ORA 02:00

Kremlinul spune că cifrele SUA privind morţii şi răniţii ruşi sunt ,,false”

,,La urma urmei, acestea nu sunt date ale administraţiei americane, ci publicaţii în ziare”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

,,În epoca noastră, nici măcar cele mai solide ziare nu se tem să răspândească tot felul de informaţii false. Din păcate, aceasta este o practică pe care o vedem din ce în ce mai des„.

El a răspuns la un raport al New York Times privind numărul mare de victime din Rusia în război, potrivit agenţiei de presă Interfax.

UPDATE ORA 01:00

Germania a predat Ucrainei mijloace de protecție împotriva armelor de distrugere în masă, – Ministerul Apărării al țării

Pachetul de ajutor de 860.000 EUR include sistemele de decontaminare de tip HEP70, șase vehicule echipate fiecare cu două rezervoare de dezinfectant, precum și un „stoc inițial semnificativ” de agenți de decontaminare.

Armata ucraineană a primit pregătire preliminară pentru utilizarea sistemelor furnizate, iar capacitățile Bundeswehr-ului nu vor fi reduse.


Ocupanții au bombardat regiunea Sumy cu mortiere, lansatoare de grenade și tunuri autopropulsate

Președintele Administrației Militare Regionale Sumi, Dmitri Zhivytskyi, a raportat că 44 de mortiere, lansatoare de grenade și instalații de artilerie autopropulsate ale invadatorilor ruși au fost înregistrate în regiunea Sumi. El a menționat că invadatorii ruși au luptat în comunitățile Krasnopolskaya, Shalyginskaya și Burynskaya.

Începând de mâine, Ucraina va crește exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană de 2,5 ori, a raportat șeful consiliului de administrație al „Ukrenergo” Vladimir Kudrytskyi.

Potrivit acestuia, UE înțelege importanța energiei electrice ucrainene, care „ajută la înlocuirea gazului toxic rusesc și permite Ucrainei să câștige fonduri pentru a se pregăti pentru sezonul de încălzire”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit serviciilor secrete americane, numărul victimelor a crescut vertiginos la peste 75.000 – o pierdere echivalentă cu aproape întreaga armată britanică.

Peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina până în prezent, potrivit estimărilor clasificate ale administrației Biden.
Informarea clasificată, care a fost raportată pentru prima dată de CNN, a fost oferită legislatorilor din Camera Reprezentanților.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, a respins cifrele ca fiind ,,false” și a afirmat că acestea sunt rapoarte ale presei, nu constatări ale guvernului american.

Estimările privind numărul de victime ale militarilor din ambele tabere sunt foarte speculative, au avertizat oficialii americani. Aceștia oferă adesea mai degrabă intervale decât cifre specifice, deși chiar săptămâna trecută, directorul CIA a estimat că 60.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. Unele estimări au ajuns până la 80.000 de victime.

Dacă cifra este exactă, ar însemna că aproximativ jumătate din numărul de soldați ruși angajați în efortul de război au fost uciși sau răniți în timpul războiului de până acum. Oficialii occidentali au sugerat anterior că până la 150.000 de soldați ruși au fost aruncați la invazie.

Pierderile de partea ucraineană sunt, de asemenea, neclare. Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych a estimat pierderile la ,,până la 10.000” la începutul lunii iunie, relatează dpa.

Nici oficialii ruși, nici cei ucraineni nu au comentat numărul de pierderi suferite, ambele părți încercând să păstreze un număr real de morți pentru a menține moralul.

Cu toate acestea, un consilier de rang înalt al dlui Zelenski a declarat recent că pierderile militare se situează acum între 100 și 200 pe zi.