• Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, joi seară, că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că, mai întâi, trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.
  • Autoritățile ruse sunt în stare de alertă maximă după ce au fost raportate explozii pe teritoriul anexat al Crimeei.
  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina. Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie, în timp ce Moscova se opune.

UPDATE ORA 24.00

Cele mai importante informații din ziua 177 a invaziei din Ucraina:

  • Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, avertizând că orice potențială deteriorare a centralei ar fi o ,,sinucidere„.
  • Guterres a cerut demilitarizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, însă propunerea sa a fost respinsă de Ministerul rus de Externe.
  • Comentariile secretarului general al ONU au fost făcute după ce s-a întâlnit la Lviv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Erdogan, pe fondul temerilor tot mai mari privind o catastrofă nucleară.
  • Erdogan și-a reînnoit oferta de a acționa ca mediator. Turcia, împreună cu ONU, a intermediat un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene pentru a face față crizei alimentare mondiale.
  • ONU vrea să intensifice exporturile de cereale din Ucraina înainte de iarnă, a declarat Guterres.
  • Statele Unite pregătesc un ajutor militar suplimentar de aproximativ 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și l-ar putea anunța chiar vineri, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu acest subiect.

  • Rusia menține un bombardament constant pe frontul nord-estic din Harkov pentru a imobiliza forțele ucrainene și a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării.
  • Șaptesprezece persoane au fost ucise și 42 rănite în două atacuri separate ale Rusiei asupra Harkovului, a declarat guvernatorul regional.
  • Cel puțin patru explozii au lovit o zonă din apropierea aeroportului militar rusesc Belbek, la nord de Sevastopol, în Crimeea anexată, au declarat trei surse locale, dar un oficial pro-Moscova a declarat că nu au fost înregistrate pagube.
  • Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, au fost evacuați după ce un depozit de muniții din apropiere a luat foc, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat un oficial.

UPDATE ORA 23.00

Explozii în Sevastopol, în Crimeea. Vineri seara s-au auzit mai multe explozii în cel mai mare oraș al Crimeei, iar unele înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată focuri trase de tunuri antiaeriene.

UPDATE ORA 22.00

Reuniune în Finlanda cu reprezentanţii Suediei şi Turciei pe tema aderării statelor nordice la NATO.

UPDATE ORA 21.00

Sistemele antiaeriene rusești din Crimeea au lansat interceptoare în noaptea de vineri, iar imaginile apărute pe rețelele de socializare arată cel puțin o interceptare reușită. Nu există deocamdată informații legate de ce atac au executat forțele ucrainene și ce fel de muniție au folosit.

UPDATE ORA 20.00

Ucrainenii au reușit să doboare din nou o altă dronă de recunoaștere Orlan-10 și au reușit să recupereze din ea un aparat foto Canon.

Nou ajutor militar SUA pentru Ucraina: Rachete pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine.


Gazprom anunță din nou suspendarea livrărilor de gaze către Europa pentru 3 zile pentru „mentenanță”.

UPDATE ORA 19.00

Statele Unite sunt așteptate să anunțe, vineri, că vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar de aproape 800 de milioane de dolari, care va include și drone de supraveghere, potrivit mai multor oficiali americani, relatează The Guardian.

Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului cu Associated Press înainte de apariția publică a informației despre ajutor.

Ei au spus că cea mai mare parte a ajutorului va fi reprezentat de obuze (arme cu rază lungă de acțiune) și muniție. Doi oficiali au confirmat că pachetul va include drone, care sunt lansate cu o catapultă și pot fi recuperate.

SUA au trimis anterior Ucrainei echipamente și arme în valoare de peste 9 miliarde de dolari.


Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse creează riscul unei ,,catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”.

UPDATE ORA 18.00

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că Putin i-a spus că va participa la conferința G20, programată pentru luna noiembrie în Bali – prima de la invazia rusă în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia ar trebui expulzată din G20, iar membri de rang înalt ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care au fost prezenți oficiali ruși. Dar boicotarea G20 nu a fost luată în considerare în mod serios, deoarece Biden și echipa sa nu au vrut să pară că cedează masa în fața lui Putin. În schimb, SUA și alte națiuni din G7 au încurajat Indonezia să îl invite pe Zelenski ca participant invitat, în semn de sprijin pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17.00

Secretarul general al ONU, António Guterres, a sosit vineri într-o vizită în orașul portuar ucrainean Odesa.

După ce s-a întâlnit joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în orașul Lviv, situat în vestul țării, Guterres a lăudat un acord negociat de ONU între Kiev și Moscova pentru reluarea trecerii în siguranță a navelor comerciale din porturile ucrainene de la Marea Neagră și a declarat că există semne că piețele mondiale de alimente încep să se stabilizeze.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a numit un nou comandant pentru flota sa din Marea Neagră cu baza în Crimeea anexată, a anunțat vineri agenția de presă de stat TASS.

Viceamiralul Viktor Sokolov îl înlocuiește pe Igor Osipov, care se afla la comanda flotei din Marea Neagră din mai 2019, potrivit TASS. Sokolov ocupa funcția de șef al Academiei Navale din 2020. El a ocupat funcția de comandant adjunct al Flotei de Nord din 2013 până în 2020.

UPDATE ORA 15.00

O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala nucleară din Zaporizhzhia la începutul lunii septembrie, potrivit lui Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei la Viena, unde se află sediul AIEA.

Ulianov a declarat vineri, în timpul unui briefing online: Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, toate acestea sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm și vom continua să discutăm despre modalitățile misiunii, traseul, numărul de persoane care vor fi implicate în această misiune, cât timp vor sta la centrală, pentru ce sarcini sunt trimise acolo.

Când poate avea loc misiunea – previziunile nu se adeveresc întotdeauna, dar, conform sentimentelor mele, putem vorbi în mod destul de realist despre primele zile ale lunii septembrie, cu excepția cazului în care nu apar din nou unii factori străini care nu au legătură cu obiectivele, a declarat Ulianov.

UPDATE ORA 14.00

Ziarele italiene au publicat pe prima pagină avertismente privind presupusul amestec al Rusiei în viitoarele alegeri de vineri. Acest lucru vine ca răspuns la comentariile fostului președinte rus care i-a îndemnat pe europeni să își pedepsească guvernele stupide, relatează AFP.

Fostul președinte și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut joi europenilor să fie nu doar indignați de acțiunile guvernelor lor, ci să le ceară socoteală și să le pedepsească pentru prostia lor evidentă.

UPDATE ORA 13.00

Un fost primar al unui oraș rusesc a fost numit în fruntea unui nou guvern instalat de Rusia în nord-estul Ucrainei, cea mai recentă dintr-o serie de astfel de numiri care, potrivit Kievului, fac parte din încercările de anexare a teritoriului său.

Andrei Alekseyenko a demisionat joi din funcția de primar al orașului Krasnodar. El va conduce acum un nou consiliu de miniștri numit de ruși în provincia Harkov, a anunțat vineri agenția de presă rusă de stat TASS, citând un decret al administrației locale instalate de ruși.

UPDATE ORA 12.00

The Kyiv Independent relatează că, potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut 44.700 de soldați în Ucraina, precum și 1.899 de tancuri, 4.195 de vehicule blindate de luptă, 1.016 sisteme de artilerie, 266 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 141 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 795 de drone și 15 ambarcațiuni.

UPDATE ORA 11.00

Au fost raportate incendii și explozii la obiective militare din interiorul Rusiei și din părțile ocupate de Rusia în Ucraina, în cea mai recentă dintr-o serie de aparente misiuni de sabotaj în adâncul teritoriului controlat de Rusia.

Două sate rusești au fost evacuate în urma unui incendiu izbucnit la un depozit de muniții din apropierea frontierei ucrainene din provincia Belgorod. Un depozit de muniții a luat foc în apropiere de satul Timonovo”, la mai puțin de 50 km de graniță, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, adăugând că nu au fost raportate victime.

Cel puțin patru explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene majore Belbek, la nord de Sevastopol, în peninsula Crimeea ocupată. Guvernatorul pro-Rusia din Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a declarat: Nu există pagube. Nimeni nu a fost rănit”.

Apărarea aeriană a fost activată, de asemenea, în apropiere de Kerch, orașul de la capătul Crimeei al unui pod către Rusia continentală, care reprezintă o rută de aprovizionare vitală din punct de vedere strategic pe care mulți din Ucraina ar dori să o vadă distrusă. Presa locală a declarat că o dronă ucraineană a fost doborâtă.

UPDATE ORA 10.00

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost unul dintre cele mai constant bombardate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit serviciilor de informații britanice.

Situat la aproximativ 15 km de linia frontului rusesc, Harkov a avut de suferit pentru că rămâne în raza de acțiune a majorității tipurilor de artilerie rusă, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

Lansatoarele multiple de rachete și armele de zonă, în general imprecise au provocat distrugeri în mari părți ale orașului.

Forțele rusești continuă să efectueze raiduri locale și atacuri de sondare împotriva forțelor ucrainene, a adăugat ministerul.

Probabil că acestea încearcă să forțeze Ucraina să mențină forțe semnificative pe acest front, pentru a le împiedica să fie folosite ca forță de contraatac în altă parte.

UPDATE ORA 09.00

Xi și Putin vor participa la G20
Liderii chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, vor participa la summitul G20 de la Bali din noiembrie, a declarat joi președintele indonezian, Joko Widodo, transmite Bloomberg News.

Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni”, a declarat Jokowi, așa cum este cunoscut popular, pentru agenția de presă.

Indonezia prezidează Grupul celor 20 de economii majore și s-a confruntat cu presiuni din partea țărilor occidentale pentru a-și retrage invitația adresată lui Putin din cauza invaziei țării sale asupra Ucrainei, pe care guvernul său o numește o operațiune militară specială”.

Jokowi a încercat să se poziționeze ca mediator între țările beligerante și a călătorit pentru a se întâlni atât cu președintele Ucrainei, cât și cu cel al Rusiei. Săptămâna aceasta, Jokowi a declarat că ambele țări au acceptat Indonezia ca pod al păcii”.

Liderii principalelor țări, inclusiv președintele american Joe Biden, urmează să se întâlnească în noiembrie pe insula Bali, o stațiune balneară din Indonezia. Indonezia l-a invitat, de asemenea, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 08.00

Un oficial pro-rus din Zaporojie spune că au avut loc mai multe lovituri de artilerie în zona din jurul centralei nucleare din Zaporojie joi seara.

Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației autoproclamate a regiunii Zaporojie, susținută de Rusia, a declarat pe canalul său Telegram: În acest moment, există cel puțin 7 lovituri de artilerie grea în regiunea Enerhodar”.

Enerhodar este orașul cel mai apropiat de uzină. Părțile rusă și ucraineană se acuză reciproc pentru atacurile cu rachete și artilerie asupra și în jurul marelui complex nuclear.

UPDATE ORA 07.00

Martorii din orașul Sevastopol din Crimeea au relatat pe rețelele de socializare că joi seară au fost activate sirenele și apărarea antiaeriană.

Activitatea apărării antiaeriene pare să se fi concentrat în apropierea unei baze aeriene militare de pe coasta Mării Negre, la aproximativ 9 kilometri de oraș.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a declarat pe canalul său Telegram că potrivit datelor preliminare, un vehicul aerian fără pilot la bord a fost doborât recent în apropierea aeroportului Belbek de către apărarea aeriană”.

Nu există pagube. Nu s-a făcut nici un rău”, a spus el, îndemnând rezidenții să ignore canalele ucrainene care discută despre atacul lor de succes””.

Vă rog pe toți să vă păstrați calmul și să obțineți informații din surse de încredere”, a spus Razvozhaev.

ORA 00:00

Lituania va înceta să mai elibereze vize pentru cetățenii ruși, cu excepția vizelor umanitare pentru cei care sunt persecutați activ.

Letonia a decis să nu mai elibereze vize de muncă, nici pentru cetățenii ruși, nici pentru cei bieloruși.

Rusia susține că a doborât o dronă ucraineană deasupra Crimeei

Autoritățile ruse sunt în stare de alertă maximă după ce au fost raportate explozii pe teritoriul anexat al Crimeei, în sudul Ucrainei.

Guvernatorul din Sevastopol, în Crimeea, a declarat că forțele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană, potrivit Sky News.

Între timp, presa rusă raportează că apărarea aeriană a fost activată în jurul orașului Kerch – unde începe podul către continent.

Ministerul ucrainean al Apărării trollează Rusia?

La câteva minute după ce explozii ar fi zguduit Crimeea, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis postează acest tweet.

Cel puțin patru explozii au lovit un oraș din Crimeea

Explozii au lovit orașul Sevastopol din Crimeea anexată de Rusia, au declarat surse locale pentru Reuters, citate de Sky News.

Deflagrațiile par să se fi produs în apropierea aeroportului militar Belbek, la nord de oraș.

Mai multe explozii au lovit Crimeea, săptămâna trecută, panicând autoritățile ruse.

Ca răspuns, mii de oameni ar fi fugit din teritoriu spre Rusia.