• Rușii au lansat pe timp de noapte mai multe rachete asupra regiunii Zaporojie, distrugând infrastructura în apropierea centrului regional.
  • În noaptea de 27 spre 28 august au sunat alarme de raid aerian în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Odesa.
  • Explozii au izbucnit în Harkov și Zaporojie.

UPDATE ORA 24.00

Milioane de tone de cereale, transportate pe Dunăre.

Autorităţile ucrainene au spus că în prezent sunt transportate mai multe cereale pe Dunăre decât în orice alt moment de la începutul războiului în urmă cu şase luni.

UPDATE ORA 23.00

Rusia a atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rușii au efectuat în această seară un atac puternic, relatează presa ucraineană. Oamenii lui Vladimir Putin ar fi lansat un atac puternic cu rachete în mai multe zone din Nordul Ucrainei, relatează Unian.

Bombardierele strategice de pe teritoriul Rusiei au fost înregistrate de activiști în intervalele dintre 19:19 și 19:28. Aceasta a fost urmată de lansări de rachete de pe teritoriul Belarusului pe teritoriul Ucrainei, arată sursa citată.

UPDATE ORA 22.00

UE se pregătește să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie – scrie Financial Times.

UPDATE ORA 21.00

Imagini cu două elicoptere militare ucrainene care zboară la foarte joasă altitudine și par că trec pe sub liniile de curent ale unor stâlpi.

UPDATE ORA 20.00

După noi bombardamente la Zaporojie, nivelul de radiaţii în zona centralei nucleare nu a crescut.


Ucrainenii au improvizat un lansator multiplu de rachete pentru trupele terestre dintr-un tub recuperat de pe un elicopter de atac al rușilor ce a fost doborât.

Rusia ar fi reluat operațiunile aeriene la baza militară Saki din Crimeea, bază care a fost puternic lovită de ucraineni în urmă cu două săptămâni.

UPDATE ORA 19.00

Este puțin probabil ca planul Rusiei de a-și extinde forțele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Deși Vladimir Putin a semnat recent un decret care prevede creșterea personalului militar al forțelor armate rusești la peste 1,15 milioane de oameni – o creștere potențială de 137 de mii de persoane, Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că este puțin probabil ca această creștere să sporească puterea de luptă a Rusiei – în parte din cauza pierderilor continue, scrie BBC.

Decretul președintelui Putin a venit pe fondul unei campanii de recrutare militară.

Au existat rapoarte conform cărora recrutorii au vizitat chiar și închisorile, promițând deținuților libertate și bani, potrivit sursei citate.

În prezent, Rusia are o limită de puțin peste un milion de militari, la care se adaugă aproape 900 de mii de angajați civili.

Într-una dintre actualizările sale periodice privind războiul, ministerul britanic a declarat că nu este clar dacă creșterea planificată va fi realizată prin recrutarea mai multor voluntari – sau prin creșterea recrutării.

Dar orice creștere era puțin probabil să aibă un impact în Ucraina, susțin autoritățile britanice, având în vedere că Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și că sunt recrutați foarte puțini militari noi prin contract. Totodată, conscripții nu sunt obligați din punct de vedere tehnic să servească în afara teritoriului rusesc, a declarat Ministerul Apărării.

Oficialii occidentali spun că aproximativ 70-80 000 de soldați au fost uciși sau răniți de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu șase luni.

UPDATE ORA 18.00

Forțele ruse au tras în districtele Sinelnikovsky, Nikopol și Krivoy Rog din regiunea Dnepropetrovsk. Atacurile au incendiat case, anunță Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Trupele ruse ar fi lovit o comunitatea din apropierea orașului Nikopol. Mai multe case au fost avariate în urma bombardamentelor. Salvatorii au găsit 3 cratere. A fost un incendiu într-una din curți, dar oamenii nu au fost răniți.

„Rușii au tras și asupra comunităților Shirokovskaya și Zelenodolsk din regiunea Krivoy Rog. O afacere de acolo a fost distrusă. Nu au fost victime. Ocupanții au atacat comunitățile Velikomikhaylovskaya și Raevsky din districtul Sinelnikovsky. Nu există răniți. În comunitatea Velikomikhaylovskaya, o casă a luat foc”, potrivit Serviciului de Urgență.

UPDATE ORA 17.00

În Melitopolul ocupat temporar, regiunea Zaporojie, s-au auzit explozii puternice în această noapte. Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că a fost atacată baza ocupanților și clădirea în care se pregăteau pentru „referendum”.

El a spus că în satul Mîrne a fost distrusă una dintre clădirile în care se făceau pregătiri pentru „pseudoreferendum”, iar la Melitopol a fost distrusă una dintre cele mai mari baze militare ale trupelor ruse de pe teritoriul uzinei Avtokolorlit.

„Încă o noapte explozivă în Melitopol și în satul Mîrne, raionul Melitopol. La ora 01:00, locuitorii din toate raioanele au auzit explozii puternice. Așteptăm confirmarea că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus o altă bază a invadatorilor cu lovituri de precizie. Inamicul nu va fi niciodată în siguranță pe pământul nostru”, a spus Fedorov.

UPDATE ORA 16.00

Autoritățile ucrainene au declarat că peste Dunăre se transportă mai multe cereale decât oricând de când a început invazia Rusiei.

Din martie, peste 4 milioane de tone de cereale au fost scoase din țară prin porturile ucrainene de pe Dunăre, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii. Sâmbătă, 11 nave s-au îndreptat spre porturile fluviale Izmail, Reni și Ust-Dunaysk și au încărcat în total 45.000 de tone de cereale, a declarat duminică ministerul.

La 22 iulie, Ucraina și Rusia, sub medierea ONU, au semnat un acord cu Turcia pentru a permite exporturile din Ucraina din trei porturi de la Marea Neagră, reducând presiunea asupra piețelor mondiale de alimente.

Centrul de coordonare de la Istanbul, care a fost înființat în cadrul acordului, a declarat sâmbătă că 1 milion de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate până în prezent prin ruta Mării Negre. În total, 103 nave au pornit fie spre, fie dinspre Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Luptele au continuat în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie în cursul nopții, potrivit oficialilor locali ucraineni.

În Nikopol, tirurile intense din timpul nopții au lăsat părți din Nikopol fără electricitate, a declarat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipro.

Loviturile cu rachete au avariat aproximativ o duzină de locuințe din Marhanets, potrivit lui Evhen Evtușenko, șeful administrației districtului care include orașul de aproximativ 45.000 de locuitori.

Orașul Zaporojie situat la aproximativ 40 de kilometri în amonte de centrala nucleară, a fost, de asemenea, vizat de focuri de armă în timpul nopții, fiind rănite două persoane, a declarat Anatoliy Kurtev, membru al consiliului municipal.

UPDATE ORA 14.00

Ministrul australian al apărării a declarat că își propune să aprofundeze legăturile de apărare cu Franța, Germania și Marea Britanie în timpul vizitelor din această săptămână.

Călătoria, care începe luni, va fi prima a lui Richard Marles de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile generale din luna mai.

„Vizita mea în Europa are loc într-un moment în care războiul din Ucraina a arătat importanța creșterii cooperării cu parteneri cu mentalități similare, atât în Europa, cât și în Indo-Pacific”, a declarat el.

UPDATE ORA 13.00

„Mobilizarea ascunsă” se intensifică în regiunile Moscova și Leningrad din Federația Rusă, susține Serviciul de Informații al Armatei Ucrainei.

Bazinul de recrutare din entități precum Buriația, Tuva, republicile Caucazului și alte regiuni defavorizate este epuizat, motiv pentru care eforturile de convingere a bărbaților să se înroleze voluntar pentru așa-zisa „operație militară specială” din Ucraina sunt acum concentrate pe regiunile Moscova și Leningrad.

Bărbaților având vârsta de recrutare li se oferă contracte pe o perioadă de la 3 la 12 luni și o ocazie unică de creștere a siguranței financiare.

Candidaților li se promite un salariu de până la 240.000 de ruble (aproximativ 4.000 de dolari SUA), care este transferat pe un card bancar special de la Comisariatul Militar.

În timpul pregătirilor și pe perioadele de repaus, un voluntar în armata lui Putin poate primi între 30.000 și 45.000 de ruble, echivalentul a cca. 500-700 de dolari SUA.

UPDATE ORA 12.00

Forțele armate ale Ucrainei au distrus două depozite de muniție ale rușilor, în Dudchany și în Davydiv Brid, regiunea Herson, precum și un punct de aprovizionare cu muniție, în Voskresenke.

Comandamentul ucrainean „Sud” mai informează că, în operațiile de ieri, forțele ucrainene au ucis treizeci și cinci de soldați ruși și au distrus un obuzier autopropulsat Msta-B, un tun de artilerie autopropulsat Nona, 9 vehicule blindate și alte vehicule militare.

UPDATE ORA 11.00

„Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ar trebui să se încheie cu o înfrângere militară a Federației Ruse, o revenire la Ucraina a teritoriilor ocupate și un tribunal pentru criminalii de război.

Soluțiile de compromis vor avea consecințe catastrofale pentru umanitate”, a spus Mykhailo Podoliak, consilierul al șefului administrației prezidențiale a Ucrainei.

UPDATE ORA 10.00

Dell Technologies Inc. a declarat sâmbătă că a încetat toate operațiunile din Rusia după ce și-a închis birourile la mijlocul lunii august, fiind ultima dintr-o listă tot mai mare de firme occidentale care se retrag din Rusia.

Firma americană de calculatoare, un furnizor vital de servere în Rusia, s-a alăturat altora în reducerea operațiunilor de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie. Dell a suspendat vânzările în Ucraina și Rusia în luna februarie, afirmând că va monitoriza situația pentru a determina următorii pași.

La jumătatea lunii august, ne-am închis birourile și am încetat toate operațiunile din Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dell, Mike Siemienas, pentru agenția de presă Reuters.

UPDATE ORA 09.00

Două nave de război ale marinei americane navighează prin apele internaţionale din strâmtoarea Taiwan. Tensiunile în regiune au crescut pe fondul vizitei neanunţate la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. În ultimii ani, navele de război americane şi uneori cele ale naţiunilor aliate, precum Marea Britanie şi Canada, au traversat în mod regulat strâmtoarea, atrăgând furia Beijingului.

UPDATE ORA 08.00

Organizațiile britanice au fost îndemnate să își consolideze apărarea cibernetică pentru a se pregăti pentru o perioadă prelungită de amenințare sporită din cauza războiului din Ucraina.

Centrul Național de Securitate Cibernetică (National Cyber Security Centre – NCSC) a publicat ghidul împreună cu sfaturi pentru a ajuta companiile să își consolideze protecțiile.

Paul Maddinson, directorul NCSC pentru reziliență și strategie națională, a declarat: „Încă de la începutul conflictului din Ucraina, am cerut organizațiilor să își consolideze apărarea cibernetică pentru a contribui la menținerea securității Regatului Unit, iar multe dintre ele au făcut acest lucru.

„Dar acum este clar că ne aflăm în această situație pe termen lung și este vital ca organizațiile să își sprijine personalul în această perioadă solicitantă de amenințare cibernetică sporită.”

UPDATE ORA 07.00

Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei și instruiește personalul ucrainean din Marea Britanie pentru a le utiliza în vederea curățării coastelor de mine, a anunțat Ministerul Apărării.

Zeci de membri ai personalului ucrainean vor fi învățați să folosească vehiculele autonome de vânătoare de mine de către Royal Navy și partenerii americani în următoarele luni, iar unii dintre ei au început deja pregătirea.

Șase vehicule autonome de vânătoare de mine sunt trimise pentru a căuta mine rusești în apele din largul coastelor sale. Trei vehicule urmează să fie trimise din stocurile britanice, în timp ce alte trei vor fi cumpărate din industrie.

Vehiculele autonome ușoare pot fi utilizate în medii de coastă de mică adâncime și sunt concepute pentru a opera la adâncimi de până la 100 de metri pentru a detecta, localiza și identifica minele cu ajutorul unei serii de senzori.

Știre inițială

Ocupanții ruși au transferat încă un lot de echipamente în Crimeea. Include tancuri, sisteme de artilerie, tractoare de rachete și rezervoare de combustibil.

Deplasarea convoiului pe calea ferată a fost filmată de jurnaliştii portalului Krym.Realii.

Peste douăzeci de echipamente pot fi văzute în videoclip. Invadatorii tranferă tancurile T-72 și T-80, două tipuri de obuziere autopropulsate – 152-mm 2C19 „Msta-S” și 122-mm 2C1 „Gvozdika”, BMP-uri și camioane. 

Armata rusă a redistribuit și echipamente speciale în Crimeea, de exemplu, tractoare-rachetă și vehicule miniere, inclusiv mașina de inginerie IMR-1 pentru curățarea unei bariere pe baza unui tanc T55. 

Tancurile cu combustibil au fost transportate împreună cu coloana.

https://t.me/uniannet/69891