• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a vorbit despre eforturile armatei de a duce bătălia în fața forțelor rusești și spune că ocupanții pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea”.
  • În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că forțele armate și serviciile de securitate fac tot ce este posibil și imposibil pentru ca fiecare militar rus să simtă neapărat răspunsul ucrainean la această teroare teribilă pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru”.
  • Zelenski a promis că Pe tot teritoriul ocupat temporar al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are și nu va avea nici o bază sigură, nici un loc liniștit. Apărătorii noștri vor distruge toate depozitele, cartierele generale ale ocupanților și echipamentele acestora, indiferent unde se află”.

UPDATE ORA 24.00

Aproximativ 10 explozii au fost înregistrate la sud de Melitopol, anunță pe primarul orașului, Ivan Fedorov

Rezistența continuă, aproximativ 10 explozii au fost înregistrate la sud de Melitopol, spre Molociny Liman, unde invadatorii și-au adus echipamentul militar”, a scris Ivan Fedorov pe Telegram.

Primarul orașului Melitopol spune că „exploziile erau în creștere: mai întâi au fost auzite de locuitorii străzilor din sud, apoi – în tot orașul”. Fedorov a remarcat că acum sunt colectate informații despre consecințele exploziilor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Mario Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), anunță că misiunea Agenției pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie va dura cel puțin câteva zile și, dacă va fi posibil, ar putea fi prelungită. Declarația a fost făcută pe 31 august în timpul unei discuții cu presa din Zaporojie, relatează Suspilne.

„Misiunea noastră va dura câteva zile. Dacă putem stabili o prezență permanentă, va fi mai lungă, dar aceasta este prima noastră oprire, care va dura câteva zile”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, vizita misiunii AIEA este pe deplin coordonată cu partea ucraineană.

„După cum știți, aceasta este o parte a Ucrainei care este acum ocupată de trupele ruse, dar pentru noi este clar că acesta este un obiect ucrainean, așa că suntem aici, avem autoritatea și drepturile legale de a fi aici, clar stabilite prin acordul de garanție pe care îl avem cu Ucraina”, a spus Grossi.

Rușii au capturat centrala nucleară din Zaporojie și orașul Energodar pe 4 martie. De la începutul lunii august, centrala nucleară și zona din jurul acesteia este bombardată permanent. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

La solicitarea guvernului Ucrainei, AIEA a format o misiune din 14 experți internaționali pentru vizita centrala ocupată de ruși.

UPDATE ORA 23.00

Occidentul nu trebuie să subestimeze capacitatea militară a Moscovei, a avertizat miercuri, 31 august, șeful Statului Major General al armatei germane, generalul Eberhard Zorn. Într-un interviu acordat Reuters, generalul german a apreciat că Rusia are posibilitatea de a deschide un al doilea front în cazul în care alege să o facă și a atras atenția că armata rusă dispune în continuare de cantități enorme de muniții, deși trage zeci de mii de obuze pe zi în Ucraina.

„Majoritatea forțelor terestre rusești ar putea să fie concentrate în Ucraina pentru moment, dar, chiar şi așa, nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt responsabil militar al Bundeswehr-ului.

Dincolo de infanterie, Rusia are la dispoziție forțe maritime și aeriene, adaugă generalul german.

„Cea mai mare parte a marinei ruse nu a fost încă desfășurată în războiul din Ucraina, iar forțele aeriene ruse au în continuare un potențial semnificativ, ceea ce reprezintă o amenințare de asemenea pentru NATO”, a spus Zorn.

Zorn, care a acordat interviul luni, înainte de începerea ofensivei ucrainene în sudul țării, a subliniat că Rusia continuă să dispună de rezerve substanțiale.

„Referitor la forțele sale armate, Rusia are destulă capacitate să extindă conflictul la nivel regional”, a apreciat generalul german.

Cât privește situația militară din Ucraina, Zorn a indicat că dinamica atacului forțelor ruse a încetinit, dar Rusia a continuat să avanseze în mod constant.

„Cu sprijinul focului masiv al artileriei, acestea continuă să înainteze indiferent de victimele civile ucrainene”, a spus generalul german, în opinia căruia, Rusia nu este în situația să rămână fără muniții prea curând.

„Rușii au cantități enorme de muniții la dispoziția lor. Aceste muniții sunt parțial învechite și foarte imprecise, dar este exact ceea ce provoacă mari distrugeri infrastructurii civile. Ei trag în jur de 40 000 până la 60 000 de obuze de artilerie pe zi”, subliniază șeful Statului Major al armatei germane.

Cu toate acestea, Zorn nu anticipează nici un fel de ofensive de mare amploare în adâncimea teritoriului ucrainean în acest moment. El a mai spus că forțele ruse se concentrează în prezent pe cucerirea Donbasului, regiune industrială din estul Ucrainei, unde separatiștii sprijiniți de Moscova dețin deja părți din teritoriul regiunii.

UPDATE ORA 22.00

Guvernul suedez donează Ucrainei obuze de artilerie în valoare de 50 de milioane USD.

Ministerul apărării Suediei va evalua și posibilitatea de a trimite Ucrainei sisteme de artilerie Archer și de apărare aeriană RBS70.

UPDATE ORA 21.00

SBU: Oligarhul Medvedciuk și fostul consilier al lui Putin, Surkov, implicați în complotul rusesc de lovitură de stat

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), două persoane anonime au fost acuzate că au pregătit o lovitură de stat în 2019 în strânsă cooperare cu oligarhul Viktor Medvedciuk, legat de Kremlin, cu organizația sa Alegerea Civică și cu Vladislav Surkov, pe atunci consilier prezidențial rus, potrivit Kyiv Independent.


Zelenski cere UE să interzică presa de stat rusă

Președintele Volodimir Zelenski a făcut această remarcă prin video în timpul Forumului 2000 de la Praga. ,,Nici un singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE. Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie lăsat să continue să lucreze pe teritoriul UE”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 20.00

Decizia UE de a restricționa vizele de călătorie pentru ruși este un pas „în direcția bună”, spune ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, conform The Guardian.

Finlanda și alți membri ai blocului european care au graniță terestră cu Rusia, inclusiv statele baltice și Polonia, au cerut interzicerea vizelor turistice pentru ruși în Uniunea Europeană.

„Măsura este în direcția bună, dar încă o dată am văzut că până acum s-a vorbit mult și s-a făcut puțin. Când Rusia invadează Ucraina și primim refugiați din Ucraina și încercăm să ajutăm Ucraina în toate felurile, acesta nu este un moment pentru vacanță și turism de lux pentru ruși”, a afirmat ministrul de Externe al Finlandei, după ceminiștrii de externe din UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în Uniunea Europeană – făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată, dar nu au căzut de acord asupra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre.


Ministerul german al Economiei a cerut serviciilor germane de informații să investigheze doi înalți oficiali ai ministerului în legătură cu acuzații de spionaj în favoarea Rusiei, scrie Die Zeit, conform Reuters și The Guardian.

UPDATE ORA 19.00

Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă asta și nu ar trebui subestimată, a avertizat şeful Statului Major General al Germaniei, general Eberhard Zorn, într-un interviu pentru Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Două avioane încărcate cu muniţii de artilerie de mare calibru, care fac parte din ajutorul militar promis Ucrainei de către Spania, au decolat miercuri de la baza spaniolă Rota, livrarea urmând să fie făcută cu sprijinul unei ţări aliate, scrie EFE, citând un anunţ al Ministerului spaniol al Apărării.

Aceste două avioane sunt primele din cele cinci sau şase transporturi prin care Spania va trimite Ucrainei 75 de paleţi de muniţii, ajutor cerut de Kiev ”cu cea mai înaltă prioritate”, armata ucraineană având nevoie de mari cantităţi de muniţii în războiul declanșat de Rusia.

În plus, răspunzând cererii Kievului de a-i furniza urgent materiale şi uniforme militare adaptate condiţiilor de iarnă, din Spania au plecat deja primele şase camioane cu astfel de transporturi. Alte patru camioane, dintr-un total de 25, vor pleca luni, livrările fiind eşalonate în aşa fel încât autorităţile ucrainene să nu-şi satureze capacităţile de stocare şi distribuţie.

De asemenea, tot în urma solicitării venite din partea Kievului la reuniunea de la Praga a miniştrilor europeni ai apărării, Spania va trimite Ucrainei până pe 6 septembrie un ajutor constând în materiale sanitare.

UPDATE ORA 17.00

Miniștrii de externe din UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în Uniunea Europeană – făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată, dar nu au căzut de acord aspra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre, informează Reuters.

UPDATE ORA 16.00

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor trebui să ajungă la un acord în chestiunea vizelor turistice rusești atunci când se vor întâlni astăzi la Praga, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Vorbind înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE de miercuri, Borrell a declarat că problema interzicerii vizelor este cel mai important subiect concret aflat pe masă”.

A fost discutată în liniște în cursul acestei săptămâni”, a spus el, dar a adăugat că există poziții diferite pe această temă în rândul statelor membre.

Nu ne putem permite să părem dezuniți în privința unui lucru atât de important, care este relația de la om la om între societatea rusă și poporul european”, a spus Borrell.

UPDATE ORA 15.00

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat că SUA consideră că Rusia a primit vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) din Iran și că intenționează să folosească aceste UAV iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, război electronic și țintire pe câmpul de luptă din Ucraina.

UPDATE ORA 14.00

Silozurile de cereale din Nikolaev în flăcări după bombardamentele rusești

Silozurile de cereale din al doilea cel mai mare port al Ucrainei, Nikolaev, au luat foc după ce au fost lovite de bombardamentele rusești asupra orașului, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.

Într-o declarație pe Facebook, serviciul de urgență al Ucrainei a spus ca urmare a bombardamentelor asupra orașului Nikolaev, silozurile de cereale de la o instalație de infrastructură din districtul Korabelny au luat foc. Lupta împotriva incendiilor continuă.

Acesta a publicat fotografii care arată găuri în acoperișurile metalice a cel puțin două silozuri și pompieri care toarnă apă pe instalațiile avariate.

UPDATE ORA 13.00

Putin îl laudă pe Gorbaciov pentru influența uriașă asupra cursului istoriei globale

Vladimir Putin a declarat, într-o telegramă de condoleanțe trimisă astăzi, că Mihail Gorbaciov a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale.

Putin a spus că fostul lider sovietic, care a murit la vârsta de 91 de ani, a condus țara noastră printr-o perioadă de schimbări dificile și dramatice și de provocări substanțiale în materie de politică externă, economică și socială.

Președintele rus a spus că Gorbaciov a înțeles profund că reformele erau necesare și s-a străduit să ofere propriile soluții la problemele cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică în anii ’80.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina revendică succese în contraofensiva din Herson

Forțele ucrainene au avut succese în trei zone din regiunea Herson, ocupată de Rusia, potrivit unui oficial regional ucrainean. Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului regional din Herson, a declarat că trupele ucrainene s-au bucurat de succese în districtele Herson, Beryslav și Kakhovka.

Sobolevskyi nu a oferit detalii despre presupusele succese ale trupelor ucrainene, dar comentariile sale au fost făcute în contextul în care Ministerul rus al Apărării a afirmat că încercările Ucrainei de a organiza o contraofensivă în sudul țării au eșuat.

UPDATE ORA 11.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să interzică turiștii ruși, descriind măsura ca fiind adecvată, deoarece majoritatea rușilor au susținut războiul de agresiune genocidară împotriva Kievului. Kuleba a declarat pentru Reuters în timp ce miniștrii de externe ai UE urmau să se întâlnească miercuri la Praga pentru discuții:

Timpul pentru jumătăți de măsură a trecut. Doar o politică dură și consecventă poate produce rezultate. Se așteaptă ca miniștrii să cadă de acord asupra suspendării unui acord de facilitare a vizelor cu Moscova, ceea ce înseamnă că rușii vor trebui să aștepte mai mult și să plătească mai mult pentru vize, în timp ce blocul este probabil să rămână divizat în privința unei interdicții totale de călătorie în UE.

UPDATE ORA 10.00

Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat astăzi că forțele rusești devin mai active în teritoriile ocupate.

Într-o postare pe Twitter, el a afirmat că acestea jefuiesc întreprinderi, fermieri și dezmembrează fabrici.

UPDATE ORA 09.00

Est-europenii cer Comisiei Europene măsuri privind regimul de vize în vigoare pentru Federația Rusă, astfel încât să se ajungă la scăderea decisivă a fluxului de cetățeni ruși în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen.

Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania amenință cu introducerea de restricții temporare la nivel național pentru cetățenii ruși, întrucât accesul acestora în spațiul Schengen a devenit deja o problemă de ordine și siguranță publică în Europa.

Circa 700.000 de cetățeni ai Federației Ruse au intrat în cele patru state membre, de la începutul agresiunii armate declanșate de Putin împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Germania, Franța, Spania, Portugalia și alte state membre se opun introducerii unei interdicții pe scară largă în privința regimului de vize pentru cetățenii Federației Ruse.

În absența unui consens evident, miniștrii de externe din statele membre sunt așteptați astăzi să convină la Praga asupra suspendării acordului de vize încheiat de UE cu Rusia în 2007. Drept consecință, vizele de intrare în spațiul UE pentru cetățenii ruși vor necesita o listă mult mai amplă de documente, vor costa mai mult și, în cele din urmă, vor fi mai greu de obținut.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a întrerupt livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

Fluxul a fost oprit pentru a efectua lucrări de întreținere, potrivit companiei energetice rusești Gazprom, care a declarat că acest lucru înseamnă că Germania nu va primi gaz de la ora 1:00 de astăzi până la ora 1:00, sâmbătă, 3 septembrie.

Guvernele europene sunt îngrijorate că Rusia ar putea prelungi întreruperea ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina. Un astfel de scenariu ar putea agrava o criză energetică deja gravă, care a dus la creșterea facturilor la gaz.

UPDATE ORA 07.00

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a părăsit Kievul în această dimineață pentru a se deplasa la centrala nucleară Zaporojie din estul Ucrainei, potrivit agenției de presă Reuters. Aceștia vor inspecta daunele suferite de instalație și vor evalua siguranța și practicile de lucru.

Există temeri că ar putea exista o scurgere de radiații la centrala nucleară – cea mai mare din Europa – din cauza atacurilor din apropiere. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardamente.

UPDATE ORA 06.00

Președintele ucrainean a declarat că speră că delegația va găsi o oportunitate, datorită serviciilor noastre speciale, datorită coridoarelor de securitate, de a ajunge la stație și de a face tot posibilul pentru a evita toate aceste amenințări la scară globală.

De asemenea, el a îndemnat misiunea să facă mai mult decât să inspecteze centrala, afirmând că sunt necesare decizii strategice în ceea ce privește demilitarizarea urgentă a stației, retragerea tuturor, a oricărui personal militar al Federației Ruse cu explozibili, cu orice fel de arme.

UPDATE ORA 05.00

Agenția culturală a ONU a declarat că sprijină o propunere a Ucrainei de a înscrie orașul portuar Odesa pe lista patrimoniului mondial UNESCO de situri protejate. De asemenea, agenția ONU a declarat că dorește să adauge Odesa, Kiev și Lviv pe lista siturilor din patrimoniul mondial în pericol.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele Moscovei se apropie de Odesa, iar analiștii cred că Rusia ar putea viza în curând acest oraș pentru a bloca complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

UPDATE ORA 04.00

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit la Moscova, la vârsta de 91 de ani. Reformele lui Gorbaciov au dus la destrămarea nesperată a propriei sale țări și la dispariția comunismului în întreaga Europă Centrală și de Est.

Acesta a murit după o boală dificilă și îndelungată, au declarat marți agențiile de presă rusești, care au citat oficiali ai spitalului. Rapoarte recente au sugerat că acesta suferea de o afecțiune renală.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina folosește momeli din lemn ale unor sisteme avansate de rachete americane pentru a păcăli Rusia să își risipească rachetele pe ele, potrivit The Washington Post.

Versiunile momeală ale sistemelor de lansatoare de rachete furnizate de SUA au atras cel puțin 10 rachete de croazieră rusești Kalibr, ceea ce a determinat Ucraina să își sporească și mai mult producția de replici, în încercarea de a atrage Moscova să tragă cu rachetele sale scumpe cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte false, potrivit publicației.

UPDATE ORA 02.00

Fostul șef al Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, MI6, a salutat contraatacurile Ucrainei din Kherson, spunând că este un moment cheie în război.

Sir Alex Younger a declarat pentru BBC că riposta Kievului a arătat că cele două forțe opuse au ajuns la un fel de echilibru, ceea ce este o situație neașteptată și, sincer, binevenită.

UPDATE ORA 01.00

Zelenski s-a întâlnit cu șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, care va conduce o echipă de experți care va inspecta săptămâna aceasta centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, în sudul Ucrainei.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit în capitala ucraineană la sfârșitul zilei de luni, în fruntea unei echipe de 14 persoane, înainte de o vizită la centrala ocupată de Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a vorbit despre eforturile armatei de a duce bătălia în fața forțelor rusești și spune că ocupanții pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea”.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că forțele armate și serviciile de securitate fac tot ce este posibil și imposibil pentru ca fiecare militar rus să simtă neapărat răspunsul ucrainean la această teroare teribilă pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru”.

El vorbea în timp ce o ofensivă ucraineană în sudul țării începuse. Au apărut puține detalii despre obiectivele și graficul acesteia, precum și despre progresele ucrainene în regiunea Kherson.

Zelenski a promis că Pe tot teritoriul ocupat temporar al Ucrainei, din Crimeea până în regiunea Harkov, armata rusă nu are și nu va avea nici o bază sigură, nici un loc liniștit. Apărătorii noștri vor distruge toate depozitele, cartierele generale ale ocupanților și echipamentele acestora, indiferent unde se află”.

„Acesta este pământ ucrainean, iar ocupanții pot face doar două lucruri: să fugă sau să se predea. Nu le lăsăm alte opțiuni”, a declarat el.

Zelenski s-a adresat, de asemenea, locuitorilor din Crimeea, spunând: Vă rugăm să stați cât mai departe posibil de instalațiile militare rusești. Nu vă aflați în apropierea bazelor rusești și a aerodromurilor militare, raportați serviciilor speciale ale Ucrainei toate informațiile pe care le cunoașteți despre ocupanți, astfel încât eliberarea Crimeei să se întâmple mai repede”.