• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat joi vizita Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda a toate provocările armatei ruse” asupra orașului Enerhodar și a centralei.
  • De asemenea, Zelenski a afirmat că nu a fost respectat acordul de a permite jurnaliștilor independenți să însoțească delegația AIEA.
  • El a subliniat din nou că zona din jurul centralei ar trebui să fie demilitarizată.

UPDATE ORA 24.00

Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 – aparent din cauza unei scurgeri de ulei – nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

UPDATE ORA 23.00

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis peste 7.000 de civili, iar 5.500 au fost răniți din 24 februarie până acum.

Într-un discurs televizat din 2 septembrie, prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a adăugat că forțele ruse au bombardat Ucraina de peste 22.000 de ori, lovind ținte civile în proporție de 90%.

UPDATE ORA 22.00

Ucraina a declarat vineri că a lovit o bază rusească din Enerhodar (sud), nu departe de centrala nucleară Zaporojie, unde, spun ucrainenii, și-a mutat Rusia armamentul înainte de inspecția echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.


În cea mai recentă actualizare operațională, armata ucraineană afirmă că a distrus o trecere cu feribotul pe care forțele rusești o foloseau peste râul Dnipro, în sudul țării, scrie CNN.

Unitățile de rachete și artilerie „au efectuat lovituri eficiente asupra trecerii feribotului din apropierea satului Lvove și asupra a două zone în care erau concentrate forțele inamicului”, a declarat Comandamentul Operațional Sud al armatei.

Un alt depozit de muniții rusești a fost distrus în districtul Beryslav din Herson și un avion de luptă rusesc Su-25 a fost doborât în aceeași zonă, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 21.00

Rusia continuă să înregistreze pierderi în sudul Ucrainei

Comandamentul operațional ,,Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis vineri 37 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, patru obuziere Msta-B, un lansator multiplu de rachete Grad, 10 vehicule blindate și un depozit de muniție.

UPDATE ORA 20.00

Președintele american Joe Biden va solicita 11,7 miliarde de dolari finanțare de urgență de la Congres pentru a oferi ajutor militar și sprijin bugetar Ucrainei și 22,4 miliarde de dolari ajutor înainte de o potențială creștere a cazurilor de Covid în toamnă, a anunțat vineri Casa Albă, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19.00

 Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de finanțare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina. Acesta face parte dintr-un pachet mai mare de 9 miliarde de euro anunțat în luna mai. Doar Ungaria se opune ajutorului acordat Ucrainei, scrie Bloomberg, citând diplomați europeni.

Potrivit diplomaților, Comisia Europeană va oferi pachetul de sprijin săptămâna viitoare.


Gazprom din Rusia a declarat vineri că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită după ce s-a constatat că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei la motor în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

UPDATE ORA 18.00

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, va participa sâmbătă la înmormântarea ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov la Moscova, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Reuters.

Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, la un spital din Moscova.

UPDATE ORA 17.00

Două bombardiere americane B-52 au survolat simbolic vineri oraşul Stockholm, la joasă altitudine, în cadrul intensificării exerciţiilor comune organizate în vederea aderării Suediei la NATO, informează France Presse, citând surse din armata suedeză.

Dacă exerciţii cu celebrele bombardiere strategice americane au avut loc și în trecut şi încă destul de recent, este pentru prima oară când se organizează un survol de acest tip, a afirmat Therese Fagerstedt, o purtătoare de cuvânt a armatei suedeze.

,,Este un tip de exerciţiu care are încă şi mai mult sens în prezent”, a spus ea.

UPDATE ORA 16.00

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 54,5% în sezonul 2022/23 până acum, la 4,16 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii, relatează Reuters.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile sale de la Marea Neagră, o rută cheie pentru transporturi, au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Datele ministerului au arătat că exporturile de până acum în sezonul iulie 2022 până în iunie 2023 au inclus 2,59 milioane de tone de porumb, 1,19 milioane de tone de grâu și 361.000 de tone de orz.


Miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte (G7) intenționează să plafoneze prețul țițeiului și produselor petroliere ruse, pentru a reduce veniturile Moscovei, dar să mențină fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au spus oficialii.

Miniștrii urmează să se întâlnească virtual și probabil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare.

„Un acord este foarte probabil”, a spus un oficial european G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, potrivit The Guardian.


Cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost reconectat la rețeaua Ucrainei vineri, la o zi după ce a fost închis din cauza bombardamentelor din apropierea acesteia, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, relatează Reuters.

Cel de-al cincilea reactor a fost reconectat la ora 13.10. ora locală (1010 GMT).

UPDATE ORA 15.00

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a reacționat la comentariile făcute de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la plafonarea prețului pe care Europa îl plătește pentru gazul rusesc.

Rusia va întrerupe pur și simplu furnizarea de gaze către Europa dacă Bruxelles-ul va merge mai departe cu un plafon de preț pentru gazul rusesc, a scris Medvedev pe Telegram.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul a avertizat că nu va mai vinde petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei. Se așteaptă ca miniștrii de finanțe din cadrul Grupului celor șapte să definitiveze astăzi planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul Moscovei în Ucraina.

Miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate urmează să se întâlnească virtual și ar putea emite un comunicat care să prezinte planurile de implementare.

UPDATE ORA 13.00

81% dintre maghiari nu susțin nici trimiterea de arme de către țările UE către Ucraina, nici interzicerea intrării cetățenilor ruși în UE. Aceste date, rezultate dintr-un sondaj sociologic realizat de think tank-ul Századvég, au fost citate de Hungary Today.

Potrivit sondajului, 81% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva trimiterii de arme în Ucraina de către UE sau de către membrii săi individuali. Același procent a fost împotriva unei interdicții pentru turiștii ruși. Doar 16% și, respectiv, 17% dintre respondenți au susținut prima și a doua afirmație.

UPDATE ORA 12.00

Țările G7 ar putea aproba plafonarea prețului petrolului rusesc pe 2 septembrie

Miniștrii de finanțe ai țărilor din Grupul celor șapte (G7) pot aproba prețurile plafonului petrolului rusesc astăzi, 2 septembrie. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând oficiali europeni nenumiți.

Potrivit surselor, un comunicat cu planuri de introducere a restricțiilor ar trebui publicat în urma rezultatelor ședinței ministeriale în format online. În timp ce detaliile documentului nu sunt cunoscute. Potrivit autorilor inițiativei, prețurile plafon ar trebui stabilite pentru a limita veniturile petroliere ale Moscovei pe fondul creșterii prețurilor globale la energie.

UPDATE ORA 11.00

Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori, dar nu este încă posibil să se evalueze dacă a fost accidental sau intenționat, a declarat șeful AIEA, Grossi.


Îngrijorările privind siguranța centralei nucleare Zaporojie vor rămâne până la stabilizarea situației, a declarat Grossi, șeful AIEA.

UPDATE ORA 10.00

Ucraina nu trebuie să coordoneze cu nimeni eliberarea teritoriilor sale, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Danilov.

Dar dacă vorbim despre neutilizarea în anumite etape a armelor pe care le-am primit de la SUA împotriva instalațiilor de pe teritoriul Federației Ruse, este puțin diferit”, a adăugat el.

UPDATE ORA 09.00

Cererile pentru gaz pe gazoductul Nord Stream 1 din Rusia către Europa sunt în curs de soluționare la începutul zilei de 3 septembrie, se arată pe site-ul operatorului, potrivit informațiilor publicate joi.

Nominalizările de gaze au fost de 14.437.507 kwh/h între orele 2-3 pentru data de 3 septembrie, potrivit Reuters.

Agenția de știri a descris nominalizările ca fiind, în esență, cereri de capacitate pentru transportul de gaze și pot fi modificate de către furnizor atunci când este nevoie. Atunci când sunt schimbate, acestea sunt descrise ca renominalizări, dar și acestea pot fi schimbate în continuare.

UPDATE ORA 08.00

Rusia lansează acuzații greu de înțeles la adresa României: Știm acum ce înseamnă ajutor umanitar, recunoașteți totul.


Oleh Synyehubov, guvernatorul ucrainean al Harkovului, a postat pe Telegram în această dimineață pentru a spune că în regiunea sa au avut loc atacuri cu rachete în timpul nopții în districtul Kholodnohirskyi din Harkov.

El a enumerat, de asemenea, alte cinci zone în care au avut loc tiruri de artilerie și a oferit o listă de victime: trei femei au fost spitalizate în Izyum și un bărbat de 63 de ani a fost ucis în Harkov. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE ORA 07.00

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, spune că își face și va continua să își facă griji în legătură cu riscurile de la centrala de la Zaporojie „până când situația va deveni stabilă”.

UPDATE ORA 06.00

Lituania sugerează trimiterea poliției ONU la centrala nucleară Zaporojie

Arunas Paulauskas, un oficial de rang înalt din cadrul poliției lituaniene, a declarat că corpul de poliție al ONU ar putea asigura securitatea unei misiuni pe termen lung a agenției nucleare a ONU pe acest sit.

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, ocupată de Rusia, la 1 septembrie. Rusia, care a bombardat poziții ucrainene de pe teritoriul centralei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj., potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 05.00

Trupele ucrainene resping ofensiva rușilor în 4 direcții în Donbas

Mai exact, înaintarea rușilor a fost respinsă în apropiere de Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

UPDATE ORA 04.00

O navă de marfă din Ucraina, în cadrul unui acord de export negociat de ONU, a eșuat în strâmtoarea Bosfor din Turcia, oprind transportul maritim prin Istanbul, potrivit biroului guvernatorului din Istanbul.

Biroul a precizat că nava Lady Zehma, de 173 de metri, care transporta 3.000 de tone de porumb, a fost eșuată și ancorată în siguranță după o defecțiune la cârmă.

UPDATE ORA 03.00

Germania va trece probabil peste iarnă fără o criză chiar dacă livrările de gaze rusești se vor opri, a declarat cancelarul Olaf Scholz.

Vorbind cu reporterii, Scholz a declarat că țara ar putea apela la depozitele sale de gaze și ar putea obține mai multe livrări din Norvegia sau Olanda, pe fondul războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 02.00

Proprietăți din New York legate de oligarhul rus sancționat Viktor Vekselberg au fost percheziționate joi de polițiști, a anunțat NBC New York. Washingtonul încearcă să folosească sancțiunile și confiscările de proprietăți pentru a exercita presiuni asupra Moscovei să înceteze invazia sa în Ucraina.

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut ofițeri federali scoțând cutii și seifuri dintr-un apartament din Manhattan, în timp ce NBC a relatat că a fost percheziționată și o proprietate din Southampton, New York.

UPDATE ORA 01.00

Jucătoarea ucraineană de tenis Marta Kostyuk nu a dat mâna cu Victoria Azarenka, care este din Belarus, după meciul lor de la US Open. Azarenka este de trei ori vicecampioană la Flushing Meadows și a învins-o joi pe Kostuyuk în două seturi.

În loc să dea mâna la finalul meciului, ucraineanca a așteptat la fileu cu racheta ținută în sus, pe care Azarenka a bătut-o cu racheta ei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat joi vizita Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda a „toate provocările armatei ruse” asupra orașului Enerhodar și a centralei.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că este rău că ocupanții încearcă să transforme această misiune a AIEA, care este cu adevărat necesară, într-un tur nefolositor al centralei. Am încredere că acest lucru nu va fi permis”.

Avem informații specifice că Rusia a făcut o mulțime de lucruri cinice pentru a înșela misiunea AIEA, inclusiv intimidarea locuitorilor orașului Enerhodar. Ocupanții îi forțează pe oameni să mintă reprezentanții AIEA”, a adăugat el. De asemenea, Zelenski a afirmat că nu a fost respectat acordul de a permite jurnaliștilor independenți să însoțească delegația AIEA.

Din păcate, ocupanții nu au lăsat jurnaliștii să intre, ci au organizat o mulțime de propagandiști ai lor”, a spus el. „Din păcate, reprezentanții AIEA nu au protejat reprezentanții presei independente”.

De asemenea, el a subliniat din nou că zona din jurul centralei ar trebui să fie demilitarizată.