• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de deteriorarea intenționată a situației din jurul centralei nucleare Zaporojie, în contextul unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru CNN la începutul zilei de luni că linia de transmisie care leagă centrala nucleară Zaporojie de rețeaua energetică ucraineană a fost deconectată în mod intenționat din cauza unui incendiu.
  • Purtătorul de cuvânt a mai spus că linia nu a suferit nici o avarie și că va fi reconectată imediat ce incendiul va fi stins.

UPDATE ORA 23.00

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pentru CNN că trebuie să existe o diferență între stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie și crearea unei zone de siguranță și securitate nucleară”.

Trebuie să faceți o diferențiere aici. Conceptul de demilitarizare este un concept mai larg, care are o sferă geografică, are o sferă operațională de o natură complet diferită”, a declarat Grossi pentru Christiane Amanpour, principala prezentatoare internațională de la CNN, în primul său interviu televizat de la întoarcerea din vizita sa la centrală.

Ceea ce vorbim aici este instituirea imediată a unei zone de protecție a siguranței și securității nucleare – ceea ce înseamnă ceva… poate mai modest decât o demilitarizare completă a zonei, dar extrem de eficient pentru a obține angajamentul din partea tuturor părților de a evita orice țintire a centralei, orice bombardament asupra centralei, orice utilizare a artileriei, indiferent de mijloace și calibre, într-o direcție a centralei”, a continuat Grossi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 22.00

În primul său interviu televizat de la întoarcerea sa din vizita la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat pentru Christiane Amanpour, prezentatoarea șefă a postului CNN, că există în continuare un pericol foarte grav”.

Situația… continuă să fie foarte îngrijorătoare”, a declarat Grossi. Bombardamentele continuă, așa că, într-adevăr, ne confruntăm în continuare cu un pericol foarte grav”.

Când Amanpour a întrebat dacă există o amenințare iminentă – inclusiv a unei posibile fuziuni nucleare – Grossi a spus că se îndoiește de acest lucru deocamdată, dar că bombardamentele continue reprezintă totuși o amenințare continuă.

Simplul fapt că există o continuitate a atacurilor și a bombardamentelor, deliberat sau nu, cu sau fără intenție, oamenii lovesc o centrală nucleară, cea mai mare din Europa. Așa că trebuie să spun că pericolul continuă”, a declarat el.

UPDATE ORA 21.00

Rusia arde gazele în exces deoarece nu are capacitatea de a le stoca după ce a redus livrările către Europa, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Vorbind reporterilor în timpul unei vizite în Indonezia, Simson a declarat: Sateliții noștri înregistrează scurgeri de gaze naturale sau faptul că ei ard gazele naturale, iar acest lucru este foarte poluant. Ei nu au conexiuni alternative de conducte către alte regiuni ale lumii, iar depozitele lor subterane de gaze naturale sunt pline.”

UPDATE ORA 20.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a văzut echipamente și personal militar rusesc în interiorul centralei nucleare din Zaporojie în timpul vizitei sale la această instalație, a declarat directorul general Rafael Grossi într-un raport publicat marți.

Echipa a observat prezența personalului, vehiculelor și echipamentelor militare rusești în diverse locuri din cadrul centralei ZNPP, inclusiv mai multe camioane militare la parterul halei de turbine a Unității 1 și a Unității 2 și vehicule militare staționate sub pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului”, potrivit raportului.

AIEA a declarat că prezența personalului și a echipamentelor militare creează circumstanțe foarte dificile” pentru personalul care încearcă să mențină operațiunile normale la centrală.

UPDATE ORA 19.00

Comisia Europeană a prezentat marți o propunere de suspendare a acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia, ceea ce ar face mai costisitoare și mai dificilă călătoria rușilor în statele membre ale UE.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunțat propunerea într-o conferință de presă la Bruxelles, afirmând că nu există nici o bază pentru o relație privilegiată între Rusia” și Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Acest lucru vine după ce miniștrii europeni de externe au ajuns săptămâna trecută la un consens politic pentru a suspenda complet acordul privind vizele.

Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităților pentru cetățenii ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene transmis marți.

UPDATE ORA 18.00

AIEA a publicat un raport privind situația de la CNE Zaporojie. Inspectorii vorbesc despre deteriorarea depozitului de combustibil
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat un raportdespre situația de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de armata rusă. Inspectorii AIEA au vizitat centrala nucleară cu o inspecție săptămâna trecută și au constatat că, printre altele, depozitul de combustibil nuclear uzat și proaspăt a fost deteriorat.

Stația este supusă periodic bombardamentelor, în care Ucraina și Rusia se pun reciproc vina. Printre altele, raportul spune că reprezentanții AIEA au înregistrat pagube la complexul stației din apropierea clădirilor în care se află reactoarele.

UPDATE ORA 17.00

Oficialul rus desemnat să fie comandantul orașului Berdiansk, din sud-estul Ucrainei, a fost rănit când mașina sa a fost aruncată în aer în apropierea clădirii administrației civil-militare, a anunțat marți primăria într-un mesaj telegrafic.

Astăzi, 6 septembrie, chiar în centrul orașului Berdiansk, în apropierea clădirii administrației civile militare, mașina comandantului orașului, Artem Bardin, a fost aruncată în aer”, a precizat primăria. Ca urmare a exploziei, comandantul orașului a fost spitalizat în stare gravă. Medicii îi acordă îngrijirile medicale necesare”.

Nu a fost imediat clar ce a cauzat explozia, dar autoritățile pro-ruse au dat vina pe Ucraina.

Teroriștii regimului de la Kiev continuă să încerce să intimideze locuitorii din teritoriile eliberate”, a declarat primăria pro-rusă. Nu s-au înregistrat alte victime, dar alte trei mașini au fost avariate, au mai spus autoritățile.

UPDATE ORA 16.00

O explozie puternică în orașul ucrainean Enerhodar – învecinat cu centrala nucleară din Zaporojie, a întrerupt alimentarea cu apă și electricitate, a declarat primarul orașului.

Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Enerhodar au raportat despre o explozie puternică în oraș”, a declarat primarul Dmytro Orlov, care nu se află în orașul ocupat, pe Telegram.

După aceea, alimentarea cu energie electrică și apă a dispărut simultan în Enerhodar”, a adăugat el. Separat, autoritățile susținute de Rusia în regiune au declarat că o linie electrică către oraș a fost avariată de bombardamentele ucrainene.

Administrația militaro-civilă din Enerhodar a declarat că în urma bombardamentelor, linia electrică din zona centralei nucleare a fost avariată, temporar nu există electricitate în oraș”. Vladimir Rogov, un oficial de rang înalt în administrația susținută de Rusia în Zaporojie ocupată, a declarat că au fost primite șapte obuze.

UPDATE ORA 15.00

Trupele ucrainene au avansat și au câștigat un punct de sprijin în Luhansk, afirmă guvernatorul
Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că trupele ucrainene au câștigat un punct de sprijin în regiunea estică.

Într-o actualizare postată pe Telegram, Haidai a declarat că forțele ucrainene au avansat puțin în regiunea Luhansk și au respins atacurile rusești.

UPDATE ORA 14.00

Poliția a deschis o procedură penală pentru bombardarea raionului Nikopol de către armata rusă

  • Există victime în urma bombardamentelor. Ei au fost internați în spital.
  • Pe 6 septembrie, inamicul a bombardat de două ori zonele rezidențiale din Nikopol cu tunuri de artilerie și MLRS. Au fost avariate două instituții de învățământ, aproape 20 de clădiri înalte, peste 10 case particulare, mașini, anexe, linii electrice și o conductă de gaz. În prezent, sunt în curs de stabilire informații complete cu privire la pagube și distrugeri.
  • Departamentul de investigații al secției raionale de poliție din Nikopol a înregistrat incidentul în URPI în baza art. 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul Penal al Ucrainei.
  • Armata rusă a bombardat și orașul Marhanets din direcția Energodar.

Șapte case particulare, anexe și linii electrice au fost avariate. Poliția inspectează locurile de bombardament, colectează probe materiale și înregistrează consecințele atacului inamic al forțelor de ocupație ale Federației Ruse.

UPDATE ORA 13.00

Erdoğan pune criza energetică din Europa pe seama sancțiunilor impuse Rusiei

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a pus criza energetică a Europei pe seama sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei – o linie adoptată chiar de Kremlin.

El a declarat că națiunile europene culeg ceea ce au semănat prin impunerea de restricții economice asupra Rusiei, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 12.00

Guvernul elvețian a fost de acord să ofere ajutor financiar grupului public de electricitate Axpo, relatează Agenția France-Presse.

Este cea mai recentă companie energetică europeană care are nevoie de ajutor de stat după ce războiul Rusiei din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Axpo, care a solicitat săptămâna trecută un ajutor temporar din partea guvernului, va avea acces la o linie de credit de 4 miliarde de franci elvețieni (4,1 miliarde de dolari) pentru a asigura lichidități pe fondul crizei energetice.

UPDATE ORA 11.00

ONU va publica raportul privind centrala nucleară din Zaporojie

O misiune de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va publica marți, în cursul zilei de marți, într-un raport detaliat, constatările privind centrala nucleară din Zaporojie.

Patru dintre cei șase membri ai misiunii ONU de la centrală au părăsit locul, iar ceilalți doi experți ai AIEA vor rămâne în permanență, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

UPDATE ORA 10.00

Rusia nu ar trebui să fie catalogată drept sponsor al terorismului, spune Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, o etichetă pe care Ucraina a făcut presiuni în contextul invaziei continue a Rusiei, în timp ce Moscova a avertizat că aceasta ar duce la ruperea legăturilor dintre SUA și Rusia.

Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, Biden a declarat luni reporterilor de la Casa Albă: Nu.

Unii legislatori americani au făcut, de asemenea, presiuni pentru desemnare.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Vladimir Putin a participat marți la exerciții militare de amploare la care au participat China și alte câteva țări prietene Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agențiile de presă locale.

UPDATE ORA 08.00

În discursul său de adio de pe Downing Street, la Londra, în această dimineață, premierul demisionar Boris Johnson a făcut referire la livrarea timpurie de arme către Ucraina.

PA Media relatează că Johnson a adăugat că livrările timpurii de arme către eroicele forțe armate ucrainene ar fi putut foarte bine să contribuie la schimbarea cursului celui mai mare război european din ultimii 80 de ani.

UPDATE ORA 07.00

Noul prim-ministru britanic Liz Truss a primit o primire mixtă din partea unei mari părți a Europei, dar nu și din partea președintelui ucrainean Zelenski. Zelenski și-a exprimat în mod regulat admirația față de premierul demisionar Boris Johnson și față de guvernul său pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei de către Regatul Unit.

UPDATE ORA 06.00

Rusia a renunțat luni la planurile sale de a organiza un presupus referendum privind aderarea unei părți a Ucrainei la Rusia, afirmând că acesta a fost suspendat din cauza unor probleme de securitate.

UPDATE ORA 05.00

Un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare pentru acuzații false de trădare, o sentință record care i-a șocat pe cei care s-au adunat să protesteze împotriva încarcerării sale. Safronov, fost reporter de apărare pentru cotidianele Kommersant și Vedomosti, a fost judecat pe baza unor probe secrete.

UPDATE ORA 04.00

Rusia nu-și va relua integral livrările de gaze către Europa până când Occidentul nu-și va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, a declarat Kremlinul, în timp ce prețul gazelor a crescut luni, iar lira sterlină și euro s-au prăbușit.

UPDATE ORA 03.00

Patru dintre cei șase membri ai misiunii ONU de la centrala nucleară Zaporojie au părăsit locul, a anunțat Energoatom, întreprinderea de stat ucraineană care operează toate cele patru centrale nucleare din țară. Ceilalți doi experți ai AIEA vor rămâne în permanență, a precizat aceasta. Agenția întocmește un raport care va fi publicat în această săptămână.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina a respins ofensivele rusești în estul țării, precum și împiedicarea pozițiilor rusești în apropiere de Kramatorsk, un oraș-cheie din estul regiunii Donețk, au afirmat forțele sale armate.

Într-o actualizare a situației, aceasta a mai afirmat că trupele ucrainene au avut succese în perturbarea trecerilor rusești în apropiere de Kherson și în utilizarea artileriei cu rază lungă de acțiune în Harkov. Într-o recunoaștere rară a contraofensivei ucrainene, Rusia a declarat că a respins atacurile din Herson.

UPDATE ORA 01.00

Ofensiva din sudul Ucrainei i-a determinat pe separatiștii din Herson să pună pe pauză un referendum planificat pentru a decide dacă vor să devină parte a Rusiei. Agenția de știri de stat rusă Tass a relatat că șeful autorităților din Kherson numite de Rusia, Kirill Stremousov, a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost suspendate din cauza situației de securitate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de deteriorarea intenționată a situației din jurul centralei nucleare Zaporojie, în contextul unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru CNN la începutul zilei de luni că linia de transmisie care leagă centrala nucleară Zaporojie de rețeaua energetică ucraineană a fost deconectată în mod intenționat din cauza unui incendiu.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că linia nu a suferit nici o avarie și că va fi reconectată imediat ce incendiul va fi stins. Ucraina a dat vina pe Rusia pentru bombardamente, care, potrivit acesteia, au provocat incendiul.

Consider că Rusia face acest lucru chiar acum, chiar în ajunul concluziilor AIEA, este foarte elocvent”, a declarat Zelenski în discursul său de noapte de luni. Bombardarea teritoriului centralei ZNPP înseamnă că statului terorist nu-i pasă ce spune AIEA, nu-i pasă ce decide comunitatea internațională”.

Rusia este interesată doar să mențină situația la cel mai rău nivel cât mai mult timp”, a adăugat el, explicând că aceasta a fost a doua oară când centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua ucraineană, ceea ce o aduce la un pas de un dezastru de radiații”.

Acest lucru poate fi modificat doar prin consolidarea sancțiunilor, doar prin recunoașterea oficială a Rusiei ca stat terorist – la toate nivelurile”, a conchis Zelenski. Acest lucru necesită un răspuns internațional – începând cu ONU până la fiecare stat normal.”