• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acțiunile ofensive ale forțelor armate ale țării continuă cu succes” în mai multe direcții.
  • Până în prezent, forțele armate ale Ucrainei au eliberat și au preluat controlul asupra a peste 30 de localități din regiunea Harkov”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.
  • Zelenski a evidențiat Brigada 14 Mecanizată Separată pentru contribuția sa la ofensiva de la Harkov, precum și pușcașii marini din Batalionul 503 Infanterie Navală pentru curajul lor în regiunea Donețk”.

UPDATE ORA 23.00

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor sale de la Izium, afirmând că acestea sunt regrupate pentru ca eforturile să poată fi intensificate în Donețk.


Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit la Kiev în această dimineață pentru o vizită neanunțată, afirmând că Germania va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

UPDATE ORA 22.00

Hanna Malyar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au stabilit în cele din urmă sâmbătă controlul deplin asupra orașului Balakliya. Declarația online a lui Malyar vine la câteva ore după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că își retrage trupele din zonă.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

În cursul zilei de astăzi, guvernatorul regional din Harkov a declarat că steagul ucrainean a fost arborat în oraș.

UPDATE ORA 21.00

Locuitorii din părțile din Harkov controlate de Rusia au fost sfătuiți să se evacueze în Rusia

Locuitorii din părțile controlate de Rusia din regiunea Harkov au fost sfătuiți să se evacueze în Rusia, potrivit agenției de presă de stat Tass.

Administratorul instalat de Rusia în zonă, Vitaly Ganchev, ar fi declarat că acest lucru ar salva vieți. Acest lucru vine după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că își retrage trupele din două orașe cheie din regiune, deoarece trupele ucrainene au avansat rapid.

UPDATE ORA 20.00

Locuitorii din Kupyansk sunt rugați să nu se întoarcă deocamdată în oraș. Apelul corespunzător este publicat pe site-ul web al Consiliului municipal din Kupyansk.

UPDATE ORA 19.00

Poliția documentează consecințele bombardamentelor nocturne ale armatei ruse în regiunea Herson. În cursul zilei de ieri, poliția a deschis 22 de dosare penale pentru crime de război comise de militarii ruși în regiunea Kherson. Armata inamică a bombardat cu artilerie orașul Arkhangelske, satele Lyubymivka, Olhyne și Stanislav, provocând deteriorarea clădirilor rezidențiale, morți și răniți în rândul localnicilor. Acolo unde este posibil, ofițerii de poliție lucrează la locurile bombardamentelor, detectând fragmente de muniție și inspectând teritoriul.

Militarii ruși continuă să jefuiască în Kherson și în satele din regiune. Aceștia iau mașini și autovehicule de la locuitorii din zonă, jefuiesc case. În centrul regional, în timpul zilei, militarii ruși au jefuit casele de pe străzile Ozerna, Krymska și Ofitserska.

Procedurile penale privind toate faptele de crime de război au fost inițiate în temeiul articolului 438 (Încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal al Ucrainei.

UPDATE ORA 18.00

Forțele ucrainene spun că au intrat în orașul Kupiansk din estul Ucrainei, un centru de aprovizionare cheie care a fost ținut de forțele rusești invadatoare timp de mai multe luni.

Forțele speciale ucrainene au publicat imagini pe rețelele de socializare, care, potrivit acestora, îi arată pe ofițerii lor în Kupiansk, care a fost și va fi întotdeauna ucrainean”. Un oficial regional a postat separat o imagine cu soldați ucraineni în orașul din estul Ucrainei, cu aproximativ 27.000 de locuitori, și a scris că Kupiansk este Ucraina”.

UPDATE ORA 17.00

Kievul a declarat că forțele sale obțin câștiguri fulgerătoare în estul țării, într-o contraofensivă șocantă pentru a recuceri teritoriul care a căzut în mâinile Rusiei la scurt timp după invazia Moscovei din februarie.

Trupele ucrainene avansează în estul Ucrainei, eliberând mai multe orașe și sate. Curajul lor, cuplat cu sprijinul militar occidental, aduce rezultate uimitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, într-o declarație pe rețelele de socializare.

Este crucial să continuăm să trimitem arme în Ucraina. Înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă înseamnă câștigarea păcii în Ucraina”, a adăugat el.

Evaluarea sa privind ritmul câștigurilor ucrainene a venit după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri seara târziu că trupele sale au recucerit aproximativ 30 de orașe și sate din regiunea nord-estică Harkov, ca parte a campaniei de curățare.

UPDATE ORA 16.00

Ed Owens, un istoric regal, a declarat că coregrafia foarte coregrafiată” a ceremoniei de sâmbătă este un mesaj direct către publicul britanic, că monarhia este foarte bine înrădăcinată în istoria Marii Britanii.

Există un accent clar pe fast, pe spectacol – o viziune a istoriei britanice care se desfășoară sub ochii noștri”, a declarat Owens de la Londra.

Ideea aici este că coroana nu moare niciodată”, a continuat el. De îndată ce monarhul muritor moare, coroana trece apoi direct la succesor.”

UPDATE ORA 15.00

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe regele Carol al III-lea cu ocazia urcării sale pe tron.

Îi doresc Majestății Voastre succes, sănătate și toate cele bune”, a spus Putin într-o declarație, transmisă pe Twitter de ambasada țării sale la Londra.

UPDATE ORA 14.00

Președintele Zelenski a adus un omagiu jurnaliștilor ucraineni și străini care au fost uciși în timpul războiului din Ucraina.

În discursul său de seară, acesta a declarat că vineri s-a întâlnit cu membri ai mass-media care au fost omagiați în cadrul sărbătorilor de Ziua Independenței din 24 august.

UPDATE ORA 13.00

Rusia a trimis 1.300 de luptători ceceni în sudul regiunii Herson, potrivit armatei ucrainene. Acest lucru vine în contextul în care serviciile de informații occidentale sugerează că forțele rusești din Kherson sunt supuse unei presiuni susținute din cauza atacurilor ucrainene.

Într-o postare pe Facebook, statul major general al forțelor armate ucrainene a declarat că o unitate a așa-numitului Kadîrivțov, cu un număr de până la 1.300 de persoane, formată în funcție de caracteristicile naționale” a ajuns în Kherson.

UPDATE ORA 12.00

Steagul ucrainean a fost arborat în Balakliya, spune guvernatorul regional

Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul Balakliya, a declarat guvernatorul regional din Harkov. Oleg Sinegubov a postat pe Telegram o înregistrare video în care se adresează camerei.

O legendă spune așa: Nu, nu, nu: „Balakliya este Ucraina! Astăzi, steagul ucrainean a fost ridicat. Băieți și fete din forțele armate, astăzi creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri. În continuare…”

Imagini distribuite pe rețelele de socializare în ultimele zile au arătat locuitori din Balakliya salutând și îmbrățișând soldații ucraineni după eliberarea orașului.

UPDATE ORA 11.00

O femeie a fost ucisă și cel puțin 20 de civili au fost răniți în bombardamente rusești în districtul Harkov, potrivit guvernatorului regional. Scriind pe Telegram, Oleg Sinegubov a declarat că Rusia a efectuat atacuri masive în orașul Harkov și în localitățile din apropiere ca răzbunare pentru succesul contraofensivei ucrainene în regiune.

El a precizat că, sâmbătă, în jurul orei 1.00, o casă din zona Novaya Vodolaz a fost bombardată, iar o femeie de 62 de ani a fost ucisă. Sinegubov a adăugat că alte case private și clădiri comerciale au fost avariate și au avut loc numeroase incendii.

UPDATE ORA 10.00

Forțele rusești au fost luate prin surprindere, susține Marea Britanie

După cum tocmai am menționat, Ministerul britanic al Apărării raportează că contraofensiva Ucrainei a luat prin surprindere forțele rusești.

Trupele ucrainene, adaugă acesta, au avansat 50 km de-a lungul unei linii de front înguste și au recucerit sau înconjurat mai multe orașe.

UPDATE ORA 09.00

Oficialii Dumei ruse au cerut înlăturarea lui Putin. Deputatul rus Dmitri Palyuga şi alţi câţiva oficiali aleşi din municipalitatea Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut, pe 7 septembrie, Dumei de Stat a Rusiei să-l destituie pe dictatorul rus Vladimir Putin pentru trădare.

Palyuga şi deputatul rus Nikita Yuferev au postat pe Twitter somaţii ale poliţiei pentru „discreditarea autorităţilor aflate la guvernare”, iar conform lui Paliuga, deputaţii vor primi amenzi. Doi dintre cei patru deputaţi citaţi au fost eliberaţi pe 9 septembrie, a spus Palyuga.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina afirmă că a recucerit de la Rusia, în ultima săptămână, peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul și estul său.

Cel mai înalt oficial de ocupație al Rusiei în regiunea Harkov a recunoscut că forțele ucrainene au obținut o „victorie semnificativă”.

UPDATE ORA 07.00

Bombardamentul rus distruge sursa de alimentare din afara amplasamentului centralei nucleare Zaporojie. Bombardele din apropierea centralei nucleare au distrus o centrală electrică vitală în afara amplasamentului, potrivit directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Această centrală a furnizat energie instalaţiei nucleare de fiecare dată când liniile obişnuite de alimentare au fost întrerupte în ultimele trei săptămâni. De asemenea, furniza energie electrică în zona înconjurătoare care acum a rămas fără curent.

UPDATE ORA 06.00

Executivul UE s-a angajat vineri să elaboreze măsuri fără precedent în zilele următoare pentru a face față unui șoc al prețurilor la energie ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv un plafon controversat al prețului la gaze care ar putea înfuria și mai mult Kremlinul.

Miniștrii europeni ai energiei au însărcinat Comisia Europeană să lucreze până la sfârșitul săptămânii la elaborarea unor texte juridice care vor include fonduri de urgență pentru consumatorii care se luptă să își permită să plătească facturile în creștere.

UPDATE ORA 05.00

Un oficial numit de Rusia în regiunea ucraineană Harkov a anunțat că civilii sunt evacuați din trei dintre teritoriile controlate de Rusia din regiune, care au fost amenințate de o contraofensivă ucraineană.

UPDATE ORA 04.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că condițiile de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie sunt din ce în ce mai precare și că trebuie stabilită imediat o zonă de siguranță în jurul acesteia pentru a preveni un accident nuclear.

Directorul AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că există șanse minime de restabilire a unor linii electrice fiabile în afara centralei, iar operatorul ucrainean al acesteia ia în considerare închiderea singurului reactor rămas în funcțiune.

UPDATE ORA 03.00

Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat vineri că a respins atacurile rusești în apropierea a 10 localități, relatează Kyiv Independent.

Acesta a adăugat că forțele ruse au lansat peste 12 rachete și peste 12 lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 02.00

Rusia a declarat vineri că a trimis întăriri în regiunea Harkov din estul Ucrainei, unde forțele Kievului au anunțat câștiguri solide, ca parte a unei contraofensive mai ample.

UPDATE ORA 01.00

Comisia Europeană a îndemnat vineri statele membre ale UE să reevalueze condițiile în care acordă vize călătorilor ruși și să elimine solicitanții care reprezintă o amenințare la adresa securității.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acțiunile ofensive ale forțelor armate ale țării continuă cu succes” în mai multe direcții.

Până în prezent, forțele armate ale Ucrainei au eliberat și au preluat controlul asupra a peste 30 de localități din regiunea Harkov„, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.

Măsurile de verificare și securizare a teritoriului în unele sate din regiune sunt în curs de desfășurare, preluăm treptat controlul asupra unor noi așezări. Redăm steagul ucrainean și protecție pentru toți oamenii noștri de pretutindeni”, a spus el.

De asemenea, Zelenski a făcut apel la unii bloggeri”, după cum s-a exprimat el, să nu complicați sarcina armatei noastre cu graba voastră. Vă rugăm să nu raportați detaliile specifice ale operațiunii de apărare mai devreme decât reprezentanții oficiali ai statului nostru”.

Zelenski a evidențiat Brigada 14 Mecanizată Separată pentru contribuția sa la ofensiva de la Harkov, precum și pușcașii marini din Batalionul 503 Infanterie Navală pentru curajul lor în regiunea Donețk”.