• În ultimele 24 de ore Rusia a lansat 16 rachete și 34 de atacuri aeriene asupra obiectivelor militare și civile din Ucraina.
  • De la începutul invaziei din Ucraina și până pe 11 septembrie, agresiunea militară a Rusiei a provocat Ucrainei daune de peste 340 de miliarde de dolari, afirmă prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.
  • Aeroportul din Lviv ar putea fi primul din Ucraina care-și reia activitatea, însă numai după ce vor exista garanțiile de securitate necesare, afirmă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

UPDATE ORA 24.00

Statele Unite evaluează că Rusia și-a cedat în mare măsură teritoriile capturate în apropiere de Harkov și mulți soldați ruși în retragere au părăsit Ucraina, trecând peste graniță înapoi în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american, scrie Reuters.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina va solicita arme suplimentare de la SUA și aliații săi, inclusiv sistemele de rachete tactice ale armatei (ATMS), care au o rază de acțiune de peste 300 km. Anunțul vine pe fondul contraofensivelor în desfășurare ale Ucrainei, scrie Wall Street Journalpotrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22.00

Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită noi unități în Ucraina în urma unei contraofensive ucrainene dramatice care a remodelat războiul și a zdruncinat Moscova, a declarat luni Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei, relatează The Guardian și Ukrainska Pravda.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

UPDATE ORA 21.00

Forțele ucrainene au traversat râul Siverskiy Doneț pentru a prelua controlul asupra orașului Sviatogorsk, din regiunea Donețk. Orașul a fost capturat de ruși în urmă cu trei luni. Imaginile răspândite pe Twitter arată o fotografie cu drapelul ucrainean ridicat pe fațada clădirii consiliului orașului, precum și a unui luptător al Gărzii Naționale Vitali Markiv cu mesajul „Suntem în Sviatogorsk”.

UPDATE ORA 20.00

Steagul ucrainean a fost arborat în Ternova, Harkov

Șeful Biroului Președintelui Andriy Yermak a postat un videoclip de la Brigada 14 Mecanizată a Ucrainei în care un steag ucrainean pare să atârne de un turn de transmisie din Ternova, o comunitate aproape de granița Ucrainei cu Rusia.

UPDATE ORA 19.00

Deputați din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei petiții postate luni pe Twitter, relatează CNN.


Casa Albă: Ucraina luptă din greu pentru a-și recupera recupera teritoriul

Casa Albă a promis luni că va menține sprijinul pentru Ucraina în timp ce armata ucraineană recuperează teritoriul care fusese confiscat de Rusia, relatează Reuters.

„Vom lăsa Ucraina să-și descrie operațiunile, dar este clar că se luptă din greu pentru a-și recupera teritoriul”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor.

„Vom continua să sprijinim Ucraina în timp ce aceasta continuă să-și apere democrația împotriva agresiunii ruse”, a spus ea.

UPDATE ORA 18.00

Trupele ucrainene au mutat linia frontului în sud de la 4 la 12 km. Apărătorii ucraineni au eliberat deja 13 așezări, anunță Comandamentul Operațional „Sud”.

Se raportează că suprafața totală a teritoriilor eliberate este de peste 500 de km pătrați.

„Au fost eliberate 13 așezări, inclusiv Visokopilya, Novovoznesenske, Bilogirka, Sukhy Stavok și Myrolyubivka din regiunea Herson”, se spune în mesaj.

Potrivit Comandamentului, în 2 săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat peste 1 800 de soldați ruși, au lovit peste 150 de posturi de comandă și fortărețe, au distrus 122 de tancuri și peste 500 de unități de vehicule blindate, 134 de sisteme de artilerie, aproximativ 20 de MLRS, 2 avioane, 2 elicoptere, 13 UAV, 70 depozite de muniții pe direcția sud.


Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a amenințat luni că, în cazul în care Ucraina nu acceptă condiţiile actuale pentru începerea negocierilor, Rusia va accepta doar predarea necondiţionată a regimului de la Kiev, conform dpa.

UPDATE ORA 17.00

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt interesate de o propunere a organismului de supraveghere atomică al ONU de a stabili o zonă de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

În cadrul unei conferințe de presă la Viena, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că a purtat discuții cu ambele țări de când a făcut prima dată apelul pentru această zonă într-un interviu acordat săptămâna trecută lui Christiane Amanpour de la CNN.

Grossi a declarat că Ucraina a fost un „partener natural” în cadrul discuțiilor, deoarece Zaporojie este o uzină ucraineană, dar a adăugat că Rusia este, de asemenea, „o parte indispensabilă a discuțiilor, deoarece deține controlul asupra instalației”.

El a adăugat că atât Ucraina, cât și Rusia se implică și pun întrebări cu privire la zona propusă, care este concepută pentru a preveni activități precum bombardamentele care au provocat daune uzinei și pentru a proteja securitatea instalației și a oamenilor de acolo.

UPDATE ORA 16.00

Primarul Kievului, în Bild: „Luăm ţara înapoi, avem un mare succes militar”

Ucraina rămâne optimistă. „A sosit timpul nostru. Luăm înapoi ţara”, spune primarul Kievului, Vitali Klitshcko, vorbind pentru publicaţia germană „Bild”. „Ceea ce experimentăm în acest moment este un mare succes militar, cu ajutorul armelor occidentale”. În articol, tabloidul scrie că Ucraina are nevoie de mai multe arme din Occident şi din Germania.

UPDATE ORA 15.00

Rusia va continua operaţiunea militară specială din Ucraina „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti. În acest moment, Kremlinul nu vede nici o posibilitate de negocieri cu Ucraina, susţine purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Tass. În timpul nopţii trecute, trupele ruse au lovit şi au deteriorat infrastructura din apropierea oraşului Zaporojie, a informat administraţia militară a regiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 14.00

Trupele rusești abandonează cantități uriașe de arme în timp ce fug de o ofensivă fulgerătoare a Ucrainei, care i-a lăsat în pragul colapsului. Noi imagini arată că forțele lui Vladimir Putin au fugit lăsând în urmă tancuri și alte echipamente în fața asaltului, ceea ce i-a făcut pe unii observatori să creadă că asistă la „începutul sfârșitului” războiului.

Ucraina a declarat acum că forțele sale au eliberat aproape 1.600 de kilometri pătrați de teritoriu – o cifră care s-a triplat în ultimele două zile. Orașul-cheie Izium este acum în mâinile ucrainenilor, iar aceștia se află la doar 80 de kilometri de granița cu Rusia, în timp ce trupele Moscovei se retrag cu disperare în încercarea de a păstra teritoriul pe care l-au capturat.

UPDATE ORA 13.00

Consilierii municipali din districtul Lomonosovsky (Moscova) au făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să demisioneze, spunând că „totul a mers prost” de la începutul celui de-al doilea mandat al său şi cred că este necesară o schimbare a puterii în Rusia.

Deputaţii şi-au postat protestul pe site-ul web al districtului Lomonosovsky, inclusiv un videoclip de 30 de minute cu întâlnirea lor din 8 septembrie.

UPDATE ORA 12.00

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat luni, într-un comunicat, că eliberarea localităților de invadatorii ruși din regiunile Harkov și Donețk continuă, precizând că forțele rusești au fost dislocate din peste 20 de localități numai în ultima zi.

În ultima săptămână, forțele ucrainene au trecut prin liniile de apărare rusești și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu. În weekend, retragerea rușilor a continuat din zonele de graniță care erau ocupate din martie. Satele aflate pe o rază de cinci kilometri de la graniță ridicau steagul ucrainean.

UPDATE ORA 11.00

În timp ce forțele rusești suferă o serie de înfrângeri uluitoare în Ucraina, Moscova pune în valoare sprijinul Beijingului pentru invazia sa înaintea unei întâlniri cheie între președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping în această săptămână.

Trupele rusești au fost forțate să fugă sâmbătă din orașul strategic Izium – principalul lor bastion în nord-estul Ucrainei – după o contraofensivă rapidă a Ucrainei.

A fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de la retragerea sa din Kiev în martie – și un semn că războiul ar putea intra într-o nouă fază. În ultima săptămână, forțele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu – mai mult decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor din aprilie.

UPDATE ORA 10.00

Kirill Stremousov, care este unul dintre liderii autorităților impuse de Rusia în Khersonul ocupat din sudul Ucrainei, a postat în această dimineață pe Telegram un mesaj care face referire la pierderile teritoriale raportate pentru forțele rusești din nordul țării și, în același timp, adoptă un ton sfidător cu privire la viitorul Khersonului. Mesajul sună astfel:

Stremousov se află la locul său de muncă din Kherson. Kherson este și va fi un oraș rusesc. Nimeni nu va preda orașul, cu atât mai puțin se va retrage. De-a lungul întregului perimetru al regiunii Kherson, Ministerul Apărării al Federației Ruse a construit linii de apărare și nimic nu amenință orașul Kherson și regiunea Kherson. În ceea ce privește situația din regiunea Kharkiv, mulți dintre noi sunt nedumeriți cu privire la situația actuală. Timpul va pune totul la locul său și vom primi cu siguranță răspunsuri la întrebările noastre. În orașul Kherson, totul este calm și nu există panică. Vom intra mai des în emisie și vom oferi cele mai actuale informații.”

UPDATE ORA 09.00

Unul dintre canalele Telegram ale autoproclamatei Republici Populare Donețk a oferit cifrele victimelor civile din ultimele 24 de ore, afirmând că 11 așezări de pe teritoriul pe care pretinde că îl controlează au fost atacate cu focuri de armă de către forțele ucrainene. Acesta susține că patru persoane au fost ucise, trei au fost rănite și că au fost avariate șapte case și trei instalații de infrastructură civilă.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ale ONU care recunosc Republica Populară Donețk ca autoritate legitimă.

UPDATE ORA 08.00

Succesul forțelor ucrainene de a împinge trupele rusești în afara regiunii Harkov are implicații semnificative pentru proiectul operațional general al Rusiei”, potrivit Ministerului britanic al Apărării, precum și pentru moralul soldaților săi de pe teren.

Este foarte probabil ca majoritatea forțelor din Ucraina să fie forțate să acorde prioritate acțiunilor defensive de urgență”, a declarat acesta într-o postare pe Twitter luni dimineață.

Încrederea deja limitată pe care trupele desfășurate o au în conducerea militară de rang înalt a Rusiei este posibil să se deterioreze și mai mult”.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că Rusia nu renunță la discuțiile cu Ucraina, dar că o nouă amânare din partea Kievului va complica posibilitatea de a ajunge la un acord cu Moscova. Ministrul rus de externe a citat declarațiile Kievului potrivit cărora discuțiile ar putea avea loc doar după victoria Ucrainei, când Rusia va părăsi teritoriile ucrainene”. Lavrov a concluzionat că, dacă aceasta este alegerea Ucrainei, Rusia știe cum să își atingă obiectivele cu operațiunea sa militară specială”.

UPDATE ORA 06.00

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a criticat performanța armatei ruse după pierderea în weekend a orașului Izium, un centru critic de aprovizionare din provincia ucraineană Harkov (est).

Într-un mesaj vocal de 11 minute postat sâmbătă pe aplicația de mesagerie Telegram, el a recunoscut că campania nu a decurs conform planului.

UPDATE ORA 05.00

Războiul pare să intre într-o nouă fază după ce Ucraina a dat o lovitură puternică controlului Rusiei asupra unor părți din estul țării printr-o ofensivă rapidă, în urma căreia trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium după cinci luni de ocupație.

Forțele rusești au fost nevoite să părăsească orașul strategic din est la doar cinci zile după ce trupele ucrainene au început o nouă ofensivă spre est, prin regiunea Harkov.

UPDATE ORA 04.00

Naționaliștii ruși i-au cerut duminică, cu furie, președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să își abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala ucraineană Kiev în martie.

În timp ce forțele rusești au abandonat sâmbătă oraș după oraș, Putin inaugura cea mai mare roată mare din Europa într-un parc din Moscova, în timp ce focurile de artificii au luminat cerul deasupra Pieței Roșii pentru a sărbători fondarea orașului în 1147.

UPDATE ORA 03.00

Mai multe zone din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, în estul țării, se confruntă cu o pană de curent în urma unei lovituri rusești, a anunțat duminică primăria orașului.

În urma unei lovituri asupra unei instalații de infrastructură din Harkov, curentul a fost întrerupt în multe zone ale orașului. Din același motiv, nu există apă în aceleași zone – pompele nu funcționează”, a declarat primarul Ihor Terekhov prin intermediul Telegram.

UPDATE ORA 02.00

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat cererea de încetare a focului în Ucraina și de retragere a Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat duminică Palatul Elysee.

Macron a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat biroul său într-un comunicat.

UPDATE ORA 01.00

Într-un comunicat difuzat duminică, statul major al armatei ucrainene a precizat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care până sâmbătă se afla încă la 40 de kilometri dincolo de linia frontului cunoscută a avansului ucrainean.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de realimentare a liniilor de front mai la sud – de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk.

Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk”, a declarat biroul Statului Major General într-o postare pe Facebook. Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV (vehicule blindate) și au furat peste 20 de mașini ale locuitorilor locali”.

Știre inițială

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, potrivit Reuters.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.